A tökmag őshazája Dél- és Közép-Amerika. Ásatások arra utalnak, hogy a tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt ismerték. Nemcsak étkezési céllal fogyasztották, hanem használati eszközöket is készítettek belőle, például evőeszközöket és tároló edényeket. Amerika felfedezését követően jutott el Európába és Ázsiába is. A népi gyógyászatban főként prosztata panaszok enyhítésére ajánlják, de számos egyéb jótékony hatással bír még. Összefoglaljuk, hogy miért is érdemes tökmagot enni – férfiaknak és nőknek egyaránt!
A tökmagban található tápanyagok
Egy maréknyi tökmag (kb. 28 gramm) 163 kalóriát tartalmaz és közel 8,5 gramm fehérjét biztosít – ez a férfiaknak ajánlott napi bevitel 15 százaléka, nőknek pedig a 18 százaléka. Ekkora mennyiségben mindössze 4 gramm szénhidrát van, aminek fele rost (a napi rostszükséglet egy felnőtt számára 20-30 gramm). Habár a tökmag zsírtartalma magas, ennek legnagyobb része egészséges egyszeresen, illetve többszörösen telített zsírsav (omega-3 és omega-6).
A tökmag fogyasztásával hozzájuthatunk A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6, folsav, C-vitaminokhoz, foszforhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, vashoz, cinkhez, szelénhez. 10 dg tökmagban mintegy 600 kalória található, ezért – bár rendkívül egészséges – csak mértékkel fogyasszuk!
Miért jó a tökmag fogyasztása?
Segít a prosztatabántalmak kezelésében
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, elsősorban az úgynevezett fitoszterolok és a cink, védenek a prosztatabetegségekkel, a daganattal és a prosztata-megnagyobbodással szemben. A tökmagolaj helyileg alkalmazva a krónikus nem bakteriális prosztatagyulladásra is kiváló. A cink létfontosságú a tesztoszteron termelésében, ezért a tökmag fogyasztása a szexuális kedvet és a teljesítményt is képes növelni.
Elűzi a depressziót és az álmatlanságot
A tökmagban lévő L-triptofán nevű aminosav szükséges szervezetünk számára a szerotonin nevű boldogsághormon előállításához, valamint a nyugodt, pihentető alvásért felelős melatonin termeléséhez. A tökmag ezért hatásos lehet a depressziós tünetek és az alvászavarok enyhítésében, megszüntetésében.
Kiváló magnézium-forrás
A tökmagban kivételesen sok magnézium található. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a szervezet számára; többek között elősegíti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését, javítja a memóriát, részt vesz a csontok és fogak felépítésében, megelőzheti a cukorbetegséget és a fogyásban is támogat.
Megóvhat a rák ellen
Az oxidatív stressz bizonyítottan hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásához, ezért nem meglepő, hogy kutatások szerint az antioxidáns anyagokban gazdag tökmag fogyasztása képes csökkenteni a rák kockázatát.
Terhesség alatt különösen javasolt
Becslések szerint világszerte a nők kb. 80 százaléka cink-hiányos. A terhesség alatt rendkívül fontos a cink bevitele: nélkülözhetetlen a hormontermelésben, csökkenti a vetélés és koraszülés kockázatát, sőt, az újszülött kisbabának is szüksége van rá, ezért szoptatás alatt is ügyelni kell a megfelelő cink bevitelre. A tökmagban különösen sok cink található.
Hogyan fogyaszd?
A tökmag fogyasztható önmagában nyersen, pirítva vagy sózva, de jól felhasználható péksütemények és saláták díszítésére is. A tökmagolajat magában (reggel éhgyomorra egy evőkanállal) vagy salátákhoz, szószokhoz és húsokhoz is kiváló, magában vagy kenyérre kenve is használható. Akár hiszed, akár nem, a tökmagból gyógytea is készíthető: törj össze körülbelül 10 g tökmagot (pl. mozsárban), majd egy bögrényi forró vízzel öntsd fel. Adhatsz hozzá teát vagy tejet is. Fogyassz napi 1-3 csészével belőle.
Ha nagyobb dózisban szeretnéd fogyasztani, beszerezheted étrend-kiegészítőként is, de ilyenkor figyelj rá, hogy lehetőleg tökmag-kivonatot válassz, mivel ennek nagyobb a hatóanyag-tartalma.