fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
A só is lehet egészséges, megfelelő mértékben

12 ok, amiért a só egészséges!

Sokan mondják, hogy a só egészségtelen. Helyesbítenénk: a feldolgozott élelmiszerek magas sótartalma veszélyes lehet, de a só önmagában létfontosságú! Cikkünkben leírtuk, hogy miért!

A só is lehet egészséges, megfelelő mértékbenA só rossz, kerüld a sót, a só maga az ördög. Nap mint nap hallani ezeket a mantrákat a médiából, sok esetben úgynevezett szakértők vagy egészségguruk szájából. Nem, azt mi sem mondjuk, hogy egyáltalán ne figyelj arra, hogy mennyi sót eszel, de azt sem szabad hinni, hogy a só ne lenne értékes tápanyagunk. A só igen is nélkülözhetetlen az egészséghez. Íme 12 ok, hogy miért.

Mielőtt továbbolvasnál! Mindenképp tudni kell, hogy az alábbi pozitív hatások az ajánlott napi sóbevitel (maximum 5 gramm konyhasó, kb. 2000 mg nátrium) esetén érvényesülnek. Magas vérnyomás kezelésében a napi 1500–2300 mg-os nátrium-korlátozás szükséges.

1. Ahogy oly gyakran, a só esetében is a mértékletesség a kulcs. Nem csak a túl sok, de a túl kevés is árthat. Számos kutatás kimutatta, hogy a túlzottan alacsony sóbevitel egészségügyi problémákat okozhat. A kanadai McMaster Egyetem kutatásának eredményei szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony nátriumbevitel növelte a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát, illetve a halálozási rátát.

2. A só segíti a vércukorszintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet.

3. A só egy természetes antihisztamin. Egy csipet só a nyelvre helyezve segíthet megállítani az allergiás vagy asztmás száraz köhögést.

4. A szervezetnek szüksége van sóra a gyomor megfelelő pH-egyensúlyának fenntartásához, ami az emésztést és a tápanyagok felszívódását segíti.

6. A só fontos alvás zavaroknál! Egy természetes altató.

7. A megfelelő sóbevitel segíti az egészséges testsúly fenntartását és serkenti az anyagcsere-folyamatokat.

8. A só támogatja a normál pajzsmirigy funkciót a stressz hormonok (pl. kortizol) csökkentésével.

9. A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.

10. A megfelelő sóbevitel segít a hormonháztartást egyensúlyban tartani.

11. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.

12. A só ízletessé teszi ételeinket! A megfelelő sótartalom élvezetesebbé és laktatóbbá teszi az étkezést, így könnyebb a minőségre, nem pedig a mennyiségre koncentrálnunk.

Melyik só a legjobb?

Az már világos, hogy a só rendkívül fontos az emberi szervezet számára. De nem mindegy, hogy milyen sót használunk. Nagyon sokan választják a tengeri sót, ami gazdag ásványi anyagokban és mentes mindenféle adalékanyagoktól, ezért valóban egészségesebb az asztalinál, ugyanakkor a nátriumtartalma jelentősen nem tér el attól.

Mivel a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okoz, mi magyarok pedig átlagosan 3-szor annyi nátriumot fogyasztunk, mint az ajánlott mennyiség, ezért aki nem akar leszokni a sózásról, inkább csökkentett nátrium tartalmú sóval próbálkozzon. Az ilyen sóban a nátrium tartalom egy részét káliummal helyettesítik, ami egészséges egyének számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell. A kálium részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában.

De mi a helyzet a különleges himalájai, kelta és egyéb fantáziadús nevekkel ellátott, borsos árú alternatívákkal? A valóság az, hogy bármelyiket is választjuk, az egyszeri tengeri sót vagy éppen a hangzatos reklámszlogenekkel hirdetett himalájait, ezeknek a termékeknek az ásványi anyag profilja szinte teljesen megegyezik.

Amit mindig tarts szem előtt: kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! az elfogyasztott tetemes mennyiségű só 70-75 százaléka az előre feldolgozott élelmiszerekből (kenyerek, péksütemények, konzervek, felvágottak, ásványvizek) kerül a szervezetbe. Ne ilyen forrásokból juss hozzá a napi sószükséglethez. Amikor csak van lehetőséged, te magad főzz, süss otthon alapanyagokból – így tudod szabályozni, hogy mennyi sót használsz!

Mennyi sóra van szükségünk?

A jelenlegi USA-beli ajánlások 2300 mg-ban maximálnák a napi nátriumbevitelt az átlagpopuláció számára (ez 6 gramm só), és 1500 mg-ban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozottan veszélyeztetettek számára (kb. 4 gramm só). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos ajánlása ennél is szigorúbb: felnőtt emberek számára legfeljebb 2000 mg nátrium és legalább 3510 mg kálium bevitelét javasolja. A csökkentett sófogyasztás a WHO szerint mérsékli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Így emberéletek milliói menthetők meg.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ajánlása szerint a sófogyasztás csökkentéséhez nem elegendő az asztali sót lecserélni tengeri sóra. Azt tanácsolják, váltsunk át csökkentett nátrium tartalmú sóra. A sóbevitel gyors csökkentése nem veszélyes, ám az ízlelőbimbók alkalmazkodásához néhány hét szükséges – érdemes ezért fokozatosan, 2-3 hónap alatt csökkenteni a sófogyasztást.

A vesebetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők mindig kérdezzék ki orvosuk véleményét a megfelelő sóbevitelről.

Fontos az is, hogy figyelj a saját testedre! Egy tipp: a só megakadályozza a túlzott nyáltermelést, így a túlzott nyáltermelés só hiányt jelezhet.

 

Felhasznált irodalom
http://www.mnsza.hu/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/238164.php
http://empoweredsustenance.com/salt-is-good-for-you/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér