A só rossz, kerüld a sót, a só maga az ördög. Nap mint nap hallani ezeket a mantrákat a médiából, sok esetben úgynevezett szakértők vagy egészségguruk szájából. Nem, azt mi sem mondjuk, hogy egyáltalán ne figyelj arra, hogy mennyi sót eszel, de azt sem szabad hinni, hogy a só ne lenne értékes tápanyagunk. A só igen is nélkülözhetetlen az egészséghez. Íme 12 ok, hogy miért.
Mielőtt továbbolvasnál! Mindenképp tudni kell, hogy az alábbi pozitív hatások az ajánlott napi sóbevitel (maximum 5 gramm konyhasó, kb. 2000 mg nátrium) esetén érvényesülnek. Magas vérnyomás kezelésében a napi 1500–2300 mg-os nátrium-korlátozás szükséges.
1. Ahogy oly gyakran, a só esetében is a mértékletesség a kulcs. Nem csak a túl sok, de a túl kevés is árthat. Számos kutatás kimutatta, hogy a túlzottan alacsony sóbevitel egészségügyi problémákat okozhat. A kanadai McMaster Egyetem kutatásának eredményei szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony nátriumbevitel növelte a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát, illetve a halálozási rátát.
2. A só segíti a vércukorszintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet.
3. A só egy természetes antihisztamin. Egy csipet só a nyelvre helyezve segíthet megállítani az allergiás vagy asztmás száraz köhögést.
4. A szervezetnek szüksége van sóra a gyomor megfelelő pH-egyensúlyának fenntartásához, ami az emésztést és a tápanyagok felszívódását segíti.
6. A só fontos alvás zavaroknál! Egy természetes altató.
7. A megfelelő sóbevitel segíti az egészséges testsúly fenntartását és serkenti az anyagcsere-folyamatokat.
8. A só támogatja a normál pajzsmirigy funkciót a stressz hormonok (pl. kortizol) csökkentésével.
9. A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.
10. A megfelelő sóbevitel segít a hormonháztartást egyensúlyban tartani.
11. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
12. A só ízletessé teszi ételeinket! A megfelelő sótartalom élvezetesebbé és laktatóbbá teszi az étkezést, így könnyebb a minőségre, nem pedig a mennyiségre koncentrálnunk.
Melyik só a legjobb?
Az már világos, hogy a só rendkívül fontos az emberi szervezet számára. De nem mindegy, hogy milyen sót használunk. Nagyon sokan választják a tengeri sót, ami gazdag ásványi anyagokban és mentes mindenféle adalékanyagoktól, ezért valóban egészségesebb az asztalinál, ugyanakkor a nátriumtartalma jelentősen nem tér el attól.
Mivel a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okoz, mi magyarok pedig átlagosan 3-szor annyi nátriumot fogyasztunk, mint az ajánlott mennyiség, ezért aki nem akar leszokni a sózásról, inkább csökkentett nátrium tartalmú sóval próbálkozzon. Az ilyen sóban a nátrium tartalom egy részét káliummal helyettesítik, ami egészséges egyének számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell. A kálium részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában.
De mi a helyzet a különleges himalájai, kelta és egyéb fantáziadús nevekkel ellátott, borsos árú alternatívákkal? A valóság az, hogy bármelyiket is választjuk, az egyszeri tengeri sót vagy éppen a hangzatos reklámszlogenekkel hirdetett himalájait, ezeknek a termékeknek az ásványi anyag profilja szinte teljesen megegyezik.
Amit mindig tarts szem előtt: kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! az elfogyasztott tetemes mennyiségű só 70-75 százaléka az előre feldolgozott élelmiszerekből (kenyerek, péksütemények, konzervek, felvágottak, ásványvizek) kerül a szervezetbe. Ne ilyen forrásokból juss hozzá a napi sószükséglethez. Amikor csak van lehetőséged, te magad főzz, süss otthon alapanyagokból – így tudod szabályozni, hogy mennyi sót használsz!
Mennyi sóra van szükségünk?
A jelenlegi USA-beli ajánlások 2300 mg-ban maximálnák a napi nátriumbevitelt az átlagpopuláció számára (ez 6 gramm só), és 1500 mg-ban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozottan veszélyeztetettek számára (kb. 4 gramm só). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos ajánlása ennél is szigorúbb: felnőtt emberek számára legfeljebb 2000 mg nátrium és legalább 3510 mg kálium bevitelét javasolja. A csökkentett sófogyasztás a WHO szerint mérsékli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Így emberéletek milliói menthetők meg.
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ajánlása szerint a sófogyasztás csökkentéséhez nem elegendő az asztali sót lecserélni tengeri sóra. Azt tanácsolják, váltsunk át csökkentett nátrium tartalmú sóra. A sóbevitel gyors csökkentése nem veszélyes, ám az ízlelőbimbók alkalmazkodásához néhány hét szükséges – érdemes ezért fokozatosan, 2-3 hónap alatt csökkenteni a sófogyasztást.
A vesebetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők mindig kérdezzék ki orvosuk véleményét a megfelelő sóbevitelről.
Fontos az is, hogy figyelj a saját testedre! Egy tipp: a só megakadályozza a túlzott nyáltermelést, így a túlzott nyáltermelés só hiányt jelezhet.