fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
A szórakozva sportolás tökéletes eszköze: korcsolya

A szórakozva sportolás tökéletes eszköze: korcsolya

A korcsolyázás nem csak jó móka: több oldalról is támogatja az egészséged és mindezt úgy, hogy szinte észre sem veszed! Miért "egészséges" a korizás?

Family having fun at the skating rinkA téli hónapok egyik legkedveltebb sportja – még ha legtöbben csak alkalmi időtöltésként űzik is –, a korcsolyázás. Nem csak nagy ügyességet megkívánó, remek testmozgás, de egyben kiváló programlehetőség is.

A korcsolyázás eredete a múlt ködébe vész – már 5-10 ezer évvel ezelőtti, csontból faragott korcsolyákat is találtak a régészek. Ez a mozgásforma évezredeken keresztül elkísérte az emberiséget, és bár szerepe átalakult, népszerűsége ma is töretlen.

Napjainkban is űzik hivatásos sportként persze – van, ahol az esztétikus formagyakorlatok szépségét és kidolgozottságát nézik, vagy ahol mintegy eszközként szolgál, mint a jéghokiban. Az átlagember azonban csak telente csatolja fel a korcsolyát, hogy néhány önfeledt órát tölthessen családtagjaival, barátaival vagy éppen kedvesével. Azt javaslom, ezt az időszakot minél többen használják ki ennek a sportnak az űzésére, hiszen rengeteg egészségügyi előnye is van, ezek közül csak néhányat említve:

- Fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt: megtartanod magadat a vékony pengéken eleinte igazi kihívás, aztán ahogy ügyesedsz, már gyerekjátéknak tűnik. Ez viszont egy igazán komoly fejlődési folyamat, és ennek az egyensúlyérzéknek sok más esetben is hasznát veheted majd!

- Jót tesz az ízületeknek: télen különösen sokan tapasztalják, hogy ízületeik erősen kattognak és pattognak reggelente. A korcsolyázás alapszinten jól átmozgatja az összes lábízületet de egy kíméletes formában, így rendszeres gyakorlása sokat segíthet az ízületek "beolajozásában".

- Építi a láb izomzatát: nem kérdés, hogy nagyon komoly láberősítő gyakorlatnak is nevezhetjük. Ha szeretnél erre kifejezetten erősíteni, akkor a körbe-körbe korcsolyázás mellett iktass be olyanokat, mint egy lábon korcsolyázás, vagy guggolva siklás.

- Kardió és állóképesség: a korcsolyázás remek kardiógyakorlatnak is minősül, így akár azoknak is javasolt, akik néhány kilótól szeretnének megszabadulni. Míg a futást többen "unalmasnak" gondolják, addig ez a korcsolyázásról nem mondható el, így szinte észrevétlenül növelhetjük az állóképességünket is ezzel a folyamatos mozgást igénylő sporttal.

Nem tanultál meg korcsolyázni gyerekként? Ez semmiképp se tartson vissza, mert sosem késő elsajátítani az alapokat, viszont egy hatalmas élményről maradhatsz le, ha kimarad az életedből a jégkori. Néhány alapvető mozdulatot kell elsajátítani – így a helyes lábtartást, az enyhén hajlított térdeket, hogy ne a korcsolyát figyeljük menet közben, és kicsit mindig előrefelé dőljünk – a legtöbb jégpályán van lehetőség arra is, hogy tanfolyamra járj, érdemes ezt igénybe venni.

A legtöbben természetesen - és érthetően - az eséstől félnek, de ennek is megvan a maga technikája: bizony, esni is tudni kell. Ezt valószínűleg nem fogod elkerülni, de minden tanulási folyamat jár valami hasonló nehézséggel. Mondhatjuk úgy is, a korcsolyázás hosszú távon megerősíti a magadba vetett hited is: ha valamiért az élet úgy hozza, hogy elesel, mindig képes leszel arra, hogy felállj és suhanj tovább! :-)

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Hotel Menthol - avagy te mikor szoktál le a rendszeres sportról?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér