fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
8 adaptogén gyógynövény stressz ellen

8 adaptogén gyógynövény stressz ellen

Az adaptogén gyógynövények segítenek a fáradtság és a szorongás csökkentésében. Hogyan érdemes használni őket és kinek melyik segíthet?

Attól a pillanattól kezdve, hogy nagyjából képben vagyunk gyerekként azzal, létezik körülöttünk a világ, megjelenik a stressz. Közeledő határidőktől és iskolai feladatoktól duzzad a naptár, aztán jönnek a munkahelyi teendők, családi kötelezettségek, vagy olyan hétköznapi dolgok, mint hogy váratlanul elromlik a mosógép. Kisebb-nagyobb döntéshelyzetek és teendők az életben, vagy csak a puszta fáradtság mind generálhatnak stresszt az életünkben. És ha nem találunk megoldást a kezelésére, nagyobb lehet a baj, mint gondolnánk…hogyan lehetnek segítségünkre ezekben a helyzetekben a gyógynövények? Kiderül cikkünkből!

Az „adaptogén gyógynövények” magyarul annyira nem hangzik jól, angolul viszont azonnal rávilágít miről is van szó: az adapt, azaz alkalmazkodni szó nem véletlenül van a névben. Ezek a gyógynövények ugyanis képesek arra, hogy szervezetünket hozzászoktassák a mindennapi stresszhelyzetekhez, így nagyobb negatív hatás nélkül kezelve ezeket a bosszantó apróságokat.

Hivatalos kutatások bizonyítják, hogy az adaptogén gyógynövények képesek a fáradtság eltüntetésére, az agyi képességeink felturbózására, a depresszió, valamint a szorongás csökkentésére!1

Hogy megértsük, mekkora problémát tud okozni a stressz, meg kell értenünk, hogy működik a szervezetünk ilyen helyzetekben. A stressz egy automatikus reakció a testünktől, ami három lépcsőből áll:

- Először jön a vészreakció, érezzük, hogy elkezd gyorsabban verni a szívünk, több vér kerül az izmokba, agyba.

- Ezután jön az ellenállás szakasza, mikor a szervezetünk önmaga próbálja meg megoldani a szituációt, ám ha a stresszhelyzet sokáig fennáll, ez elhúzódik, ami okozhat magas vérnyomást, alvászavart.

- Ha pedig elfogynak az energiatartalékok a testünkben, jön a harmadik szakasz, a kimerülés. Ilyenkor a szervezet egyszerűen feladja a harcot, mert már nincs mivel védekeznie, és jönnek a különböző, komolyabb betegségek.

Az adaptogének pedig ezeknek természetes ellenszerei,  segít, hogy akár soha ne jussunk el a második lépcsőig.

Íme, 8 adaptogén gyógynövény, melyek segíthetnek leküzdeni a stresszt

1. Ginzeng

Mire jó? Felpörget, növeli a fizikai- és szellemi teljesítőképességet, csökkentheti a fáradékonyságot, támogatja az immunrendszert.

2. Illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea)

Mire jó? Megszabadít a fizikai és szellemi fáradtságérzettől.

3.  Kurkuma

Mire jó? Jótékony lehet az agyműködésre, ezen kívül emésztési panaszokra, ízületi gyulladásokra is - így az általános jó közérzetet is javíthatja.

4. Goji Bogyó

Mire jó? Növeli a fizikai- és szellemi teljesítőképességet, nyugtat, segít az alvásban, közérzetjavító.

5.  Szőlőmag

Mire jó? Segít a feszültség csökkentésében, ellenállóbbá teszi a testet az érzelmi stresszel szemben és segít a mentális teljesítmény javításában is.

6. Aloe vera

Mire jó? Segít a fáradtság leküzdésében, növeli az ellenállóképességet pszichés terhelés esetén.

7. Ashwagandha

Mire jó? Segít az alvásban, az érzelmi-mentális stabilitás fenntartásában, valamint az általános közérzet javításában.

8. Maca gyökér

Mire jó? Növeli a fizikai- és szellemi teljesítőképességet, fokozza a szexuális vágyat.


Az adaptogének fogyasztásának három nagyon egyszerű szabálya van:

1. Találj hozzád passzoló adaptogént, aminek fogyasztása könnyen beépíthető a napi rutinba!

2. Félévente mindig változtass, próbálj ki új adaptogéneket, hogy a szervezeted maximálisan ki tudja használni a jótékony tulajdonságaikat!

3. Ne szedj belőlük többet, mint amennyire szükséged van!


Szerencsére rengeteg különböző adaptogén gyógynövény létezik, így teljes mértékben személyre szabhatjuk, melyik passzol hozzánk a legjobban, sőt, azt is, mikor, mit szedünk.  Reggel például jó lehet a ginzeng, hiszen ez felpörgeti a testünket, este pedig inkább az orbáncfű ajánlott, amely nyugtat és az alvásban is segíthet.

Amire fontos figyelnünk, hogy óvatosan, kis adagokkal kezdjünk, akár kérjük ki szakorvos véleményét, és kísérletezzük ki, mi használ nálunk a legjobban.

Ezzel az egyszerű recepttel hatékonyabbak, nyugodtabban, és ami mindennél fontosabb, egészségesebbek lehetünk, bármilyen stressz is ér minket a mindennapokban!


Hivatkozás:

1 Alexander Panossian and Georg Wikman: Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity, Pharmaceuticals 2010, 188-224; doi:10.3390/ph3010188

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Citromfű Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér