fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Egészséges szépség
Otthoni wellness gyógynövényes, illóolajos fürdővel

A gyógynövényes fürdő jótékony hatásai és elkészítése

Gyógynövényekkel, illóolaj kivonatokkal fokozhatjuk a víz jótékony hatását. Már a kellemes illat is gyógyító hatású, de emellett hatóanyagaik a bőrön át is felszívódnak. Stresszes napokon, izomfájdalmak esetén, próbáld ki Te is a gyógynövényes fürdőket, leírtuk, hogyan!

SpaA víznek önmagában is gyógyító hatása van, hiszen eltávolítja a bőrön kiválasztódott salakanyagokat. A zuhanyozás meleg, majd hideg vízzel élénkíti a vérkeringést, segíti a jó közérzetet. A lefekvés előtti fél órás meleg fürdő (39-41°C-os), oldja a feszültséget, szorongást és más kellemetlen érzéseket.

Gyógynövényekkel, illóolaj kivonatokkal fokozhatjuk a víz jótékony hatását. Már a kellemes illat is gyógyító hatású, de emellett hatóanyagaik a bőrön át is felszívódnak. Oldják a feszültséget, a görcsöket, fertőtlenítik a légutakat, csökkentik a gyulladást. Tudnunk kell viszont azt, hogy a meleg fürdő nem javasolható lázas állapotban, szívbetegség, magasvérnyomás, vénás panaszok esetén, de a forró lábfürdő viszont igen, amilyen meleget csak el tudunk viselni (10-30 perc).

Stressz-oldásra elsődlegesen citromfűből, levendula-, kamilla virágból, vagy illóolajaikból készítsünk fürdőt. Megfázás, légúti gyulladás esetén használhatjuk a következő növényeket is: kakukkfű, orvosi zsálya, rozmaring, körömvirág, cickafarkfű, borsmenta stb.

A fürdőt is úgy készítjük, mint a teát, csak töményebbre, kb. 40-50 dkg teafüvet leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd a kádba a fürdővízhez öntjük. De az is megfelelő, ha egy vászon zacskóba tesszük a gyógynövényeket és ráengedjük a forró vizet.

Jó tudni az illóolajokról

Az illóolajokkal való gyógyítás, az aromaterápia az utóbbi időben különösen népszerűvé vált. Alkalmazásuk bár egyszerű, de mivel kivonatok, gyógyító spektrumuk szűkebb, mint a teljes növényé. Többnyire nagyon kis mennyiségben vannak jelen a növényekben. Például a citromfűben 0,1-1,5%-ban. Könnyen elillannak szobahőmérsékleten, vízben nem oldódnak, ezért hívják olajoknak őket. Nem egységes összetételű anyagok, összetevőik száma 50 és 500 között mozog, ennek is tulajdonítható széleskörű gyógyhatásuk. Néhány csepp elegendő a teához vagy valamivel több a fürdőhöz. A baktériumok fejlődését többnyire még nagy hígításban is (5000-30000-szoros) gátolják. Többségük fertőtlenítő, baktérium és gombaölő, konzerváló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású. Vigyázat: erősen maróak, ne kerüljenek szembe, nyálkahártyára!

Próbáljuk ki a leírtakat, többnyire egyszerűen alkalmazhatóak. A hozzávalók beszerzése sem igényel nagyobb anyagi ráfordítást, a növények többsége a természetből is begyűjthető, amit akár kirándulással is egybeköthetünk. Bolygónk minden részén (talán csak a sarkokat kivéve) találhatunk gyógyító növényeket, melyek nem varázsszerek ugyan, nem helyettesítik az egészség alapelvei betartását, hanem kiegészítik azok gyógyító, egészségmegőrző hatását. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel mások és magunk hasznára, egészségére!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Hőség? Citromfű! Rossz kedv? Citromfű!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér