Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
A-vitamin hatása

A-vitamin a szem egészségéért (is)

Az A-vitamin hatása, hiánya több ponton is megmutatkozik szervezetünkben. Mik a hiány tünetei, lehet-e túladagolni, milyen forrásból pótolható? Cikkünkből kiderül!

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol, zsíroldható vitamin, tehát zsiradékban feloldódva jut be és hasznosul a szervezetben. Éppen ezért túl is adagolható, nem ürül ki a szervezetből a vízzel, mint a vízoldható vitaminok teszik.

Mi az A-vitamin?

Az A-vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület, úgynevezett vitamer (retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin) összefoglaló neve. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.

Az A-vitamin legfontosabb előanyaga (provitaminja) a béta-karotin – ami két összekapcsolt A-vitamin molekulából áll -, a bélben és a májban alakul át A- vitaminná. Az alfa- és gamma-karotinból, illetve a béta-kriptoxantinból szintén A-vitamint tud előállítani a szervezet. A táplálékkal bevitt retinol mintegy 70-90 %-a, a karotinoidoknak 20-50 %-a szívódik fel. A likopin és lutein szintén fontos karotinoidok, ám ezekből nem képződik A-vitamin.

Az A-vitamin a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges, szürkületben e vegyületek segítségével jön létre a kép. Az egyik jellemző, időskori szembetegség, a makula-degeneráció elkerüléséhez hozzásegít az A-vitamin, a béta-karotin és a két antioxidáns karotinoid, a lutein és a zeaxantin, amelyek közömbösítik a káros UV sugárzás hatására a szem sejtjeiben keletkező szabad gyököket.

Az A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitamin hiánybetegség szerencsére nem túl gyakori, de azért nem árt tisztában lenni a jellemző tüneteivel. Nyugati országokban sem ritka azonban, hogy az A-vitamin-bevitel az optimális szint alatt van, de nem okoz súlyos panaszokat, csak hosszú távon károsítja például a szem vagy a bőr egészségét.

Ezek a jellemző A-vitamin-hiány tünetek:

  • farkasvakság
  • száraz, pikkelyesen hámló bőr
  • gyakori légúti és húgyúti fertőzések
  • gyomor és bélrendszeri panaszok
  • étvágycsökkenés
  • hasmenés

A-vitamin: mire jó? Hatása a szervezetre

  • Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Elengedhetetlen a retina megfelelő működéséhez, a szaruhártya és kötőhártya épségéhez. Nem véletlenül része az A-vitamin és/vagy a béta-karotin is egy hatékony szemvédő készítménynek.
  • Segít a bőr fiatalságának megőrzésében is, a kollagén lebomlását csökkenti, új kötőszövetrostokat segít felépíteni.
  • A csontok, fogak egészséges növekedését is biztosítja, főleg gyermekeknél fontos a megfelelő ellátottság biztosítása, szintén náluk a nyers táplálékkal bevitt  béta-karotin csökkenti az allergiahajlamot.
  • Hozzájárul a túlműködő pajzsmirigy egészségének a helyreállításához.
  • A retinol a légutakat is védi, így csökkenti a fertőzések kialakulását.
  • A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, segít csökkenteni a koleszterinszintet.
  • A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.
  • Mint antioxidáns, nagyon fontos szerepet kap a daganatos megbetegedések elleni harcban (tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák megelőzésében, de a melanoma kialakulásában is), mivel a szervezetben képződő gyököket le tudja kötni. Segíti munkáját a C- és E-vitamin is, valamint a szelén.

Miben van A-vitamin? Ezek a természetes forrásai!

Természetes A-vitamin tartalmú a tej és tejtermékek, tojássárgája, máj, tengeri halak. Karotint tartalmaznak (elővitamint) a zöld, sárga és vörös növények, a sárgarépa, sárgabarack, sóska, spenót, sütőtök, sárgadinnye, paradicsom, paprika, kelkáposzta tartalmaznak.

Mint zsírban oldódó vitamin, a D-, E- és K vitaminnal egyetemben, a májban raktározódik (1-2 évre elegendő), ahonnan hiány esetén fel tud szabadítani a szervezet.

Az A-vitamin túladagolás veszélyei

Túladagolása vitaminkészítmények és magas vitamintartalmú ételek együttes fogyasztása esetén léphet fel - napi 3000 mcg-nál több A-vitamin rendszeres fogyasztása esetén. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet főleg a tenyéren és a talpon, ez azonban nem mérgező hatású. Fontos tudni, hogy a béta-karotinból a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van.

A túladagolás hosszú távú tünetei lehetnek még a száraz bőr, viszketés, hámlás, bőrpír, de rendszeres fejfájást, hányást, gyomorpanaszokat, rossz közérzetet, étvágycsökkenést, fáradékonyságot, ingerlékenységet, ízületi fájdalmakat, vesebántalmakat és hajhullást is okozhat.

Felhasznált irodalom
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 38-40
Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 50-54
Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 58-59
Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 16-17
Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 84-95
Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 58-59
A-vitamin-anyagcsere naprakészen: Vitamin A Metabolism: An Update Nutrients. 2011; 3(1): 63–103. Szemlézte: Pásztor Viktória
dr. Kovács A.: Az A-vitamin: előnyök és hátrányok www.webbeteg.hu 2011.10.10
Béta karotin - Sok betegség megelőzhető vele www.orvostkeresek.hu 2012.04.02
Megvéd a melanomától az A-vitamin: OrientPress 2012.03.03.
Herczeg A.: Vitamin kisokos - az A-vitamin 1999.09.29. www.hazipatika.com
Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér