fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
A spirulina pozitív hatása az agyra

A spirulina pozitív hatása az agyra

Kutatási eredmények arról, hogyan javította a spirulina alga a gyerekek iskolai teljesítményét, hogyan védi az agy egészségét akár idősebb korban is. Részletek a cikkben!

2009-ben tudósok egy csoportja összefogott Dakar városának három Nemzeti Oktatási Osztályával, azzal a céllal, hogy megvizsgálják, miként lehetne javítani a szenegáli iskoláskorú gyerekek táplálkozási helyzetén.

A kutatásban összesen 549 gyermek vett részt, akik 60 napon át napi 2 gramm spirulinát szedtek. Mindössze két hónap elég volt arra, hogy a spirulina kifejtse jótékony hatását és a gyerekek iskolai teljesítménye javuljon tőle. Hogy miért? Mert a spirulina védelmet nyújthat az agy számára a stresszel, a méreganyagokkal és a degeneratív elváltozásokkal szemben.

Spirulina: a természet multivitaminja

spirulina méregtelenítés, agy egészségeA spirulina egy kék-zöld alga, ami édes és sós vízben egyaránt megtalálható. A száraz súlyának nagyjából 62%-a fehérje. Nem csak a benne lévő fehérje mennyisége bámulatos, de az is, hogy a spirulina teljes értékű fehérjeforrás, vagyis az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

A fehérje mellett a spirulina igazi tárháza további, biológiailag aktív molekuláknak, mint például:

•    Többszörösen telítetlen zsírsavak, köztük omega-3 zsírok

•    Poliszacharidok, amelyek stimulálják az immunrendszert

•    Ásványi anyagok, mint szelén, vas, kalcium és kálium

•    Vitaminok, melyek védenek az oxidatív stressz ellen, például E- és B12-vitamin

Széleskörű egészségügyi előnyeinek köszönhetően a spirulina méltán nevezhető szuperételnek. Akár a természet multivitaminjának is hívhatjuk. Ismerve a spirulina tulajdonságait, nem is annyira meglepő, hogy a gyerekek jobb eredményeket értek el dolgozataikon, amikor étrendjüket spirulinával egészítették ki. 2015-ben, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, humanitárius dolgozók szardíniát és spirulinát osztottak szét a szegénységben élő gyerekek között. „Ez az ideális étel az alultáplált gyermekek számára, a szardíniával együtt,” mondta André Freddy Lemonier, a spirulina-készítmények gyártója.

Spirulina és az agy egészsége

Memória fejlesztése egyszerűenÁllatkísérletek során a kutatók azt találták, hogy a spirulina megvédheti az agyat a sérülésektől és degeneratív betegségektől, mint például a Parkinson-kór és Alzheimer-kór. A madridi egyetem kutatói a spirulinát egy „erős antioxidánsnak” nevezték, ami képes volt megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejthalált. A kutatók szerint a spirulina-kivonat hasznos lehet bizonyos neurodegeneratív betegségek kezelésében – mivel a spirulina segítette a szervezet legfontosabb antioxidánsa, a glutation szintjét megnövelni.

Más kutatásokban, a spirulina antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult egyéb természetes antioxidánsoktól, mint a fekete áfonya vagy a zöld tea. A spirulina kitűnő omega-3 forrás is, aminek rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az oxidatív stresszt. Az omega-3 zsírsavak javítják az agyfunkciókat és serkentik a szellemi képességeket is. Egy brit kutatás alapján az alacsony omega-3 szinttel rendelkező gyerekeknél nagyobb a gyenge iskolai teljesítmény és a viselkedési zavarok valószínűsége.

Az Indiában, Delhiben található Defence Institute of Physiology and Allied Sciences kutatói azt találták, hogy a spirulina védelmet biztosíthat az emberi agynak a méreganyagokkal, a stressz negatív hatásaival és a degeneratív elváltozásokkal szemben. További vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a spirulina képes semlegesíteni a veszélyes szabad gyököket, helyreállítja a testben az antioxidáns szintet, valamint megköti és kiüríti a mérgező nehézfémeket a szervezetből.

Mennyit érdemes fogyasztani a spirulinából?

14 év felettiek számára 500-1500 mg spirulina javasolt naponta, míg felnőttek számára napi 750-3000 mg közötti dózis javasolt.

Felhasznált irodalom
http://bodyecology.com/articles/spirulina-and-brain-health-benefits
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Spirulina Alga tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér