fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
A D-vitamin fontossága

A D-vitamin fontossága, hiánya, túladagolása

Miben játszik szerepet a D-vitamin a szervezetben és milyen széleskörű kutatásokat folytattak vele kapcsolatban? Milyen betegséggel hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányt - ami sajnos jellemző a magyarokra, sajnos még nyáron is? Tudd meg cikkünkből.

D vitaminTáplálkozás-élettani szempontból a D2-vitamin (ergokalciferol) rendkívül jelentős. A biológiai hatást tekintve aktívabb a D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben az ultraibolya sugarak (napsugárzás) hatására keletkezik. Fiatalok bőrében a D-vitamin-szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében. Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak. A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.

A legbőségesebb kalciferol-források a csukamájolaj, halmájolajok, továbbá említést érdemel a tojás, a tej és tejtermékek. Egyes élelmiszereket D-vitaminnal dúsítanak, ilyenek pl. egyes margarinok.

D-vitamin-hiány, túladagolás

A javasolt napi kalciumbevitel gyermekkorban (különösen serdülőkorban) 1500 mg; nőknél premenopauzában 1000 mg; várandósság esetén és posztmenopauzában 1500 mg; férfiaknál 1200 mg. A javasolt napi D3-vitamin-bevitel nőknél premenopauzában 400 NE/nap (10 mikrogramm); várandósság alatt 400 NE/nap; posztmenopauzában 800 NE/nap; férfiaknál (50 év felett) 800 NE/nap. Az időseknél (70 év felett) az optimális D-vitaminhatás céljából, napi 600-800 NE bevitel szükséges. A D-vitamin felszívódás 80 %-os. Tavasztól őszig napi 10-15 perc természetes fényen tartózkodás minden korcsoportban elegendőnek látszik a megfelelő mennyiségű D-vitamin-előanyag képzéséhez. Ugyanakkor a D-vitamin szintézis fiatalok bőrében kétszer akkora mint az idősekében.

D-vitamin-hiányban a kálcium- és foszfátszint csökken a vérben, nem áll rendelkezésre elegendő kálcium és foszfát az egészséges csontok fenntartásához. A D-vitamin-hiány gyermekekben angolkórt okoz. A D-vitamin hiánya a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet, illetve idős embereknél fordul elő. Szükség lehet a pótlásra nagyvárosokban élőknél, különösen az erős környezetszennyezéssel sújtott területek lakosainak esetében, ugyanis a légköri szennyezők elnyelhetik az ultraibolya sugarakat. Fogamzásgátló tablettát szedő asszonyoknál, és éjszakai műszakban dolgozóknál, valamint a kevés napfényen tartózkodásnál szükség lehet D-vitamin bevitelre.

A D-vitamin túladagoláskor az általános toxikus tüneteken túl a lágyszövetek elmeszesedése és a vesekőképződés veszélye is fennáll. A D-vitamin mérgezés első tünetei: csökkent étvágy, hányinger, hányás, melyet heves szomjúságérzet, megnövekedett vizelet-elválasztás, gyengeség, idegesség, és magas vérnyomás követ. A kálcium testszerte lerakódhat, különösen a vesékben, ahol maradandó károsodást okoz. A veseműködés romlik, ami fehérjék vizeletbe jutásához, és az urea (egy salakanyag) vérszintjének emelkedéséhez vezet. Más lágy szövetekben is kalcium rakódik le. Ezek a tünetek csak tartósan nagy adagok (napi 60 000 NE) szedésekor jelentkeznek.

A D-vitamin szerepe

Egyértelműen hatásos a D-vitamin a csontok képződésében, egészségének fenntartásában. Egy kutatás alapján a vitamin adásával a kalciumpótlás (kiegészítő formájában) ugyanolyan hatásos, mint a tehéntejből származó ásvány. Az osteoporozis népbetegség, a megelőzés része a mozgásterápia, a napfény és a megfelelő diéta, különös tekintettel az elégséges kalcium- és D-vitamin-bevitelre, mivel a leghatékonyabb reszorpciógátlók sem hatnak megfelelően kalcium és D-vitamin hiányában. A D-vitaminnal kezelt senilis (időskori) osteoporosisban szenvedő betegek törési rátája jelentősen csökkent.

Nemcsak a C, hanem a D-vitamin is segít az influenzás megbetegedések kiküszöbölésében. Akiknek magasabb a D-vitamin szintje a vérben, 50 %-kal ritkább az influenza – és más vírusos betegségek – előfordulása, mint akinél ez a szint alacsony, illetve gyorsabban gyógyulnak. A- és C-vitaminnal együtt szedve megóvhat a náthától.

A D-vitaminnak közvetlen hatása van a szív egészségére és indirekt hatása a szívelégtelenséghez vezető legfőbb rizikófaktorokra, a vérnyomásra, a renin-angiotenzin rendszerre és az érelmeszesedésre is. Egy kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin hiánya nők esetében jelentősen növeli annak az esélyét, hogy évekkel később magas vérnyomás alakuljon ki. Vizsgálatok szerint a vitamin-hiány nemcsak következménye, hanem oka is lehet a krónikus szívelégtelenség kialakulásának idős embereknél. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkezők 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek korai halált, mint azok, akikben a vitamin szintje normális. A vitaminhiányos résztvevőkben ezen kívül 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki szívkoszorúér betegség, és 78 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak agyérgörcsöt (stroke).

Alzheimerkórral kapcsolatos kutatások igazolták, hogy a demens nőbetegek D-vitamin hiányosak, így gyakrabban szenvednek csípőtáji törést, tehát e betegség kapcsán érdemes gondolkodni a pótlásról. A Parkinson-kórral is kapcsolatban lehet az elégtelen D-vitamin szint, ami a dopaminerg neuronok krónikus megfogyatkozásához vezet az agyban. A kutatók szerint a főként a nap ultraibolya sugárzása és néhány élelmiszer útján a szervezetbe jutó D-vitamin jelentős szerepet játszik a csontok egészségének biztosításában, és összefüggésben állhat a rák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésével is.

A D-vitamin megfelelő ellátottsága segíthet a rákbetegségek esetén is. A D-vitamin alacsony vérszintje kapcsolatba hozható a vastagbélrák kialakulásával. Amerikai kutatás során megfigyelték, hogy a magas kalciumbevitel és a vér magas D-vitamin szintjének kombinációja segít a vastagbélrák kiújulásának megelőzésénél. Szintén segíthet megelőzni a hasnyálmirigyrákot, csaknem felére képes csökkenteni a hasnyálmirigyrák kockázatát. Mivel a betegség gyorsan halálhoz vezethet, a legtöbb ember számára ajánlatos 400-500 NE D-vitamint szedni naponta, ezt sok étrend-kiegészítő tartalmazza. Egy másik vizsgálat szerint az emlőrák növekedését a D-vitamin in vivo gátolja. A prosztatarák megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepe van. Kiderült ugyanis, hogy azokon a területeken, ahol többet süt a nap, a prosztata-, az emlő- és a vastagbélrák előfordulása és halálozása is alacsonyabb.

Összességében elmondható, hogy a csontok egészségén túl a D-vitamin hiányának szerepe lehet daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, csontritkulásban, keringési problémákban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és a cukorbetegség előfordulását is fokozhatja. Az alacsonyabb D-vitamin-szint növeli a fertőzéses, autoimmun, neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, de a diabetes, az osteoporosis és a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét is. Klinikai tapasztalatok szerint megfelelő D-vitamin bevitelével jelentősen csökkenthető ezeknek a betegségeknek a kockázata, illetve kimenetele. Hazánkban nyáron is szükséges a negyed órás napozás a D-vitamin szintézishez, de télen is elengedhetetlen a pótlás. Ha a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével is csökkenhetne. Egyes számítások szerint akár 90 százalékkal kevesebben betegednének meg influenzában is, végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér