Ahogy múlnak az évek egyre több nő észleli, hogy a korábbi évtizedek életmódja nem működik ugyanúgy. Az 50-es éveikbe lépve (általában ez a változó kor kezdete) kompenzálni kell a hormonális, a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot érintő változásokat. Alábbi életmódtanácsok ebben nyújtanak segítséget.
1. Csökkentse a só mennyiségét étrendjében!
A só nem tesz jót a csontjainak. Japán kutatók tanulmánya kimutatta, hogy a változó kort követően a nők csonttörésének kockázata megnő, függetlenül a csontsűrűségtől. Magas sótartalmú étrendet tartó hölgyeknél a csonttörés négyszer nagyobb valószínűséggel következett be, mint másoknál mérsékelt sófogyasztás mellett. A csontritkulás ellen javasolt még a rendszeres testmozgás is. Hogyan ügyeljünk a kevesebb sóbevitelre? Tésztafőzéskor ne sózzuk meg a vizet, reggelizzünk gabonapelyhet, ám ellenőrizzük tápanyagtartalmát, mert gyakran tartalmaznak hozzáadott sót és cukrot. Csirke- és pulykahús egészséges alternatíva a vörös húsokkal szemben, ám a bolti csomagolás általában sós lében pácolt terméket takar. Tartsunk magunk baromfit vagy szerezzük be közvetlenül a tenyésztőktől! Ne használjunk egyszerre sót és sótartalmú ételízesítőt, sőt, használjunk inkább lehetőség szerint friss fűszernövényeket, bazsalikomot, majorannát, ezek is ízgazdaggá teszik az ételt, így kevésbé fog hiányozni a só.
2. Agytorna mindennap
Az agyunk születésünktől kezdve egészen halálunkig folyamatosan fejlődik vagy leépül, attól függően, hogyan és milyen mértékig használjuk. A testmozgás, a társas kapcsolatok ápolása és a törekvés új dolgok megtanulására fejleszti intelligenciánkat, és megóv bennünket a demenciától.
3. Intenzívebb mozgás
Egy dán tanulmány szerint a középkorúak, akik intenzívebb testmozgást végeztek, pl. nordic walk, kocogás, 50%-kal csökkentették a szívbetegségek kockázatát azokhoz képest, akik mozgásszegény életmódot folytattak. A tanulmány kimutatta továbbá, hogy a rendszertelen sétával önmagában semmilyen pozitív hatás nem érhető el.
4. Legjobb pihenés az alvás
Az alváshiány komoly egészségügyi kockázatokat von maga után: szellemi leépülés, elhízás, cukorbetegség, depresszió, szívbetegségek, hátfájás, sőt az autóbalesetek jelentős hányadáért is felelős. Hogyan javítható az alvás? Érdemes kialakítani állandó időpontokat a lefekvéshez és az ébredéshez, fontos a testmozgás, csökkentse az alkohol- és a kávéfogyasztást, legkésőbb 3 órával lefekvés előtt igya meg az utolsó pohár bort, kávét pedig ne igyon délután 2 után! Hálószobája legyen hűvös, sötét és csendes, a kényelmes matrac, párna és takaró pedig elengedhetetlen. Ügyeljen arra is, hogy a sötétítés megfelelő legyen, zárja ki az utcai lámpa és a felkelő nap fényét!
5. Séta kicsit másképp
A séta egészségügyi előnyei világosak: csökkenti a koleszterinszintet, amivel a szívinfarktus és a stroke kockázatát, erősíti az immunrendszert, segít a jobb alvásban, javítja a szellemi képességeket, csökkenti továbbá a stresszt, a vérnyomást, a cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. De nem mindegy, hogyan csináljuk. Sétáljunk rendszeresen, jó levegőn, akár társaságban, sőt igazi testedzéssé is emelhetjük a gyaloglást: a nordic walking, apró súlyzókkal a kézben végzett séta vagy a vízben haladás ellenállást fejt ki és nagyobb erőfeszítést igényel.
6. Nézzen szét a zöldségesnél!
Az eper és az áfonya flavonoid pigmentjeinek köszönhetően az emlékező-képesség csökkenését időben kitolja, ezenkívül az eper rendszeres fogyasztása az érrendszeri gyulladások veszélyét is csökkenti. A csontok erősítésében nem csak a kálcium játszik fontos szerepet, de a K-vitamin is, ami nagy mennyiségben van jelen a spenótban és a kelkáposztában. A K-vitamin egyébként segít megőrizni a bőr rugalmasságát és megelőzni a ráncok kialakulását. Az omega-3-ban gazdag dióval pedig a szívbetegségek kockázata csökkenthető.
7. Ezt semmiképp se!
Miután életmód-tanácsadók kárhoztatták a cukros üdítőitalokat, a gyártók átálltak a cukormentes változatokra. A rossz hír: ezek sem egészségesek! A 40 év fölötti célcsoporton végzett 10 éves vizsgálatok kimutatták, hogy a cukormentes üdítőket napi rendszerességgel fogyasztók 43%-kal nagyobb valószínűséggel küzdöttek szív- és érrendszeri problémákkal.
8. Vitamin minden napra
Szedjen a korának megfelelő vitaminkészítményeket, hogy pótolja a nyomelemeket és vitaminokat, amelyek esetlegesen hiányoznak étrendjéből! Ügyeljen azonban arra, hogy az 50 feletti nőknek már kevesebb vasra van szükségük, mint a fiatalabbaknak.
9. Kálcium, D-vitamin, a helyes fehérje és a jó zsírok
A kálcium és a D-vitamin bevitele, rajtuk keresztül pedig a csontok erősítése az 50 feletti nők számára hangsúlyos. Ajánlott a tej és joghurt, valamint a narancslé, a lazac, brokkoli, bab és borsó fogyasztása. Ha nincs elegendő kálcium az étrendjében, szedjen kiegészítőt! Az állati eredetű fehérjék kockázatairól már írtunk korábban (Rákot okoz a hús?), találja meg az egyensúlyt a sovány fehérjék (pl. csontozott csirkemell), a zsíros halak (pl. az omega-3 zsírsavban gazdag lazac) és a növényi proteinek (bab, lencse, dió) között. Az sem baj, ha heti néhány napra vegetáriánussá válik: a növényalapú diéta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsban.
10. Az élet szép!
Higgye el, ha ezzel a gondolattal kel minden reggel és ennek jegyében telnek a napjai is, azzal csak szervezetének tesz jót. Pozitív hozzáállás, vidámság, aktív, társas élet bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre, akár súlyos betegségekből is könnyebb a felépülés. Éljen aktív életet, tegyen sokat önmagáért és másokért, legyen sokat közösségben, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljen!