fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fáradtság, depresszió
10 tipp, hogy jobban be tudd osztani az idődet!

10 tipp, hogy jobban be tudd osztani az idődet!

Nem érsz a feladataid végére? Minden napod elrohan? Rengeteg teendőt csak tologatsz magad előtt? Próbáld ki ezeket a tippeket, növeld a hatékonyságodat, "spórolj" időt!

Hazaérsz a munkából, de a nap még közel sem ért véget: gyerkőcöt edzésre kell vinni, a kutyával meg sétálni egyet, a főzés is hátravan még, de pihenni sem ártana... seperc alatt azon veszed észre magad, hogy egy újabb nap eltelt. Ismerős? A mai rohanó világban egyáltalán nem egyszerű okosan beosztani az időnket. Szabadidőt sajnos nem tudunk adni, de tippeket igen: így lehetsz hatékonyabb a hétköznapokban!

1. Fogalmazd meg a céljaidat!

Szeretnél többet edzeni? Vagy úgy érzed, nem tudsz elég időt tölteni szeretteiddel a munka miatt? Találd ki pontosan, mi a legfontosabb célod a magánéletben és a munkában, és erre fókuszálj, mikor elkezded megszervezni a napodat vagy akár hetedet!

2. Tudd, mire mennyi időt szánsz!

Mennyi idő elkészíteni a reggelit? 5 perc? 10 perc? 15? Nehéz megmondani fejből, ugye? Ha igazán hatékony akarsz lenni, érdemes feljegyezned, átlagosan mennyi időt töltesz egy adott feladattal. Így ugyanis akár percre pontosan megtervezheted a napodat, és előre láthatod, mi fér bele, és mi nem!

3. Rangsorolj!

Bár nem egyszerű, a priorizálás, vagyis rangsorolás rengeteget segít. Tudnod kell, mi fontos, mi kevésbé fontos, mi sürgős, és mi nem. Ha ez megvan, létrehozhatsz négy kategóriát az alábbi sorrendben: 1. Sürgős és fontos. 2. Nem sürgős, de fontos. 3. Sürgős, de nem fontos. 4. Nem sürgős és nem is fontos. A cél, hogy az első halmazba kevés dolog kerüljön, és így a második halmazzal foglalkozhatsz sokat- ezek hoznak ugyanis igazán elégedettségérzetet és motivációt a többi feladathoz.

Furcsa lehet a sürgős, de nem fontos kategória - ide meglepően sok dolog tartozhat. Elsőként írj fel mindent, ami sürgős(nek tűnik), majd mérd a céljaidhoz: valóban fontosak azok eléréséhez? Előfordulhat, hogy valamit átminősítesz ennek hatására, de mindenképp érdemes ezt a kategóriát "megtartani" és időt félretenni rá a mindennapokban - ide kerülhetnek váratlan munkafeladatok, nem várt hosszasabb telefonhívások, stb.

4.Kezdj a nehézzel!

Bár szeretjük a nehéz feladatokat tologatni, és az utolsó pillanatra hagyni, ez a legrosszabb, amit tehetünk. Kezdj a nehézzel, és akkor az már nem fog nyomasztani!

5. Listázz!

Listát nemcsak a bevásárláshoz, de a mindennapjaidhoz is használhatsz, hogy hatékonyabb legyél. Szerezz be egy ingyenes applikációt a telefonodra, vagy akár csak írd le egy füzetbe, milyen teendőid vannak, és kezd el sorban kihúzogatni őket. Hidd el, rengeteget segít, ráadásul így garantáltan nem felejtesz el semmit!

6. Mérlegelj!

Ha megvan a korábban említett első számú célod, amire szeretnéd felhasználni az idődet, annak fényében fel kell tenned magadnak a kérdést: „Amit most csinálok, az közelebb visz a célomhoz?” Ha a válasz „nem”, el kell tudnod engedned azt, vagy megfelelő helyre rangsorolni.

7. Ne pazarold az idődet!

Van egy negyedóra, mikor épp ráérsz? Ne vedd azonnal a kezedbe az okostelefont vagy kezdj böngészni az interneten. Négy negyedórás „semmittevésből” már kijöhet egy óra hasznos munka, és ennyi idő alatt már rengeteg feladattal végezni tudsz! Sokat segíthet az is, ha ilyenkor sétálsz egyet, vagy csak csendben pihensz kicsit - a testednek, elmédnek is szüksége van feltöltődésre, hogy utána teljes erővel tudj a feladataidra koncentrálni.

8. Szabj határokat!

Találj ki magadnak meghatározott időkereteket: határozd meg előre - betarthatóan! - hogy egy adott feladattal mennyi időt tölthetsz. Így megkíméled magad attól, hogy túlhajtsd magad.

9. Ne dolgozz ebédszünetben!

Sokszor természetesnek tűnik, hogy az ebédszünetben is dolgozol vagy a gép előtt ülsz. Pedig kísérletekkel bizonyított tény, ha kihasználod a szünetedet, és nyugodtan, az ebédedre fókuszálva eszel, esetleg elmész egy rövid sétára vagy csak kinyújtóztatod a végtagjaidat, sokkal hatékonyabban tudsz később dolgozni!

10. Egy kis lépés is segít!

Ha úgy érzed, képtelen vagy rávenni valamire magad, ne akard egyben letudni az egész feladatot. Csak kezdj bele, tegyél egy apró lépést, és máris könnyebbnek fogod érezni a folytatást!

Felhasznált irodalom
webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-stop-wasting-time?ecd=wnl_spr_081317_socfwd&ctr=wnl-spr-081317-socfwd_nsl-ld-stry_1&mb
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
„Ej, ráérünk arra még!” – avagy a halogatás művészete
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér