fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
10 jel, ami arra utal, nincs rendben a hormonháztartásod!

10 jel, ami arra utal, nincs rendben a hormonháztartásod!

Mik a hormonháztartás felborulásának tünetei? Hogy jelez a női szervezet, hogy gond van a hormonális egyensúllyal? Íme 10 tünet, amiből ha már 2 igaz, akkor komoly esély van a hormonális eredetű problémára.

Fáradtnak érzed magad különösebb ok nélkül? Állandóan idegeskedsz, feszült vagy? Vagy csak úgy érzed, nem vagy önmagad? Könnyen lehet, hogy mindenért a hormonok a felelősek!

A hormonok egyfajta „hírnökei” szervezetünknek, amelyek üzeneteikkel befolyásolják sejtjeink működését. A tökéletes működéshez úgynevezett hormonegyensúlyra van szükség, azaz arra, hogy hormonjaink egy állandó szintre álljanak be, és a megfelelő üzeneteket tudják így küldeni.

Ha azonban a hormonszint akár egy kicsit is változik, az komoly problémákhoz vezethet. Összegyűjtöttünk most tíz jelet, ami arról árulkodik, hogy nincs rendben a hormonháztartásod.

1. Szabálytalan menstruáció

Normál esetben a menstruációs ciklus 21-35 naponta jelentkezik, ha azonban ez rendszertelen, vagy akár kimarad egy hónap, el kell kezdeni gyanakodni, a hormonok tehetnek róla. A megoldás általában az, hogy túl kevés vagy épp túl sok ösztrogén vagy progeszteron van jelen a szervezetünkben, és ez okozza a zavart.

Kattints ide és olvasd el cikkünket, amelyben leírjuk, mik azok az életmódbeli szokások, amelyek szintén hatással vannak a menstruációs panaszokra.

2. Alvászavar

Könnyen lehet, hogy a hormonok felelősek azért is, hogy nem tudsz eleget aludni, vagy csak egyszerűen nem tudod kipihenni magad a megfelelő mennyiségű alvással sem. Az alacsony progeszteron-szint ugyanis nagyon megnehezíti magát az elalvást, az alacsony ösztrogénszint pedig forróságérzetet és izzadást tud kiváltani, amitől forgolódhatunk egész éjszaka.

Kellemetlen pattanások3. Pattanások

A menstruáció előtt vagy alatt természetes, hogy előjön egy-két pattanás, ha azonban ez rendszeressé válik, azzal üzenni akar nekünk a szervezetünk. Ha ugyanis túl sok a női szervezetben a férfi hormon (androgének), az hatással lehet a bőrsejtekre is.

Ha rendszeresen küzdesz pattanásokkal kattints ide és olvasd el cikkünket az étrend és a pattanások kapcsolatáról.

4. Nem fog az agy

Még a tudósok sem tudják pontosan hogyan, de az biztos, hogy a hormonok is hatással vannak az agyi működésre. Az ösztrogén- és progeszteronszint növekedése és csökkenése pedig azt okozza, hogy az agyunk sokkal nehezebben fog, és nem emlékszünk olyan dolgokra, amik a hétköznapokban teljesen természetesnek tűnnek.

5. Emésztési problémák

A beleink apró sejtekkel, receptorokkal vannak összekötve, amelyek szintén reagálnak az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintjére. Ha a szint akár egy kicsit is nő, vagy csökken, a beleink nem tudják megfelelően kezelni a változást, ezért alakulhat ki a hormonok miatt hasfájás vagy akár hasmenés is.

6. Fáradtság

A nem megfelelő hormonegyensúly legáltalánosabb jele a fáradtság. A szervezetünk így próbál meg üzenni, hogy valami nincs rendben, az oka pedig az, hogy túl sok progeszteron halmozódott fel.

Persze a fáradtságnak rengeteg más oka is, lehet, így nem árt elmenni egy vérvizsgálatra, amellyel könnyedén kideríthető, valóban a hormonok-e a felelősek.

7. Hangulatingadozás, depresszió

Már írtuk korábban, hogy az ösztrogén hatással van az agyi funkciókra. Nos, a tudósok szerint nemcsak feledékenységet, de hangulatingadozást, depressziót is okozhat, ha a hormonok szintje gyorsan változik.

Előzd meg az éjszakai evésrohamot8. Túl nagy étvágy

Az ösztrogénszint befolyásolja a leptin, más néven jóllakottsághormon működését is. Ez a hormon szabályozza az éhségérzetet az agyunkban, vagyis ez felelős azért, hogy úgy érezzük, „tele vagyunk”. A hormonszint változása azonban ezt is megzavarhatja, ezért lehet, hogy mindig éhesnek érezzük magunkat, akármennyit is eszünk.

9. Alacsony libidó, szexuális problémák

Talán senkinek sem meglepő, hogy a hormonok hatással vannak a nemi vágyra is. Sokan azt hiszik, hogy a tesztoszteron kizárólag a férfiak szervezetében megtalálható hormon, de bizonyos mennyiségben a női szervezet is termeli és szüksége is van rá. Ha túlságosan alacsony a női szervezetben a tesztoszteronszint, az bizony ahhoz vezet, hogy jelentősen csökken a szexuális étvágy. Ha pedig az ösztrogén-szint vészesen alacsony, akkor az állandó hüvelyszárazsághoz vezethet, ami szintén negatív hatással lehet a nemi életre.

10. Fejfájás

Természetesen a fejfájásnak rengeteg oka lehet, az időjárásváltozástól kezdve a nem megfelelő vízfogyasztásig, ám sokan nem gondolnak arra, hogy a hormonok is hibásak lehetnek, pontosabban az ösztrogénszint csökkenése.

 

A fenti lista messze nem teljes, de megfelelő képet ad arról, milyen rengeteg folyamatért felelősek a hormonok a szervezetünkben. Épp ezért, ha a fenti problémákból akár csak egy-kettő jelentkezik, kezdjünk el gyanakodni, nincs rendben a hormonháztartásunk, és tegyük meg a megfelelő lépéseket!

Felhasznált irodalom
http://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance?
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A D-vitamin hatása a női hormonrendszerre
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal