Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol, zsíroldható vitamin, tehát zsiradékban feloldódva jut be és hasznosul a szervezetben. Éppen ezért túl is adagolható, nem ürül ki a szervezetből a vízzel, mint a vízoldható vitaminok teszik.
Mi az A-vitamin?
Az A-vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület, úgynevezett vitamer (retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin) összefoglaló neve. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Az A-vitamin legfontosabb előanyaga (provitaminja) a béta-karotin – ami két összekapcsolt A-vitamin molekulából áll -, a bélben és a májban alakul át A- vitaminná. Az alfa- és gamma-karotinból, illetve a béta-kriptoxantinból szintén A-vitamint tud előállítani a szervezet. A táplálékkal bevitt retinol mintegy 70-90 %-a, a karotinoidoknak 20-50 %-a szívódik fel. A likopin és lutein szintén fontos karotinoidok, ám ezekből nem képződik A-vitamin.
Az A-vitamin a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges, szürkületben e vegyületek segítségével jön létre a kép. Az egyik jellemző, időskori szembetegség, a makula-degeneráció elkerüléséhez hozzásegít az A-vitamin, a béta-karotin és a két antioxidáns karotinoid, a lutein és a zeaxantin, amelyek közömbösítik a káros UV sugárzás hatására a szem sejtjeiben keletkező szabad gyököket.
Az A-vitamin hiány tünetei
Az A-vitamin hiánybetegség szerencsére nem túl gyakori, de azért nem árt tisztában lenni a jellemző tüneteivel. Nyugati országokban sem ritka azonban, hogy az A-vitamin-bevitel az optimális szint alatt van, de nem okoz súlyos panaszokat, csak hosszú távon károsítja például a szem vagy a bőr egészségét.
Ezek a jellemző A-vitamin-hiány tünetek:
- farkasvakság
- száraz, pikkelyesen hámló bőr
- gyakori légúti és húgyúti fertőzések
- gyomor és bélrendszeri panaszok
- étvágycsökkenés
- hasmenés
A-vitamin: mire jó? Hatása a szervezetre
- Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Elengedhetetlen a retina megfelelő működéséhez, a szaruhártya és kötőhártya épségéhez. Nem véletlenül része az A-vitamin és/vagy a béta-karotin is egy hatékony szemvédő készítménynek.
- Segít a bőr fiatalságának megőrzésében is, a kollagén lebomlását csökkenti, új kötőszövetrostokat segít felépíteni.
- A csontok, fogak egészséges növekedését is biztosítja, főleg gyermekeknél fontos a megfelelő ellátottság biztosítása, szintén náluk a nyers táplálékkal bevitt béta-karotin csökkenti az allergiahajlamot.
- Hozzájárul a túlműködő pajzsmirigy egészségének a helyreállításához.
- A retinol a légutakat is védi, így csökkenti a fertőzések kialakulását.
- A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, segít csökkenteni a koleszterinszintet.
- A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.
- Mint antioxidáns, nagyon fontos szerepet kap a daganatos megbetegedések elleni harcban (tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák megelőzésében, de a melanoma kialakulásában is), mivel a szervezetben képződő gyököket le tudja kötni. Segíti munkáját a C- és E-vitamin is, valamint a szelén.
Miben van A-vitamin? Ezek a természetes forrásai!
Természetes A-vitamin tartalmú a tej és tejtermékek, tojássárgája, máj, tengeri halak. Karotint tartalmaznak (elővitamint) a zöld, sárga és vörös növények, a sárgarépa, sárgabarack, sóska, spenót, sütőtök, sárgadinnye, paradicsom, paprika, kelkáposzta tartalmaznak.
Mint zsírban oldódó vitamin, a D-, E- és K vitaminnal egyetemben, a májban raktározódik (1-2 évre elegendő), ahonnan hiány esetén fel tud szabadítani a szervezet.
Az A-vitamin túladagolás veszélyei
Túladagolása vitaminkészítmények és magas vitamintartalmú ételek együttes fogyasztása esetén léphet fel - napi 3000 mcg-nál több A-vitamin rendszeres fogyasztása esetén. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet főleg a tenyéren és a talpon, ez azonban nem mérgező hatású. Fontos tudni, hogy a béta-karotinból a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van.
A túladagolás hosszú távú tünetei lehetnek még a száraz bőr, viszketés, hámlás, bőrpír, de rendszeres fejfájást, hányást, gyomorpanaszokat, rossz közérzetet, étvágycsökkenést, fáradékonyságot, ingerlékenységet, ízületi fájdalmakat, vesebántalmakat és hajhullást is okozhat.