fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
A só is lehet egészséges, megfelelő mértékben

12 ok, amiért a só egészséges!

Sokan mondják, hogy a só egészségtelen. Helyesbítenénk: a feldolgozott élelmiszerek magas sótartalma veszélyes lehet, de a só önmagában létfontosságú! Cikkünkben leírtuk, hogy miért!

A só is lehet egészséges, megfelelő mértékbenA só rossz, kerüld a sót, a só maga az ördög. Nap mint nap hallani ezeket a mantrákat a médiából, sok esetben úgynevezett szakértők vagy egészségguruk szájából. Nem, azt mi sem mondjuk, hogy egyáltalán ne figyelj arra, hogy mennyi sót eszel, de azt sem szabad hinni, hogy a só ne lenne értékes tápanyagunk. A só igen is nélkülözhetetlen az egészséghez. Íme 12 ok, hogy miért.

Mielőtt továbbolvasnál! Mindenképp tudni kell, hogy az alábbi pozitív hatások az ajánlott napi sóbevitel (maximum 5 gramm konyhasó, kb. 2000 mg nátrium) esetén érvényesülnek. Magas vérnyomás kezelésében a napi 1500–2300 mg-os nátrium-korlátozás szükséges.

1. Ahogy oly gyakran, a só esetében is a mértékletesség a kulcs. Nem csak a túl sok, de a túl kevés is árthat. Számos kutatás kimutatta, hogy a túlzottan alacsony sóbevitel egészségügyi problémákat okozhat. A kanadai McMaster Egyetem kutatásának eredményei szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony nátriumbevitel növelte a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát, illetve a halálozási rátát.

2. A só segíti a vércukorszintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet.

3. A só egy természetes antihisztamin. Egy csipet só a nyelvre helyezve segíthet megállítani az allergiás vagy asztmás száraz köhögést.

4. A szervezetnek szüksége van sóra a gyomor megfelelő pH-egyensúlyának fenntartásához, ami az emésztést és a tápanyagok felszívódását segíti.

6. A só fontos alvás zavaroknál! Egy természetes altató.

7. A megfelelő sóbevitel segíti az egészséges testsúly fenntartását és serkenti az anyagcsere-folyamatokat.

8. A só támogatja a normál pajzsmirigy funkciót a stressz hormonok (pl. kortizol) csökkentésével.

9. A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.

10. A megfelelő sóbevitel segít a hormonháztartást egyensúlyban tartani.

11. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.

12. A só ízletessé teszi ételeinket! A megfelelő sótartalom élvezetesebbé és laktatóbbá teszi az étkezést, így könnyebb a minőségre, nem pedig a mennyiségre koncentrálnunk.

Melyik só a legjobb?

Az már világos, hogy a só rendkívül fontos az emberi szervezet számára. De nem mindegy, hogy milyen sót használunk. Nagyon sokan választják a tengeri sót, ami gazdag ásványi anyagokban és mentes mindenféle adalékanyagoktól, ezért valóban egészségesebb az asztalinál, ugyanakkor a nátriumtartalma jelentősen nem tér el attól.

Mivel a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okoz, mi magyarok pedig átlagosan 3-szor annyi nátriumot fogyasztunk, mint az ajánlott mennyiség, ezért aki nem akar leszokni a sózásról, inkább csökkentett nátrium tartalmú sóval próbálkozzon. Az ilyen sóban a nátrium tartalom egy részét káliummal helyettesítik, ami egészséges egyének számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell. A kálium részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában.

De mi a helyzet a különleges himalájai, kelta és egyéb fantáziadús nevekkel ellátott, borsos árú alternatívákkal? A valóság az, hogy bármelyiket is választjuk, az egyszeri tengeri sót vagy éppen a hangzatos reklámszlogenekkel hirdetett himalájait, ezeknek a termékeknek az ásványi anyag profilja szinte teljesen megegyezik.

Amit mindig tarts szem előtt: kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! az elfogyasztott tetemes mennyiségű só 70-75 százaléka az előre feldolgozott élelmiszerekből (kenyerek, péksütemények, konzervek, felvágottak, ásványvizek) kerül a szervezetbe. Ne ilyen forrásokból juss hozzá a napi sószükséglethez. Amikor csak van lehetőséged, te magad főzz, süss otthon alapanyagokból – így tudod szabályozni, hogy mennyi sót használsz!

Mennyi sóra van szükségünk?

A jelenlegi USA-beli ajánlások 2300 mg-ban maximálnák a napi nátriumbevitelt az átlagpopuláció számára (ez 6 gramm só), és 1500 mg-ban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozottan veszélyeztetettek számára (kb. 4 gramm só). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos ajánlása ennél is szigorúbb: felnőtt emberek számára legfeljebb 2000 mg nátrium és legalább 3510 mg kálium bevitelét javasolja. A csökkentett sófogyasztás a WHO szerint mérsékli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát. Így emberéletek milliói menthetők meg.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ajánlása szerint a sófogyasztás csökkentéséhez nem elegendő az asztali sót lecserélni tengeri sóra. Azt tanácsolják, váltsunk át csökkentett nátrium tartalmú sóra. A sóbevitel gyors csökkentése nem veszélyes, ám az ízlelőbimbók alkalmazkodásához néhány hét szükséges – érdemes ezért fokozatosan, 2-3 hónap alatt csökkenteni a sófogyasztást.

A vesebetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők mindig kérdezzék ki orvosuk véleményét a megfelelő sóbevitelről.

Fontos az is, hogy figyelj a saját testedre! Egy tipp: a só megakadályozza a túlzott nyáltermelést, így a túlzott nyáltermelés só hiányt jelezhet.

 

Felhasznált irodalom
http://www.mnsza.hu/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/238164.php
http://empoweredsustenance.com/salt-is-good-for-you/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Tripla Jód komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér