fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Chlorella összetevői és pozitív hatásai

A chlorella alga összetevői és pozitív hatásai

A chlorella alga igazi szuperélelmiszer, erősíti az immunrendszert, fokozza a fizikai erőnlétet, gazdag antioxidánsokban. Olvasd el cikkünket róla!

Manapság igen sokat hallhatunk különböző szuperélelmiszerekről, ám valljuk be, egyre több ételre aggatják ezt a címkét felelőtlenül, nem megérdemelten. A chlorella alga azonban valóban méltó az elismerésre: minden kétséget kizáróan egy „superfood”, mely tápanyagtartalma és jótékony hatásai tekintetében is páratlan a világon. Az ázsiai kultúrákban már évszázadok óta fogyasztják, a modern tudománynak köszönhetően pedig a nyugati világ is megismerte. Kutatások szerint többek között a szervezet méregtelenítését, az immunerősítést, a szív, szem és máj egészségét, a fogyást és a fizikai teljesítmény fokozását is támogathatja. Olvass tovább, ha érdekel, mi mindenre képes a chlorella!

Mi az a chlorella alga?Chlorella összetevői és pozitív hatásai

A chlorella egy egysejtű, zöld alga (mikroalga), amely általában édesvizekben fordul elő. Kb. 2-3 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Földön és azóta túlélt minden drámai éghajlati és környezetbeli változást. Több mint 30 különböző faja létezik, de legtöbbet vizsgált a Chlorella vulgaris.

Fontos tudni, hogy a chlorella alga olyan kemény sejtfallal rendelkezik, amit az emberi szervezet nem képes megemészteni. Éppen ezért, ha hozzá szeretnénk jutni a benne rejlő tápanyagokhoz és kiélvezni pozitív hatásait, akkor étrend-kiegészítő formájában szükséges szednünk. Tabletták gyártásakor ugyanis a chlorellát összezúzzák, majd szárítják – így már emészthető számunkra.

A chlorella alga iránti érdeklődés az 1940-es és 1950-es években kezdett el növekedni, a kutatások is ebben az időszakban kezdődtek meg. A második világháború után a népességszám rohamosan emelkedni kezdett és tudósok attól tartottak, hogy az élelmiszer-előállítás nem lesz képes tartani ezzel a lépést. A problémát chlorella termesztésével tervezték megoldani.

Habár a chlorella alga (egyelőre) nem kapható minden élelmiszerüzletben, de étrend-kiegészítőként a világ szinte minden táján nagy népszerűségnek örvend. Hogy miért? Következnek a részletek!

A chlorella alga összetétele

A chlorella alga egy teljes értékű táplálék, amely szervezetünk összes sejtjét táplálja. Rostokat, esszenciális zsírsavakat, esszenciális és nem esszenciális aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, antioxidánsokat, poliszacharidokat és fitonutrienseket is tartalmaz.

A benne lévő nyomelemek, klorofill és antioxidáns növényi anyagok tették lehetővé, hogy a hosszú évek alatt alkalmazkodni tudott minden szélsőséges körülményhez. A chlorella számos egyedülálló összetevővel is bír, ilyen például a „méregmágnesként” ismert sporopollenin, illetve a természetes antibiotikum, a chlorellan.

Néhány szó a legfőbb összetevőiről:

  • Fehérje: A chlorella alga 50-60%-a fehérje, ráadásul teljes értékű fehérje, ugyanis a legtöbb növényi élelmiszerrel ellentétben mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Nagyon jól emészthető és hasznosítható fehérjét tartalmaz.
  • Nem esszenciális aminosavak: A chlorella alga kitűnő forrása például az alanin, arginin, aszparaginsav, glutaminsav, glicin, prolin és szerin nevű aminosavaknak is.
  • Aktív B12-vitamin: Jelenlegi ismereteink alapján a chlorella alga egyetlen növényi forrása a biológiailag aktív B12-vitaminnak. A spirulinában és egyéb alga fajtákban a B12-vitamin inaktív formája található, amely alig hasznosítható a szervezet számára. 3 gramm chlorella a napi B12-szükséglet 3000%-át biztosítja!
  • Vas és C-vitamin: A chlorella alga remek vasforrás, 3 gramm belőle a napi vasszükséglet 32%-át biztosítja. Ráadásul kiváló C-vitamin-forrás is, ami segíti a vas felszívódását.
  • Egyéb vitaminok, ásványi anyagok: A chlorella algában magnézium, cink, réz, kálium, kalcium, foszfor, A-, D- és E-vitamin, folsav és további B-vitaminok is találhatóak.
  • Esszenciális zsírsavak: A chlorella algában a szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak is találhatóak. 3 gramm chlorella kb. 100 mg omega-3-at biztosít.
  • Klorofill: A chlorella alga akár 10-szer annyi klorofillt tartalmaz, mint a spirulina és egyes források szerint a chlorella a legmagasabb klorofill-tartalmú növény. A klorofill tisztítja a vért, méregtelenít és erősíti az immunrendszert.
  • Antioxidánsok: A chlorella alga antioxidánsok széles tárháza, például lutein, zeaxanthin, astaxanthin, fucoxanthin, likopin, béta-karotin. Ezek támogatják a sejtek védelmét a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.

11 ok, amiért érdemes chlorella algát szedni

A chlorella alga hatásai szerteágazóak, és az eddigi kutatási eredményekből már egészen részletesen megismerhetőek ezek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb pozitív hatásokat, az ezekhez kapcsolódó vizsgálatokkal együtt.

1. Immunerősítés Chlorella összetevői és élettani hatása

A chlorella alga összetevői közül az A-, C-, D-, E-, B6- és B12-vitamin, folsav, cink, szelén, réz és vas is hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A többszörösen telítetlen zsírsavak a gyulladásos folyamatok szabályozásával javítják az immunműködést, a poliszacharidok (különösen a béta-1,3-glükán) serkentik az immunrendszer működését és gátolják a kórokozók szaporodását.

Egy koreai vizsgálatban napi 5 gramm chlorella 8 hét alatt növelte a szervezetben a kórokozók ellen védő immunfehérjék szintjét. Egy japán vizsgálatban versenyre készülő sportolók 5 hétig szedtek chlorellát, ami megőrizte immunrendszerük egészséges működését. A chlorella az influenza elleni oltásra adott immunválaszt is javította idős embereknél.

2. Méregtelenítés

A chlorella algában lévő klorofill aktiválja a PPAR receptort a sejtmagban, ami részt vesz a sejtfal megnyitásában – ez a folyamat elengedhetetlen a sejtszintű méregtelenítéshez. A chlorellában egy sporopollenin nevű anyag is található, ami megköti és kivezeti a biotoxinokat (pl. tuberkolózis, Lyme-kór, tetanusz toxinok, penész), a xenobiotikumokat (pl. ftalátok, dioxinok, peszticidek, ipari mérgek), nehézfémeket (pl. higany, ólom, nikkel, kadmium) és az ételben lévő adalékanyagokat is.

A chlorella a glutation nevű anyag szintjét is növeli a szervezetben, ami központi szerepet tölt be a sejtekben zajló méregtelenítési folyamatokban. A chlorella szálas szerkezetű mukopoliszacharid sejtfala is természetesen kötődik a méreganyagokhoz.

Egy kutatásban a chlorella 2 heti szedése csökkentette a rákkeltő heterociklusos aminok szintjét a szervezetben. Egy másik kutatásban terhes nők szedték 6 hónapon át, amitől csökkent az anyatej dioxin-tartalma (a dioxin erősen mérgező, rákkeltő anyag).

3. Koleszterinszint csökkentése

Számos kutatás arra az eredményre jutott, hogy napi 5-10 gramm chlorella alga szedése csökkenti a teljes koleszterinszintet, az LDL (azaz „rossz”) koleszterinszintet és a trigliceridek szintjét is, a magas vérnyomással és/vagy enyhén emelkedett koleszterinszinttel rendelkező embereknél. Több olyan összetevője is van a chlorellának, ami ezt kiválthatja: a niacin (B3-vitamin), a karotinoidok, a rost és az LDL koleszterin oxidációját (és ezzel az érelmeszesedést) gátló antioxidánsok.

4. Vérnyomáscsökkentés

A chlorella alga támogatja a szív és a vesék egészségét, ami elengedhetetlen a normál vérnyomás fenntartásához. Egy kutatásban enyhén magas vérnyomásban szenvedő betegek 12 hétig szedtek napi 4 gramm chlorellát, amitől jelentősen csökkent a vérnyomásuk. Egy tanulmány 19 korábbi, kiváló minőségű vizsgálat elemzésével arra jutott, hogy a chlorella jelentős mértékben csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is, vagyis mindkét mért értéket.

5. Vércukorszint csökkentése

A chlorella alga nagyon hasznosnak bizonyulhat azok számára, akik szeretnék kordában tartani a vércukorszintjüket, inzulinrezisztensek, prediabéteszesek vagy akár már cukorbetegek. Egy 2018-as tanulmány 19 klinikai vizsgálat elemzésével arra jutott, hogy a chlorella jelentősen csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét.

Egy 2008-as japán kutatásban a chlorella alga 12 héten át történő szedése csökkentette az éhgyomri vércukorszintet az egészséges egyéneknél és azoknál is, akiknél magas az életmóddal összefüggő betegségek kockázata. További kutatások kimutatták, hogy a chlorella javítja a vércukor-kontrollt és fokozza az inzulinérzékenységet a nem alkoholos zsírmájban szenvedő egyéneknél.

6. Gyulladáscsökkentés

A rövid távú, más néven akut gyulladás általában hasznos, a szervezet így védekezik a kórokozók ellen. Ha viszont hosszú távon fennáll, akkor krónikus gyulladásról beszélünk, ami kiváltó oka lehet számos betegségnek, például szívbetegség, diabétesz, asztma, ekcéma, ízületi gyulladás, autoimmun betegségek.

A chlorella algában lévő erős antioxidánsok (pl. astaxanthin, violaxanthin, likopin) bizonyítottan csökkentik a gyulladásokat, ezzel szerepük lehet a különböző, gyulladással járó betegségek megelőzésében és kezelésében is.

7. Májműködés javítása

A májműködés javult azoknál a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél, akik 8 hétig napi 1200 mg chlorella algát fogyasztottak. Egy másik kutatásban szintén zsírmájban szenvedők kaptak 8 hétig 1200 mg chlorellát, amitől csökkent a testsúlyuk, a vércukorszintjük és a gyulladást jelző anyagok szintje a szervezetükben – ettől jelentősen javult az állapotuk. Egy harmadik kutatásban a chlorella alga krónikus májgyulladásban szenvedőknél csökkentette a májkárosodást jelző ALT enzimek szintjét.

8. Antioxidáns védelem

Az antioxidánsok feladata, hogy a szervezetünket támadó szabad gyököket semlegesítsék. Ha túl sok a szabad gyök és túl kevés az antioxidáns, az oxidatív stresszt okoz, ami idő előtti öregedéshez és olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint a rák, cukorbetegség és szívbetegségek.

Szerencsére a chlorella alga bővelkedik antioxidánsokban! Kutatások szerint napi 3,6-6,3 gramm 6 heti szedése csökkenti az oxidatív stresszt jelző malondialdehid szintjét és növeli számos fontos antioxidáns anyag (pl. C- és E-vitamin, glutation, szuperoxid-dizmutáz) szintjét és aktivitását a szervezetben.

9. Fizikai teljesítmény

A chlorella alga több állatkísérletben is javította a fizikai teljesítményt és az izomanyagcserét, úgy, hogy növelte bizonyos kritikus fontosságú enzimek (pl. a laktát-dehidrogenáz) aktivitását. 2014-ben közzétették egy kutatás eredményét, amelyben felnőtteknek adtak 4 hétig napi 6 gramm chlorellát vagy hatóanyagmentes placebót. A chlorellát szedő alanyoknak javult az oxigénfelvevő képessége és így növekedett az aerob állóképessége. Lehet, hogy ez a pozitív hatás a chlorellában lévő BCAA aminosavaknak volt köszönhető.

10. Testsúlycsökkentés

A chlorella alga hasznos kiegészítője lehet a súlycsökkentő étrendnek és egészséges életmódnak. Az eddigi vizsgálatok alapján hatással lehet a szervezetben lévő zsírsejtek viselkedésére. Egy koreai kutatásban segítette a zsírsejtek méretének csökkentését és gátolta az új zsírsejtek képződését. Egy másik, Japánban végzett kutatásban az alanyok 16 hétig szedtek chlorellát, amitől észrevehetően csökkent a testzsírjuk, a teljes koleszterinszintjük és az éhgyomri vércukorszintjük.

11. Szem egészsége

A chlorella alga antioxidáns összetevői között a lutein és a zeaxanthin is megtalálható. Ezek jelen vannak az emberi szem retinájában és makulájában (sárgafoltjában). Számos kutatás igazolta, hogy a lutein és zeaxanthin segíti a szem káros fénysugarakkal – pl. a Napból érkező UV-sugarakkal – szembeni védelmét. Rendszeres pótlásuk hozzájárul a jobb látáshoz, az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

Mennyi chlorella algát szedj?

Nincs hivatalos ajánlás a chlorella alga bevitelére vonatkozóan. Míg egyes kutatások pozitív hatást mutattak ki napi 1200 mg vagyis 1,2 gramm szedésétől, más kutatásokban 3-4 grammot vagy akár 5-10 grammot is szedtek a kutatásban résztvevő alanyok.

Ha a kutatási eredményeket vesszük figyelembe, akkor a napi 1,5-3 gramm chlorella alga szedése ideálisnak tűnik, természetesen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás és egészséges életmód kiegészítéseként. Ha esetleg a kívánt hatást ezzel nem tudjuk elérni, akkor növelhető fokozatosan a napi adag.

A chlorella alga alapvetően egy rendkívül biztonságos étrend-kiegészítő – akár napi 5-10 gramm szedése esetén is. A kutatásokban mellékhatásokat szinte alig találtak, és ha előfordultak, akkor is csak emésztőrendszeri panaszok. Édesvízi alga, ezért a jódtartalma miatt sem kell aggódni.

Fontos azonban két dolgot szem előtt tartani. 1. Várandósság, szoptatás, betegség és gyógyszer szedése esetén konzultálj a kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő használatába kezdenél. 2. Kizárólag megbízható, ellenőrzött forrásból szerezz be chlorella algát, hiszen csak ez garantálja, hogy valódi, szennyeződésektől és veszélyes anyagoktól mentes termékhez jutsz!

A Netamin Prémium BIO Chlorella Alga tabletta organikus, fenntartható, GMO-mentes európai forrásból származik. PT-BIO-03 Európai Uniós minősítéssel rendelkezik, az ISO 22000 szabvány és a Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) szerint tanúsított élelmiszer-biztonsági rendszer alapján készült.

Felhasznált irodalom
drjockers.com/chlorella-health-benefits/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

supplements.selfdecode.com/blog/chlorella-benefits/

saraschoice.com/?page_id=1797

b12-vitamin.com/algae/

actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-03-0209.pdf

veganhealth.org/vitamin-b12/vitamin-b12-analogues/

healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

hollandandbarrett.com/the-health-hub/conditions/immunity/discover-health-benefits-chlorella/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3581996/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18800884/

webmd.com/eye-health/lutein-zeaxanthin-vision
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Prémium BIO Chlorella Alga tabletta 500 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér