fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
A 15 legjobb vírusellenes gyógynövény – kutatások alapján

A 15 legjobb vírusellenes gyógynövény – kutatások alapján

Melyek azok a gyógynövények, melyek a legsikeresebben vehetik fel a harcot a vírusokkal szemben? Cikkünkben összegyűjtöttünk 15 olyan gyógynövényt, melyeknek antivirális hatása kutatásokkal igazolt! Részletek a cikkben.

A 15 legjobb vírusellenes gyógynövény – kutatások alapjánA vírusok egész évben, mindenfelől leselkednek ránk, folyamatosan veszélyeztetik az egészségünket. Télen különösen nagy a vírusfertőzések kockázata, de a kórokozók alapvetően nem válogatnak hónap vagy évszak alapján, ezért mindig fontos odafigyelnünk a védekezésre, immunrendszerünk erősen tartására. Egyik természetes és egyszerű módja ennek az, ha vírusellenes hatású gyógynövényeket fogyasztunk. Most megmutatjuk, melyek bizonyulhatnak hasznosnak ezen a téren!

1. Oregánó

Az oregánó a mentafélék családjába tartozó, népszerű fűszernövény, ami számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. A benne található növényi vegyületek, például a karvakrol, vírusellenes hatással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben az oregánó olaj és az izolált karvakrol is csökkentette a murin (rágcsáló) norovírus (MNV) aktivitását, mindössze 15 perc alatt. Az MNV nagyon hasonló a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójához, a humán norovírushoz, ugyanakkor sokkal könnyebben szaporítható laboratóriumban, ezért szokták a humán norovírus helyett használni a vizsgálatokban. Az oregánó olaj és a karvakrol emellett vírusellenes aktivitást mutat a herpesz szimplex vírus 1 (HSV-1), a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát okozó rotavírus, és a légúti fertőzéseket okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen.

2. Zsálya

A zsálya ugyancsak a mentafélék családjába tartozik, kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény, amit a tradicionális gyógyászatban régóta alkalmaznak vírusos fertőzések kezelésére. A zsálya vírusellenes tulajdonságait legfőképpen a leveleiben és szárában található diterpenoid vegyületeknek köszönheti. Kémcsőben végzett kísérletek alapján a növény segíthet az AIDS kialakulásáért felelős humán immundeficiencia-vírus 1 (HIV-1) elleni küzdelemben. Egy kutatásban a zsálya kivonat jelentős mértékben gátolta a HIV aktivitását, mivel megakadályozta, hogy a vírus bejusson a célsejtekbe.

3. Bazsalikom

A bazsalikom számos fajtája – beleértve az édes és a tulsi, más néven szent bazsalikomot – képes lehet felvenni a küzdelmet bizonyos vírusos fertőzések ellen. Egy kémcsőben végzett kísérlet például kimutatta, hogy az édes bazsalikom kivonatok, illetve az édes bazsalikomban található apigenin és urzolsav nevű vegyületek hatásosak a herpesz vírusok, a hepatitisz B, és az enterovírus ellen. A szent bazsalikom erősítheti az immunrendszert: egy 4 hetes tanulmányban a 300 mg szent bazsalikom kivonatot szedő emberek szervezetében növekedett a segítő T-sejtek és a természetes ölősejtek szintje, melyek a vírusos fertőzések elleni védelmet segítő immunsejtek.

4. Édeskömény

Az édeskömény fűszeresen édeskés, ánizsos ízű növény, ami hatásos lehet egyes vírusok ellen. Tudományos vizsgálatokban az édeskömény kivonata, illetve az édeskömény esszenciális olaj legfőbb alkotóeleme, a transz-anetol egyaránt erős vírusellenes hatást mutatott a herpesz vírusok ellen. Állatkísérletek szerint az édeskömény erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a gyulladásokat, ezzel is segíthet leküzdeni a vírusos fertőzéseket.

vírusölő fokhagyma5. Fokhagyma

A fokhagyma népszerű tradicionális orvosság, többek között a vírusos fertőzések ellen is évszázadok óta használják. Egy kutatásban a humán papilloma vírus (HPV) okozta szemölcsöket napi kétszer bekenték fokhagyma kivonattal, amitől 1-2 hét alatt minden alanynál eltűntek a szemölcsök. Emellett kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a fokhagyma vírusellenes hatással bírhat az influenza A és B, a HIV, a HSV-1, a vírusos tüdőgyulladás, és a megfázást okozó rhinovírus ellen is. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletek szerint a fokhagyma stimulálja az immunsejteket, így erősíti az immunválaszt és hozzájárul a vírusos fertőzések elleni védelemhez.

6. Citromfű

A citromfű egy citromra emlékeztető illatú növény, amit gyakran használnak teákban és fűszerekben. Gyógyhatása miatt is közkedvelt. A citromfű kivonat koncentrált forrása olyan potens illóolajoknak és növényi vegyületeknek, melyek vírusellenes aktivitással rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek alapján hatékony lehet a madárinfluenza, a herpesz vírusok, a HIV-1 és az enterovírus-71 ellen, ami csecsemőkben, gyermekekben súlyos fertőzéseket okozhat.

7. Borsmenta

A borsmenta közismert erős vírusellenes képességeiről, ezért gyakran teszik olyan teákba, kivonatokba és tinktúrákba, melyek a vírusos fertőzések természetes kezelését szolgálják. Levelei és esszenciális olajai aktív összetevőket tartalmaznak, például mentolt és rozmaringsavat, melyek vírusellenes és gyulladásgátló aktivitással bírnak. Egy kémcsőben végzett kísérletben a borsmenta kivonat erős vírusellenes aktivitást mutatott a légúti megbetegedést okozó légzőszervi óriássejtes vírus (RSV) ellen, továbbá csökkentette a gyulladásos vegyületek szintjét.

8. Rozmaring

A rozmaring Magyarországon is kedvelt fűszer, kellemes aromája mellett azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik. Számos növényi vegyület található benne, például oleanolsav. Az oleanolsav kémcsőben, illetve állatokon végzett kísérletekben vírusellenes aktivitást mutatott a herpesz vírusok, a HIV, az influenza, és a hepatitisz ellen is. Emellett a rozmaring kivonat vírusellenes hatást fejtett ki a herpesz vírusok és a májat megtámadó hepatitisz A ellen.

echinacea9. Kasvirág (Echinacea)

A kasvirág rendkívül sokoldalúan támogatja az emberi egészséget, széles körű pozitív hatásai miatt manapság az egyik legnépszerűbb gyógynövény. A növény számos részét, például virágjait, leveleit és gyökerét is használják természetes úton történő gyógyításra. A kúp alakú virágzattal rendelkező bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) az amerikai őslakosok rengeteg különféle betegségre használták, beleértve a vírusos fertőzéseket is. Kémcsőben végzett kísérletek szerint a kasvirág bizonyos fajtái – E. pallida, E. angustifolia, E. purpurea – különösképpen hatékonyak a vírusok, például a herpesz és az influenza leküzdésében. A bíbor kasvirág külön kiemelendő, ugyanis az immunrendszert is képes megerősíteni.

10. Bodza

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség. A bodzából elixíreket, tablettákat és egyéb termékeket készítenek, melyeket a vírusos fertőzések, például az influenza és a megfázás természetes kezelésére ajánlanak. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a koncentrált bodzalé elnyomja az influenza vírus szaporodását és stimulálja az immunválaszt. Sőt, egy 4 tanulmányt és 180 emberi kísérleti alanyt magába foglaló áttekintés szerint a bodza tartalmú kiegészítők jelentősen csökkentik a vírusos fertőzések okozta felső légúti tüneteket.

11. Édesgyökér

Az édesgyökeret évszázadok óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban, illetve általában a természetes orvoslásban. Glicirrizin, likviritigenin, és glabridin – ez csak néhány azokból az édesgyökérben található aktív anyagokból, melyek erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kémcsőben végzett kísérletek bemutatták, hogy az édesgyökér kivonat hatásos a HIV, az RSV, a herpesz vírusok, és a súlyos tüdőgyulladást okozó SARS koronavírus (SARS-CoV) ellen.

12. Kínai csüdfű (Astragalus)

A kínai csüdfű egy virágzó gyógynövény, amely népszerű a tradicionális kínai gyógyászatban. Astragalus poliszacharidok (APS) vannak benne, melyek jelentős immunerősítő és vírusellenes képességekkel bírnak. Kémcsőben és állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a kínai csüdfű megküzd a herpesz vírusokkal, a hepatitisz C-vel, és a H9-típusú madárinfluenza-vírussal is. Plusz, laborkísérletek szerint a kínai csüdfű poliszacharidjai megóvhatják az asztrocitákat (az emberi idegrendszerben jelenlévő leggyakoribb sejttípust) a herpesz fertőzéstől.

gyömbér13. Gyömbér

A gyömbérből készült termékek – elixírek, teák, étrend-kiegészítők – nem véletlenül népszerű természetes gyógyító szerek. A gyömbérről kutatások kimutatták, hogy magas koncentrációban tartalmaz olyan növényi vegyületeket, melyek lenyűgözően hatékonyak lehetnek a vírusok ellen. Kémcsőben végzett kísérletek eredményei alapján a gyömbér vírusellenes hatással bír a madárinfluenza, az RSV, és a humán norovírushoz hasonló macska calicivírus (FCV) ellen. Emellett a gyömbérben találhatóak olyan anyagok is, például gingerolok és zingeron, melyek gátolják a vírusok szaporodását és megelőzik a gazdatestbe történő behatolásukat.

14. Ginzeng

A ginzeng, aminek koreai és amerikai változata is létezik, a Panax családba tartozó növények gyökere. A tradicionális kínai gyógyászatban már évezredek óta ismerik, és különösen hatásosnak bizonyult a vírusok elleni küzdelemben. Állatokon és kémcsőben végzett kísérletekben a koreai vörös ginzeng kivonata jelentős hatást mutatott az RSV, a herpesz vírusok, és a hepatitisz A ellen. Emellett a ginzengben található ginzenozidok vírusellenes aktivitással bírnak a hepatitisz B, a norovírus, és a Coxsackie-vírusok ellen, melyek számos súlyos betegség, például az agyhártya- és agyvelőgyulladás okozói.

15. Gyermekláncfű

A gyermekláncfüvet sokan egyszerű gaznak tartják, pedig kutatások szerint számos jótékony tulajdonsága van, beleértve a vírusellenes hatást. Kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a gyermekláncfű hatékonyan harcol a hepatitisz B, a HIV, és az influenza vírus ellen. És ez még nem minden: egy kémcsőben végzett kísérlet szerint a gyermekláncfű kivonat gátolhatja a trópusi dengue-lázt okozó vírus szaporodását. A szúnyogok által terjesztett, magas lázzal, hányással, és izomfájdalmakkal járó dengue-láz akár halálos is lehet.

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/antiviral-herbs
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér