Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szív- és érrendszer
vegán omega-3 források

A legjobb vegán Omega-3 források

Az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek szervezetünk számára, de vegán étrend mellett hogy vihetjük be őket? Mik a legjobb vegán Omega-3 források? Összeszedtük!

Az Omega-3 zsírsavak jelenléte rendkívül fontos az emberi szervezetben, ami azonban egyáltalán nem képes előállítani őket. A legtöbb ember állati eredetű forrásból, élelmiszerekből pótolja őket, így nem is csoda, hogy amikor ezek a telítetlen zsírsavak előkerülnek, a legtöbben először a tengeri halakra, a lazacra, a szardíniára asszociálnak. Éppen ezért a vegán étrenden élők számára elsőre komplikáltabbnak tűnhet a pótlás, de korántsem beszélhetünk lehetetlen kihívásról, hiszen számos természetes, növényi forrásból feltölthetjük szervezetünk tartalékait.

Fontos, hogy bármilyen életmód és étrend mellett kötelezzük is el magunkat, odafigyeljünk minden fontos vitamin, ásványi anyag és egyéb tápanyag pótlására. Alábbi cikkünkben körbejárjuk az omega-3 zsírsavak fontosságát, valamint a növényi étrendhez fűződő kapcsolatát és ennek kapcsán ismertetjük is legfontosabb növényi forrásait.

Az omega-3 zsírsavak fontossága

És hogy miért is létfontosságú ezeknek a zsírsavaknak a jelenléte a szervezetben? Ez a gyűjtőnév alapvetően három zsírsavat foglal magába. Az ALA (alfa-linolénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) együttesen teszik ki az Omega-3 zsírsavak csoportját. Az ALA elsősorban növényekben és magolajakban található meg, a másik két  zsírsav pedig elsősorban tényleg állati eredetű forrásokban, olajos halakban. 

De nézzük meg kicsit bővebben is, miről is beszélünk zsírsavak alatt. Ezek a - telített és telítetlen osztályokra bontható - zsírsavak az általunk elfogyasztott olajok, valamint zsírok lebontási termékeként jönnek létre. Az Omega-3 zsírsavak az Omega-6 zsírsavakhoz hasonlóan többszörösen telítetlen zsírsavak. Ahogy korábban is írtuk, a szervezet önmagában nem képes őket előállítani, ezért elengedhetetlen, hogy külső forrásból biztosítsuk az ideális mennyiséget.

Amennyiben az Omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, számos kulcsfontosságú folyamatban vesznek részt. A vérnyomás, a koleszterin- és triglicerid szint mérséklésével hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez, valamint az infarktus és az érelmeszesedés kockázatát is csökkentik. Kiemelt szerepük van az immunrendszer támogatásában is, a gyulladás szabályozásával és az immunsejtek működésének javításával. Emellett részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében is.

A termékenység fokozásában, valamint a magzati fejlődésben is fontos szerepük van, a csecsemőknél pedig nagyban támogatják a megfelelő szellemi fejlődést, valamint az ideális látásélesség kialakítását.

Egyes mentális betegségek megelőzésében is közvetett pozitív hatást mutattak ki, amennyiben ugyanis az agyban Omega-3-hiányos állapot alakul ki, csökken a szervezet stressz helyzetekre adott reakciókészsége, ez a tehetetlenség pedig depresszióhoz vezethet. Vannak olyan kutatások, melyek rákos betegségekkel, valamint a kor előrehaladtával gyakran jelentkező problémákkal (Parkinson-kór, Alzheimer-kór), valamint a skizofréniával és egyéb viselkedési zavarokkal is összefüggésbe hozzák az alacsony Omega-3 szintet. 

A korábban felsorolt megannyi pozitív hatás mellett az Omega-3 zsírsavak a 2-es típusú cukorbetegség, illetve ízületi gyulladás következtében kialakuló krónikus gyulladásokat is képes enyhíteni.

Amennyiben hiányállapot áll be a szervezetben, több indikátort is érdemes lehet figyelembe venni. Alacsony Omega-3 szinten jelezhet az érzékennyé vált, száraz bőr, a pattanások megjelenése, körömproblémák, szemszárazság, ízületi fájdalmak, hajhullás és töredezett haj, depresszió, szív- és érrendszeri megbetegedések. Várandósság esetén a magzat és a csecsemő nem megfelelő fejlődését is okozhatja.

Ha még kiterjedtebben olvasnál a hatásokról, és a zsírsavak alapvető természetéről ebben a korábbi cikkünkben megteheted, ahol egyéb zsírsavakról (Omega 6, Omega 9) is szó esik.

Mennyi omega-3 zsírsavra van szükségünk?

Ahogy korábban olvashattuk, a szervezetünkben zajló folyamatok közül megannyiban játszanak szerepet az omega-3 zsírsavak. Éppen ezért érdemes képben lenni vele, mennyi is az ideális beviteli mennyiség. Mivel ez egyénenként (kortól, egészségi állapottól függően) eltérő lehet, fontos az egyéni utánajárás. Ehhez adunk segítséget alábbi cikkünkben, melynek egyedüli témája az egyéni adagok meghatározása.

A vegán étrend kevesebb omega-3 zsírsavat tartalmaz?

Mára már óriási teret hódítottak maguknak az alternatív étrendek, így a vegán étrend (és életmód) is, amelynek számos pozitív hozadéka van a szervezetre nézve. Ennek ellenére a növényi életmód egyáltalán nem kihívásoktól mentes, rengeteg utánajárás és körültekintés szükséges hozzá, főként a kezdeti időszakban. Amellett, hogy ki kell szűrni az állati eredetű hozzávalókat, fontos, hogy az ember szem előtt tartsa a mindenképpen pótlásra szoruló tápanyagokat, vitaminokat, ásványokat, és nyomelemeket és ismerje, milyen forrásokból juthat hozzá ezekhez. 

Szerencsére már van válasz az omega-3 és vegán étrend kérdésére, az elsősorban magokban, magolajakban megtalálható ALA-t a szervezet ugyanis az elfogyasztás után maga alakítja át EPA-vá és DHA-vá. Ugyanakkor ezek a vegán omega-3 források önmagukban nem elégítik ki a szervezet igényeit, ugyanis amíg az így előállított EPA magasabb szintet érhet el, a DHA csak minimálisan termelődik (egyes kutatások szerint szinte egyáltalán nem), így erre külön figyelmet kell fordítani a vegánoknak. Talán ennek kapcsán érdemes leginkább megjegyezni, hogy a növényi étrend alapjáraton valóban szegényebb a tárgyalt zsírsavakban, mint a mindenevő étrend és talán ezeknek a pótlása igényli a legtöbb ráfordítást.

Ez persze nem jelenti, hogy ne lehetne pótolni. Korábban már szót ejtettünk róla, hogy fontos, hogy az agyban megtartsuk az omega-3 megfelelő szintjét. Ez főként a DHA-ra vonatkozik, ugyanis ennek szintje közvetlenül összefüggésben áll a depresszió és szorongás kialakulásának kockázatával. Ezt nem lehet kellőképpen hangsúlyozni, ugyanis azok a vegánok, akik kizárólagosan az ALA-ra támaszkodnak, idővel könnyen DHA hiányossá válhatnak, veszélyeztetve mentális egészségüket és kognitív képességeiket. 

Éppen ezért kimondottan fontos, hogy a szervezet által bizonyos mennyiségben átalakított zsírsavak mellett a növényi étrenden élők tisztán is vigyenek be a szervezetükbe EPA-t és DHA-t, aminek tulajdonképpen egyetlen biztos beviteli forrása az algaolaj, amiről a következő pontban, a vegán omega-3 források között bővebben is beszámolunk.

Az omega-3 zsírsavak vegán forrásai

Korábban már röviden érintettük, mely forrásokból lehet vegánként omega-3 zsírsavakhoz jutni, valamint azt is áttekintettük, szervezetünk milyen folyamatokkal igyekszik ezeket optimálisan eloszlatni és átalakítani. Az alábbiakban konkrét ajánlásokat adunk, melyek megfelelő összeállításban képesek kielégítő módon fedezni szervezetünk ALA, EPA, valamint a leginkább problémás DHA szükségleteit is.

Alapvetően elmondható, hogy a természetes táplálkozás útján bevihető omega-3 zsírsavak (az élelmiszerek alacsony zsírtartalma okán) csak alacsony százalékban fedezik a szükséges mennyiséget. Éppen ezért mindenképp javasolt ennek megfelelő rendszert kialakítani, hogy elkerüljük a hiányállapotot. Ma már remek vegán vitaminok és étrend-kiegészítők érhetőek el a piacon.

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb, zsírsavakban leginkább gazdag, vegán omega-3 forrásokat:

  • Lenmag - bár a lent főként a textiliparból ismerjük, rendkívül régóta használják a gyógyászatban, valamint a gasztronómiában is. Kb. 23% ALA-t tartalmaz. Fogyasztásához alábbi cikkünkben kaphatsz tippeket.
  • Chia mag - kb. 18% ALA-t tartalmaz. Ez egy rendkívül jól variálható élelmiszer, de ha még keresnéd a tökéletes elkészítési módot, érdemes lehet megtekintened a villámgyorsan elkészíthető chiapuding recepteket az alábbi linken.
  • Kendermagolaj - a többszörösen telítetlen zsírsavak közül egyaránt tartalmaz omega-3 (20% feletti ALA-tartalom), omega-6, valamint omega-9 zsírsavakat, így számos területen támogatja az egészséget.
  • Algaolaj - azok számára akik mindenképp ragaszkodnak a 100%-ban növényi étrendhez, ez a legtökéletesebb étrend-kiegészítő, mellyel megfelelő mennyiségű DHA vihető a szervezetbe. A valódi DHA zsírsav egyetlen vegán forrása. Fontos ugyanakkor, hogy ha hiányállapot állt be korábban, néhány hónapba beletelhet a szint normalizálódása, valamint hogy körültekintően válasszunk olyan étrend-kiegészítőt, amely igazoltan biztonságos, tesztelt az ismert szennyeződésekre és természetesen nagy arányban tartalmaz DHA-t.

Ha biztosra mennél, válaszd te is a magas DHA-tartalmú Vegán Omega-3 Algaolaj Kapszulánkat, mellyel garantáltan és kockázatmentesen biztosíthatod a megfelelő DHA szintet a szervezetedben vegánként.

  • Egyéb olajos magvak - dió, pekándió, mandula, repce
  • Zöld, leveles zöldségek - kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, menta, petrezselyem, spenót, vízitorma

A növényi omega-3 források rosszabbak?

Az alternatív étrendek kapcsán sajnos még ma is rengeteg téves információ terjed, ez a vegán Omega-3 források kérdését is érinti. Alapvetően a legtöbb vegán számára nem okoz gondot, hogy elkerülje a hiányállapotot megfelelő táplálékkiegészítők választásával, sőt sok esetben az általuk fogyasztott telítetlen zsírsavak mennyisége még meg is haladja az általánosan ajánlott mennyiséget. Az EPA és DHA szintje nagyobb eséllyel lehet alacsonyabb, a korábban tárgyalt okokból, azonban ez csekély árnak tűnik a számos pozitív élettani hatásért, hogy csak egyet említsünk, a vegán étrend rendkívül jó hatással van a szív egészségére.

Emellett pedig a vegán étrend hatására az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya is sokkal kedvezőbb. Ennek gyulladásgátló és gyulladást indikáló tulajdonságaik miatt van leginkább jelentősége, ugyanis az általános étrendben egészségtelenül magas lehet a gyulladást elősegítő omega-6 zsírsavak mennyisége.

Így tehát annak ellenére, hogy az alapvetően (az étrenddel) elfogyasztott zsírsavak nem feltétlenül fedeznék a szükséges mennyiséget, a megfelelő étrend-kiegészítőkkel kiegészülve a vegán omega-3 források egésze nem kevésbé kielégítő, mint a mindenevő étrendben megtalálható alternatíváiké.


Mindent összevéve tehát elmondható, hogy bár nem magától értetődő, és utánajárást igényel, egyáltalán nem lehetetlen a szervezet számára rendkívül fontos omega-3 zsírsavak pótlása a növényi étrenden élők számára sem. Fontos, hogy ismerjük, mely források milyen mértékben támogatják az ideális állapot elérését, és hogy következetesen tartsuk magunkat a javasolt mennyiség rendszeres elfogyasztására a megfelelő étrend-kiegészítőkkel. 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér