A csalánról – talán a „csípős” emlékek miatt a gyermekkorból – általában nem sok pozitív emléke vagy tapasztalata van az embereknek, pedig megfelelően alkalmazva kifejezetten jó hatással van az egészségre, már évezredek óta használják a népi gyógyászatban is.
A csalán latin neve Urtica dioica, amelyből az „uro” szó azt jelenti, égés, mivel ha a bőrünkön érintkezünk a csalánnal, akkor az átmenetileg viszkető, égető érzést produkál. Egészségünk szempontjából a legmegfelelőbb, ha a csalán leveleit szárítva, lefagyasztva vagy megfőzve fogyasztjuk.
Ezt már az ókori Rómában és Egyiptomban felfedezték, igaz, akkoriban többnyire csak a hátfájás és az ízületi gyulladások kezelésére használták.
Mára azonban már kutatásokkal bizonyították, ennél sokkal többre képes a csalán. Összegyűjtöttük most a legérdekesebb kutatási eredményeket róla!
1. Tápanyagokban gazdag
A csalánban megtalálhatóak többek közt vitaminok (A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, B-vitamin), ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium), egészséges zsírok, aminosavak, vagy például immunerősítő és a vérnyomásra, vérkeringésre jó hatással lévő polifenolok.1
Ráadásul a fent felsoroltak közül rengeteg antioxidánsként funkcionál a szervezetben, azaz megvédenek a szabad gyököktől, amelyek legyengítik a szervezetet, gyorsítják az öregedést, és olyan betegségek kialakulásának kockázatát növelhetik, mint például a rák.2
2. Gyulladáscsökkentő hatása van
A csalánban bizonyítottan olyan vegyületek találhatóak, amelyek segíthetnek a tartósan fennálló gyulladás természetes csökkentésében.3-4
Ahogy korábban már említettük, már az ókori Egyiptomban és Rómában is használták a hátfájás és az ízületi gyulladás gyógyítására a csalánt, és ezen a területen a mai napig hatékony ez gyógymód a fájdalom enyhítésére.5
3. A prosztataproblémákra is megoldást nyújthat
Az 51 év feletti férfiak 50 százalékánál jelentkezik a prosztata-megnagyobbodás. Az ún. BPH (benign prostatic hyperplasia – jóindulatú prosztata megnagyobbodás) enyhébb formáira megoldást nyújthat a csalánkivonat.6-7 Ha a prosztata mérete nagyobb a normálisnál (kb. 4x3x2 cm), akkor nyomja a húgycsövet és ez kellemetlen tüneteket okoz.
A kutatások alapján a csalán segít megelőzni a tesztoszteron átalakulását és ezzel egyúttal segít megállítani a prosztata megnagyobbodását. Különböző vizsgálati eredmények azt mutatták, ennek a tulajdonságának köszönhetően a vizelési panaszokat (sűrű vizelési inger, fájdalmas vizelés) is képes volt csökkenteni BPH-val küzdő férfiaknál, mellékhatások nélkül.8-9
4. Egészségesebbé teheti a májat
Szintén az antioxidánsai miatt hasznos a máj számára a csalán, az antioxidánsokkal ugyanis képes felvenni a harcot a gyulladásokkal és méreganyagokkal, melyek a májat támadják.10
5. Természetes vizelethajtónak is használható
A csalán segít a szervezetnek a felesleges víz és só eltávolításában, ez pedig a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet, igaz, utóbbi egyelőre csak állati kísérletek példáival rendelkezünk.11-12
Mellékhatások
A csalán fogyasztása és használta minimális mellékhatással rendelkezik csupán.
Az egyik legnagyobb problémát az jelentheti, ha a nyers levelekkel dolgozunk, így ugyanis a bőrön égő, viszkető nyomot hagy maga után a csalán, ha közvetlenül érintkezünk vele. Táplálékként főzve, leforrázva (teaként) ajánlott, de kapható fagyasztva szárított formában, vagy kapszulázva is (amennyiben az íze nem érdekes számunkra, csak a hatása).
Egyedül várandós kismamák számára nem ajánlott a csalán, extrém esetben ugyanis a fogyasztása akár a vetélés kockázatát is növelheti.
Ezen kívül bármilyen vérnyomásra vagy vércukorra felírt gyógyszer mellett érdemes szakorvos véleményét kikérni, mielőtt bármilyen formában használni kezdjük a csalánt.
Hogyan fogyasszuk?
A csalán fogyasztásának rengeteg módja. Szárítva, fagyasztva, megfőzve, de kapszula formájában is találkozhatsz vele, mint például a Netamin Prosztamix9 kapszulában, amelyet 40 év feletti férfiaknak fejlesztettünk ki, kifejezetten a prosztata védelmére.
Hogy pontosan mennyit érdemes fogyasztani belőle, arról nincs egységes vélemény, túladagolni szinte lehetetlen.
Hivatkozások:
1 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210803312000978
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9923611
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8740085
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015358
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21806658
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16985920
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635963
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18038253
10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27047060
11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273930/
12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11025144