fbpx
Loading...
1000 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
A B-vitaminok hatása az idegrendszerre – neuropátia, idegvédelem

A B-vitaminok hatása az idegrendszerre – neuropátia, idegvédelem

Miért olyan fontosak a B-vitaminok az idegrendszer számára? Milyen idegrendszeri tüneteket okozhat a B-vitamin ok hiánya? Mi pontosan a B1-, B6- és B12 vitaminok szerepe az idegrendszer egészséges működésében? Részletek a cikkben!

A B-vitaminok hatása az idegrendszerre – neuropátia, idegvédelemSokan szenvednek idegsérülésektől, amelyeket valamilyen betegség vagy baleset okozott, de napjainkban már az sem ritka, hogy az idegfájdalom és zsibbadás hátterében vitaminok, ásványi anyagok hiánya áll. Szerencsére a modern orvostudománynak köszönhetően ma már tudjuk, hogy milyen tápanyagokra van szüksége az idegrendszernek ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. Talán mind közül a legfontosabbak a B-vitaminok (különösképpen a B1, B6, és B12), ezért ebben a cikkben ezeket mutatjuk be részletesebben.

Miért olyan fontosak a B-vitaminok az idegrendszer számára?

A B-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichológiai funkciók fenntartásához. Mindegyik B-vitaminnak megvan a maga egyedi szerepe, de koenzimekként egymással együttműködve, közösen is dolgoznak, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal. Emellett elősegítik a zsírok, szénhidrátok és fehérjék energiává való átalakulását, valamint szükség van rájuk az idegi jelátviteli folyamatokban fontos neurotranszmitterek képződéséhez is.

B-komplexnek nevezzük a teljes B-vitamin-csoportot, amelybe az összes B-vitamin-módosulat beletartozik: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12. A szervezetnek mindegyik B-vitaminra szüksége van, az egyik nem helyettesíti a másikat.

Milyen idegrendszeri tüneteket okozhat a B-vitamin ok hiánya?

Fontos tudni, hogy a B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes raktározni őket, ezért rendszeres napi bevitelre van szükségünk. A B-vitaminok hiánya leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek formájában jelentkezhet.

A B1-, B6- és B12-vitaminok hiánya a perifériás neuropátia egyik oka. Ez a neuropátia (az idegek sérülés, roncsolódás miatti működési zavara) leggyakoribb formája, amely az agyon és gerincvelőn kívüli idegeket érinti. Legtöbbször a kéz- és lábfejen kezdődik, és szimmetrikusan jelentkezik. A betegek zsibbadást, bizsergést, érzéskiesést tapasztalnak, a tünetekhez idővel izomgyengeség is társulhat, ami izomsorvadássá is fajulhat.

A B1-vitamin (tiamin) hiánya fáradtságot, ingerlékenységet, csökkent reflexeket, izomgyengeséget, homályos látást, rosszullétet, lassú pulzust, nehézlégzést, zavartságot okozhat. A karokban és lábakban tapasztalt bizsergő érzés is B1 hiányra utalhat.

B-vitaminok forrásaiA B2-vitamin (riboflavin) hiánya fáradékonyságot, a koncentrációképesség csökkenését okozhatja. Egyéb jelei: szájzug repedés, szájnyálkahártya gyulladásos megbetegedése, gyomor- és bélrendszeri panaszok, bőrgyulladás.

A B3-vitamin (niacin) hiánya jellemzően emésztési problémákat, például hányingert, hasi görcsöket okoz, ugyanakkor súlyosabb esetben mentális zavartság formájában is jelentkezhet.

A B5-vitamin (pantoténsav) hiánya nem jellemző, amennyiben mégis előfordul, jellemzően a lábujjak zsibbadását, bizsergését okozza, vagy hasi görcs jelentkezhet.

A B6-vitamin (piridoxin) hiánya zavartságot, depressziót, rosszullétet okozhat. B6 hiányra utaló jel a vérszegénység, illetve a bőrproblémák, például kiütések vagy repedések a száj szélén.

A B7-vitamin (biotin) hiánya álmatlanságot, általános gyengeséget, lehangoltságot és érzészavart okozhat. A koleszterinszint emelkedése, vérszegénység, bőr- és ajakgyulladás, illetve a hajhullás és a nemi vágy csökkenése is B7 hiányra utaló jelek.

A B9-vitamin (folsav) hiányának egyik legsúlyosabb következménye a vérszegénység, ami fáradékonyságot, kimerültséget, gyengeséget, feledékenységet, étvágytalanságot, hangulatingadozásokat okozhat. B9 hiányra utalhat még a koncentrálási nehézség, memóriazavar, kognitív képességek csökkenése, depresszió és a hangulatzavarok.

A B12-vitamin (kobalamin) hiánya demenciát, paranoiát, depressziót, és viselkedésbeli változásokat okozhat. Egyes esetekben visszafordíthatatlan idegkárosodások jöhetnek létre. A B12 hiányra utaló jelek: bizsergés a kezekben és lábakban, extrém fáradtság, gyengeség, ingerlékenység vagy depresszió.

Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta extra magas Bvitamin hatóanyag-tartalomB1-, B6- és B12: a B-csoport idegvédő vitaminjai

A B1-, B6- és B12-vitaminok úgynevezett neurotróp vitaminok, ami azt jelenti, hogy az idegrendszerre kedvező hatást fejtenek ki. Elengedhetetlenül fontosak ezek a B-vitaminok az egészséges idegszövetekhez, az agy és az idegsejtek megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. Nemcsak fenntartják, táplálják, hanem regenerálni is képesek az idegrendszert, éppen ezért hatékonyak a már meglévő idegrendszeri problémák kezelésében is.

  • B1-vitamin: energiát biztosít az idegsejteknek, hogy megfelelően tudjanak működni.
  • B6-vitamin: elősegíti az idegi impulzusok továbbítását. Az idegrendszeren belül a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felelnek az információk szállításáért – ezek közül a legismertebb a hangulatot szabályozó szerotonin. A B6 nélkülözhetetlen számos fontos neurotranszmitter képződéséhez.
  • B12-vitamin: kritikus szerepe van az egészséges idegrendszer fenntartásában, ugyanis szükséges az idegeket borító hüvely (myelin) képződéséhez. A myelin megóvja az idegrostokat és befolyással van a jelátvitel sebességére is.

Egy 2017-ben, a Vitamins & Minerals című szaklapban publikált áttekintő tanulmány szerint a B1-, B6- és B12-vitaminok felgyorsíthatják az idegszövetek regenerációját és javíthatják az idegműködést. A B-vitaminok hasznosak lehetnek a fájdalom és gyulladás csökkentésében is.

Egy 2019-ben, a CNS Neuroscience & Therapeutics című szaklapban publikált áttekintő tanulmány szerint a neurotróp B-vitaminok (B1, B6, B12) egymással szinergiában hatnak a az idegrendszerre, különösképpen a perifériás idegrendszerre. Erre bizonyíték az is, hogy ezen B-vitaminok kombinációját számos klinikai vizsgálatban sikerrel alkalmazták a neuropátia kezelésére. A neurotróp B-vitaminok enyhítik az idegkárosodás különböző tüneteit, úgymint a fájdalmat, az égő érzést, a bizsergést és a zsibbadást.

Kutatások szerint a B1-, B6- és B12-vitaminok kombinációja a diabéteszes neuropátia, vagyis a cukorbetegség okozta idegkárosodás kezelését is segítheti. Egy 2013-as vizsgálatban a három B-vitamin szedése 310 betegből 271-nél csökkentette a fájdalmat, vagyis a kezelés a betegek 87,4%-ánál hatékonynak bizonyult. Egy 2019-es rendszerezett áttekintő tanulmány szerint a B1, B6, B12 kombináció pozitív hatással van az idegrendszeri tünetekre és/vagy az idegműködésre és a hatóanyagmentes placebónál jelentősen hatékonyabban képes enyhíteni a diabéteszes perifériás neuropátia (DPN) tüneteit.

A B-vitaminokhoz kiegyensúlyozott étrend útján is hozzá lehet jutni, ugyanakkor a magasabb dózisok napi szintű eléréséhez étrend-kiegészítésre lehet szükség. Ideális megoldás, ha egy komplex készítményt választunk, amelyben többféle, vagy akár mindegyik fontos B-vitamin megtalálható. A B-vitaminokat ébredés után, étkezéssel együtt a legjobb bevinni.

Felhasznált irodalom
swfna.com/vitamins-minerals-and-your-nerves-how-proper-nutrition-affects-nerve-health/ neurobion.com/en_PH/home/learn/neurotropic-B-vitamins.html onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cns.13207 healthline.com/health/neuropathy-supplements healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cns.13207 researchgate.net/publication/287481423_Efficacy_of_combination_of_vitamin_B1_B6_and_B12_in_management_of_diabetic_peripheral_neuropathy diabetes.diabetesjournals.org/content/68/Supplement_1/2244-PUB
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér