fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fáradtság, depresszió
A megbocsátás gyógyít – a harag öl!

A megbocsátás gyógyít – a harag öl!

A magunkban dédelgetett negatív érzések a saját lelki és testi egészségünket lassan de biztosan rombolják le, ahogy a sebesen kanyargó folyó is egyre mélyíti medrét. Ezzel szemben a megbocsátásnak testet-lelket megújító, gyógyító hatalma van.

Mother Daughter LoveElmer Gates professzor egy híres kísérletben kimutatta, hogy a különböző érzelmekre és lelki hatásokra mérgek termelődnek a szervezetünkben. A különféle lelkiállapotban lévő alanyok erősen lehűtött kémcsőbe leheltek, majd a lehelet lecsapódott a kémcső belsejében. A kiegyensúlyozott résztvevők lehelete színtelen folyadék formájában jelent meg a kémcső aljában, míg azoknak, akik haragot, dühöt érzetek barnás, feketés színű folyadék formájában gyűlt össze a lecsapódó lehelet. Természetesen ezek kémiai összetétele is erősen különbözött egymástól. A sötét színű folyadék olyan intenzív méreganyagokat tartalmazott, hogy az a kísérleti patkányokba beoltva, erős agressziót váltott ki az állatokból. Egyes patkányok nekiestek és megpróbálták szétrágni a fém rácsot, de volt eset, amikor az állat el is pusztult a befecskendezett anyagtól.1

Ennek a kísérletnek a hátterén félelmetes belegondolni, hogy emberi kapcsolatainkban milyen mértékben mérgezzük egymást és magunkat is. Nem nehéz ugyanis belátnunk, hogy a harag vagy düh amit érzünk, az esetek túlnyomó többségében nem emberektől függetlenül előálló helyzetekhez, hanem éppen a másokkal való érintkezésünkhöz kötődik. Általában egy másik emberre vagyunk dühösek, egy másik emberre neheztelünk. Ezeknek az érzéseknek a hátterében pedig nem más húzódik meg, mint a csalódás, megbántódás, sértődés. Két út áll ilyenkor előttünk: vagy engedjük, hogy a már említett érzések – harag, düh, gyűlölet – hatalmukba kerítsenek vagy megtanulunk megbocsátani a minket ért valós sérelmekért is. Az első esetből csak rosszul jöhetünk ki. A magunkban dédelgetett negatív érzések a saját lelki és testi egészségünket lassan de biztosan rombolják le, ahogy a sebesen kanyargó folyó is egyre mélyíti medrét. Ezzel szemben a megbocsátásnak testet-lelket megújító, gyógyító hatalma van. Mintha mázsás terhek esnének le annak az embernek a lelkéről, aki képes megbocsátani a másiknak. Valódi szabadság rejlik ebben!

Meggyőződésem, hogy sokan tudjuk ezt elméletben, de akkor mégis miért olyan nehéz megtenni ezt sokszor? Miért nem tudjuk csak úgy elengedni ezeket a gúzsba kötő érzelmeket? Talán, mert a lelkünk mélyén mindannyian érezzük, hogy nekünk is megbocsátásra van szükségünk? Mert olykor-olykor mi is megbántunk bizony másokat, csak nem akarunk ezzel szembenézni, mert könnyebb a másikat hibáztatni, mint beismerni, hogy mi is hibásak vagyunk? Egy alapos önvizsgálat során –amelyre minden kedves olvasónkat biztatnék – sok ilyen kérdés merülhet még fel bennünk, de sajnos most nem tudunk mindent számba venni és elemezni a terjedelem rövidsége és a téma nagysága miatt. Kikívánkozik azonban belőlem egy gyakorlati szempont, amit feltétlenül szeretnék még Önökkel megosztani:

A megbocsátás nem érzelmi, hanem akarati kérdés!

A gyakorlati életünkben ez azt jelenti, hogy ne várjunk arra, hogy rendeződjenek az érzelmeink és majd akkor, ha ez megtörtént, megbocsátunk. Soha ne mondjunk ilyet: „Ha majd bocsánatot kér, megbocsátok.” Minden ilyen és ehhez hasonló szituációban ki vagyok szolgáltatva vagy másoknak, vagy az érzelmeimnek, vagy a körülményeknek. Nagyon ritka esetben fordul elő az életben az, hogy minden úgy alakul, ahogy én szeretném; hogy mindenki úgy bánik velem, ahogy ezt elvárom. Márpedig ha ezt tudom – és a tapasztalat ezt támasztja alá – akkor ideje felhagynom azzal, hogy másokat vagy a körülményeket akarjam megváltoztatni. Ahelyett, hogy arra várnék, hogy a másik bocsánatot kérjen, legyek én a kezdeményező és döntsem el, hogy meg fogok neki bocsátani. És ha ezek után is visszatérnek a negatív érzések, emlékeztessem magam újból és újból arra, hogy én már megbocsátottam. Ne engedjem, hogy az érzelmeim befolyásoljanak, mert akkor mindig lesz okom a haragra, mert mindig lesznek olyanok, akik bánatot fognak nekem okozni. Az állandósuló harag ugyanis szépen lassan szokássá kérgesedhet, ami végső soron keserűséghez és belefáradáshoz vezet. Ne hagyjuk idáig fajulni a helyzetet! Tegyünk az ellen, hogy a neheztelés és ellenszenv megmérgezze az egészségünket, életünket és kapcsolatainkat! Lássuk be, hogy mi sem vagyunk jobbak, mint a másik ember és éppen emiatt ne próbáljam meg igazolni a haragomat, hanem legyek olyan, mint a bölcs és bátor ember, aki úgy cselekszik másokkal, amint ő is elvárná, hogy vele cselekedjenek: Bocsássak meg először én annak, aki engem megbántott, mert nekem is ez esne jól fordított esetben.

Nagy Sándor

lelkigondozó


Hivatkozás:

1 elmergates.com/by_gates/physiologic_effects_of_emotions.pdf

Ezt láttad már?
Titkos összetevő a boldogsághoz: az elengedés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér