Az élelmiszerüzletek egész éves, állandó kínálata mellett talán feleslegesnek tűnik figyelni, mikor épp melyik zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja. Összeírtunk három okot, ami mégis amellett szól, hogy az adott időszaknak megfelelően vásároljunk!
1. A változatosság gyönyörködtet!
Mit főzzek ma? A sokat ismételt kérdés, amit valljunk be egymás közt az is utál, aki felteszi, meg az is, akit kérdeznek. Egy idő után nehéz kitörni a megszokott főételek rutinjából. A szezonalitás ebben is utat mutat nekünk! Adott az alapanyag, ehhez pedig lehet bátran új ötleteket keresni, vagy elővenni a nagyi régi receptes füzetét. Fel sem kell tennünk tehát a kérdést, a szezonális zöldség megadja a választ. Gondold csak végig… mikor ettél utoljára egy jó kis zellerkémlevest? Próbáltad már a sült céklát?
2. Pénztárcabarát megoldás
Akárhogy is nézzük, a helyben, valóban frissen termesztett növényeket mindenképpen olcsóbban fogják kínálni a piacon is (sajnos ez a nagy áruházakra nem igaz), hiszen számos olyan költségtényező kiesik, mint pl. a szállítás. Belegondoltál már, mekkora utat tesz meg az az eper, mire ideér Spanyolországból? Az utazás pedig költséges dolog...
Tipp: Ha van a lakóhelyed közelében termelői piac, látogass el hétvégén. Kellemes a tavaszi napsütésben illatos-színes gyümölcsöket és zöldségeket válogatni - ha igazi termelőknél vásárolsz, biztosan fogsz kapni javaslatokat, mit mivel és hogyan érdemes elkészíteni, ha nincs éppen nagy sor.
3. Maximális vitaminbomba
A szállítás nem csak költség, de bizony idő is! A zöldségek és gyümölcsök esetén pedig az idő kritikus tényező, mivel hamar romlásnak indulnak és csökken tápanyagtartalmuk is. A szezonális termények esetén biztosak lehetünk abban, hogy volt idejük megérni, így a vitamin és antioxidáns tartalmuk messze magasabb, mint távolról érkezett rokonaiké, nem beszélve arról, mennyivel ízletesebbek!
Milyen friss zöldségeket és gyümölcsöket kínál neked a tavasz?
Márciusi szezonális kínálata:
Még a téli kínálat a domináns a zöldséges pultokon, de a burgonya, cékla, hagyma, káposzta, leveszöldség és alma mellett végre megjelenik a medvehagyma és az újhagyma is. Még kapható a fekete retek is!
Recept tippek:
Medvehagymás almás krumplisaláta
Áprilisi szezonális kínálata:
Az illatok nem csak a természetbe, de a konyhába is beköltözhetnek köszönhetően az olyan idényzöldségeknek, mint a spenót, sóska, hónapos retek végre indul a spárgaszezon is! A gyümölcsözönre még várni kell, de a körte és alma áprilisban is megbízható desszert-alapanyag és vitaminforrás!
Recept tippek:
Zöldséges curry csicseriborsóból és spenótból
Spárga magvas-mandulás-metélőhagymás bundában
Májusi szezon kínálata:
Ilyenkor már igazán érdemes kimenni időnként a piacra! Megjelenik a hazai brokkoli, karfiol, fejes saláta, zöldborsó, valamint a szamóca és eper is.. És most se hagyd ki a spárgát a kosaradból, mert azt tényleg csak a tavaszi idényben fogyaszthatod - megéri minél többször bevásárolni belőle, mert azon kívül, hogy különleges ízvilága mással nem helyettesíthető, nagyon egészséges is!