fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
7 tipikus edzőtermi hiba

7 tipikus edzőtermi hiba

A téli hónapokban hölgyek és urak sokasága választja az edzőtermeket a kinti hideg elkerülése végett. Górcső alá vesszük a 7 tipikus hibát, amit mindenképp érdemes elkerülnie.

Gym woman with her trainerA téli hónapokban hölgyek és urak sokasága választja az edzőtermeket a kinti hideg elkerülése végett. Górcső alá vesszük a 7 tipikus hibát, amit mindenképp érdemes elkerülni.

  1. Koncepció hiánya

Nagyon sokan vannak úgy, hogy „lemennek edzeni”, kilépnek az öltözőből, aztán úgy néznek az edzőteremre, mint egyszerű ember az elméleti fizikára. Nem szégyen, hogy nem értünk hozzá, a konditermi edzésnek is megvan a maga elméleti háttere, senki sem születik ennek birtokában. Ne essünk abba a hibába, mint olyan sokan, hogy találomra csinálgatunk ismerősnek tűnő gyakorlatokat, mert az edzésünk így nem fog sokat érni és a kedvünk is garantáltan elmegy (ráadásul jó eséllyel sérülés lesz belőle)! Kérjük ki edző, vagy képzett ismerős tanácsát! Sok helyen az első személyi edzés ingyenes, ahol az első két hónapra edzéstervet is kapunk!

  1. Fokozatosság hiánya

Ne essünk abba a hibába, hogy ha már egyszer eljutottunk egy edzőterembe, akkor jól odatesszük magunkat, majd napokig mozdulni sem tudunk az izomláztól. Az edzések intenzitását és az edzésmennyiséget fokozatosan növeljük! Az intenzív edzések nagyon jók, de csak ha felkészültünk rájuk, ami nem az első héten lesz!

  1. Szabálytalanul végzett gyakorlatok

Súlyokkal dolgozni nem veszélyes, csak ha ész nélkül csináljuk, akkor viszont nagyon! Sose hagyatkozzunk arra, hogy mások hogyan csinálnak egy gyakorlatot az edzőteremben, mert jó eséllyel rossz mintát látunk! Súlyzós és súlyzó nélküli edzéseknél is a legelső és legfontosabb, a szabályos végrehajtás megtanulása. Ez történhet edző vagy képzett ismerős segítségével, de sokat tanulhatunk hiteles internetes forrásokból is (persze a személyes segítséget semmi nem pótolhatja: a Youtube nem fog szólni, hogy görbe háttal vesszük fel a súlyt). Szabálytalanul végzett gyakorlatokkal életre szóló sérüléseket szedhetünk össze, úgyhogy erre mindenképp érdemes kiemelt figyelmet fordítani! Ha minden kötél szakad, célozzunk meg csoportos órákat, vagy maradjunk a kardiógépeknél, ahol végezhetünk állandó intenzitású és intervallum-edzéseket is.

  1. Bemelegítés hiánya

Az nem bemelegítés, hogy egyszer megtekerem előre a karjaimat, meg egyszer kibillentem a fejemet jobbra meg balra. Súlyzós edzéseknél minimum 10, de inkább 15 percig végezzünk bemelegítést, külön hangsúllyal azokra az izmokra, amiket dolgoztatni fogunk. Amíg nem kezdünk el kimelegedni, ne nyúljunk a súlyokhoz!

  1. Intenzív szociális élet az edzőteremben

Tényleg remek dolog az egészséges életmód iránt érdeklődő emberekkel találkozni az edzőteremben, de a hatékony edzés halála – és az edzőtermi etikett megsértése – ha edzés közben élünk társasági életet. Edzés alatt az edzésre koncentráljunk, a telefonunkat is, ha lehet, hagyjuk az öltözőszekrényben!

  1. Az edzés nem hatalmaz fel a zabálásra

Habár a szervezet a rendszeres edzéstől több kalóriát éget alapjáraton is, ne használjuk az edzéseket a lelkiismeretünk nyugtatására az okból, hogy azt és annyit ehessünk amennyit akarunk! Legyen az edzéssel a célunk akár a testsúly csökkentése, izomtömeg növelése vagy az egészségesebb élet, kiugró és maradandó eredményeket akkor érhetünk csak el, ha minőségi „üzemanyaggal” látjuk el testünket.

  1. A havi bérlet tárcában lapulva nem tesz fittebbé

Sokan jutnak elhatározásra, hogy rendszeresen edzenek, vesznek hosszútávú bérletet, aztán az a szerencsétlen bérlet lejártáig csak a tárcában lapul. Tegyük szokásunkká a rendszeres edzést, tervezzük meg előre hogy mely napokon fogunk edzeni!

A fenti 7 hiba elkerülésével biztosan sokkal eredményesebb és örömtelibb edzőtermi edzésekben lehet részünk. Persze ezek mellett télen is ki lehet aknázni a friss levegő adta lehetőségeket kültéri gyalogló- vagy futóedzésekkel; de hatékonyan lehet edzeni otthon is fitneszszalaggal. Bárhogy is döntünk, a heti minimum 3 edzést vegyük célba a téli hónapokban is, ezáltal nem csak egészségesebbek és fittebbek leszünk, de a közérzetünk is jelentősen javul!

Benkovics Péter

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Fitnesz szalag gyakorlatok: 23 példa a használatára VIDEÓVAL
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal