fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Ezt érdemes tudnod az anyagcsere gyorsításról

Ezt érdemes tudnod az anyagcsere gyorsításról

Az anyagcsere gyorsítása csak a metabolizmus helyes ismeretével lehetséges. Íme a módszerek, lehetőségek és ajánlások.

Az anyagcsere az a folyamat, amely során szervezetünk elégeti a kalóriákat és az oxigént, hogy így energiát szabadítson fel. Olyan, mint egy állandóan járó motor, életben tart minket, építi és javítja a szöveteinket. Elsődleges szervei a gyomor, máj, zsírszövet, hasnyálmirigy, vesék és vázizomzat, egyensúlya pedig a felépítő és lebontó folyamatok egymáshoz való viszonyán alapul. Sebességére számos tényező hatással van – például az életkor, a nem vagy az izom-zsír arány is.

Az anyagcsere fokozása amolyan Szent Grál a fogyókúrázók és egészségtudatos emberek számára is. De tényleg olyan nagy a jelentősége? Milyen helyzetekben előnyös az anyagcsere gyorsítás, és miként érhető el? Részletes válaszok a cikkben!

Az anyagcsere működése

Mit is jelent az anyagcsere?

Ezt érdemes tudnod az anyagcsere gyorsításról

Az anyagcsere (más néven metabolizmus) komplex kémiai reakciók összessége, melyek a szervezet normál működéséhez és az élet fenntartásához szükségesek. Metabolizmus során a szervezetünkbe bekerülő vagy ott raktározódó anyagok lebomlanak, majd energiává vagy a szervezet építőköveivé, és így szervek, szövetek és sejtek részeivé alakulnak át.

Egyszerűbben megfogalmazva: az anyagcsere során a bevitt ételeket és italokat (kalóriákat) és a belélegzett oxigént szervezeted energiává alakítja, amelyet eltárol vagy eléget.

Milyen folyamatai vannak az anyagcserének?

  • Az anyagcserét alkotó biokémiai reakciók két fő kategóriába sorolhatók:
    Anabolizmus. Építő folyamatok, melyek során összetett molekulák keletkeznek az egyszerűbb molekulákból (pl. fehérjék aminosavakból). Az anabolizmus energiát igényel. Példa: csont- és izomnövekedés.
  • Katabolizmus. Lebontó folyamatok, melyek során az összetett molekulák egyszerűbb molekulákká bomlanak le (pl. fehérjék aminosavakká). A katabolizmus energiát szabadít fel. Példa: emésztés, zsírégetés.

Milyen szervek és tápanyagok vesznek részt az anyagcserében?

Az anyagcserében részt vevő legfontosabb szerveink a gyomor, bélrendszer, máj, vesék, hasnyálmirigy, zsírszövet és vázizomzat. A táplálékban találhatóak az anyagcsere folyamatok nélkülözhetetlen szereplői, a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok és zsírok –, melyek energiát biztosítanak sejtjeink számára.

Emellett a mikrotápanyagokat – vitaminokat és ásványi anyagokat – is fontos megemlíteni. Ezek energiát nem biztosítanak, ám elengedhetetlenek az anyagcsere lényeges folyamataihoz.

Mitől függ az anyagcsere sebessége?

Fontos, hogy az anyagcsere – közhiedelemmel ellentétben – nem egyenlő az emésztéssel! A gyors anyagcsere nem azt jelenti, hogy sűrűbben kell mosdóba menned vagy hasmenésed van.

Az anyagcsere sebessége azt mutatja, hogy mennyi kalóriát égetsz el egy nap alatt. Számos tényező befolyással van erre, például:

  • Életkor: Az életkor előrehaladtával lassul az anyagcsere.
  • Nem: A férfiaknak gyorsabb az anyagcseréje, mint a nőknek.
  • Izomtömeg: A nagyobb izomtömeg gyorsabb anyagcserével jár.
  • Testméret: A nagyobb testméret gyorsabb anyagcserével jár.
  • Fizikai aktivitás: A mozgás fokozza a kalóriaégetést.
  • Hormonrendszer: Bizonyos hormonbetegségek lassíthatják az anyagcserét.

Milyen betegségei lehetnek az anyagcserének?

Anyagcsere betegségek esetén elégtelen a szervezetbe bejutott tápanyagok átalakítása, feldolgozása. Ez nemkívánatos anyagok felhalmozódásához, illetve létfontosságú anyagok hiányához vezet. Ezek ritka, genetikai rendellenességek, pl. Gaucher-kór, Wilson-kór, hemokromatózis.

Bizonyos állapotok az anyagcsere sebességére is hatással lehetnek. Lassú anyagcserét és így hízást okozhat a pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, Cushing-szindróma, elhízás. Gyors anyagcserét okozhat a pajzsmirigy-túlműködés és genetikai rendellenességek is.

Mi fán terem az anyagcsere gyorsítás?

Gyorsabb anyagcsere = hatékonyabb fogyás

Az anyagcsere sebessége egyértelműen összefügg azzal, hogy milyen gyorsan és hatékonyan képes a testünk felhasználni a bevitt kalóriákat. Egy lassabb anyagcserével rendelkező ember szervezete kevesebb kalóriát éget el, ezért könnyebben hízhat és nehezebben fogy. Egy gyors anyagcserével rendelkező ember szervezete több energiát (vagyis kalóriát) használ fel, ezért nála ennek éppen az ellenkezője állhat fenn: nehezebben hízik és könnyebben fogy.

De mekkora szerepe van az anyagcserének a fogyásban?

Igaz-e, hogy a lassú anyagcsere a hízás elsődleges oka és a fogyás legfőbb akadálya? NEM!

Tény, hogy anyagcserénkre olyan megváltoztathatatlan tényezők is hatással vannak, mint korunk, nemünk vagy genetikai adottságaink. Ezek azonban közel sem nyomnak annyit a latba, mint sokan gondolják. A lassú anyagcsere csak nagyon ritkán oka a hízásnak (még pajzsmirigyzavar esetén is átlagosan 3 kg a hízás mértéke), legtöbb esetben a túlzott kalóriabevitel és kevés mozgás az ok.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az anyagcsere gyorsítása – a helyes táplálkozás, életmód mellett – ne lenne nagyon fontos! Az ideális testsúly és az egészség megőrzése szempontjából is lényeges!

A jól működő anyagcsere az egészség egyik kulcsa

Az egészséges, megfelelően működő anyagcsere fontos szerepet játszik az elhízás és szövődményei (pl. magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatok) elleni küzdelemben. Emellett a szervezet méregtelenítését, a sportteljesítményt, az inzulinrezisztencia és egyéb szerzett anyagcsere rendellenességek megelőzését és kezelését is nagymértékben segíti.

6 módszer, ha az anyagcsere gyorsítás a cél

Megfelelő folyadékbevitel

Anyagcsere gyorsítás

Már egy nagy pohár hideg víz elfogyasztásától is ideiglenesen magasabb fokozatba kapcsol a metabolizmus. Számos kutatás kimutatta, hogy a vízivás növeli az elégetett kalóriák számát – ez a víz által kiváltott termogenezis.

Hideg, tiszta víz a legjobb választás, mivel ezt a szervezetnek még testhőmérsékletre fel kell melegítenie. Fél liter hideg víz 5-30%-kal növelheti a kalóriaégetést, kb. 60-90 perc erejéig. De a napi folyadékbevitelre is érdemes figyelni: kutatások alapján napi 1,5-2 liter folyadékbevitel hosszú távon jelentősen támogatja a fogyást.

Sport, testmozgás és az anyagcsere

A fizikai aktivitás az egyik leghatásosabb anyagcsere-gyorsító módszer. Bármilyen mozgást végzel, energiára van szükséged hozzá, így a testednek kalóriát kell égetnie. Az elégetett kalóriák száma a mozgás időtartamától és intenzitásától függ. Minél aktívabb vagy, annál jobban pörög az anyagcseréd.

Minden mozgás számít: ha rendszeresen felállsz az asztalodtól, sétálsz kicsit, házimunkát végzel, liftezés helyett lépcsőzöl. Szakértők hetente legalább 150-300 perc mérsékelt mozgást (pl. tempós séta) vagy 75-150 perc intenzív mozgást (pl. futás) javasolnak minden felnőttnek, plusz legalább heti kétszer minden izomcsoportot átmozgató izomerősítő edzést.

A magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) különösen hatékony anyagcsere gyorsító – pozitív hatása akár 24 órával az edzés után is érvényesül. Emellett az izomerősítő edzés is nagyon hasznos, különösen 40 év felett, hiszen az izomtömeg növekedése jelentősen növeli a nyugalmi állapotban égetett kalóriák számát.

Anyagcsere gyorsító ételek – létezik ilyen?

Kutatások azt mutatják, hogy a helyes táplálkozás gyorsítja az anyagcserét. A cukorban, zsírban, feldolgozott élelmiszerekben gazdag nyugati étrend lassítja a metabolizmust és elhízáshoz, valamint anyagcsere rendellenességekhez vezet.

A szervezeted nemcsak mozgás során éget kalóriákat, emésztés során is – ezt nevezzük az ételek termikus hatásának. A fehérjében gazdag ételek emésztésekor égetjük a legtöbb kalóriát, ugyanis a fehérje termikus hatása 20-35%, a szénhidráté 5-15%, a zsíré pedig csak 0-5% (a kalóriamennyiség ekkora részét használja el a szervezet emésztéshez).

Fehérjedús ételek: sovány húsok, halak, tojás, tejtermékek, tempeh, hüvelyesek, diófélék, magvak.

A teljes kiőrlésű gabonafélék (búza, rizs, árpa, zab, rozs, stb.) magas rosttartalmuk révén nemcsak teltségérzetet okoznak, de csökkentik a gyulladásokat és gyorsítják a nyugalmi anyagcserét is.

Az erős paprika csípősséget adó kapszaicin nevű hatóanyag számos kutatás szerint fokozza a metabolizmust, az elégetett kalóriák és zsír mennyiségét. Sőt, étvágycsökkentő hatása is van.

Fontos hozzátenni, hogy a fentiek közül egy alkalmazása nem fog változást eredményezni, nincs egy „tuti biztos” anyagcsere gyorsító étel.

Vitaminok, ásványi anyagok

Az anyagcsere megfelelő működéséhez a szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van. Optimális bevitelük gyorsítja a metabolizmust.

Ezt érdemes tudnod az anyagcsere gyorsításról

A B-vitaminok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az energiatermelésben. A B12-vitamin a fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez elengedhetetlen, de csak B6-vitamin és folát jelenlétében tudja betölteni szerepét. A B6-vitamin alapvető a fehérje anyagcseréjéhez. A B1-vitamin (tiamin) szintén segíti a zsírok, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjét.

Számos kutatás összefüggést talált a D-vitamin-hiány és az elhízás között. Egy 2011-es vizsgálat kimutatta, hogy a D-vitamin- és kalciumbevitel növelése csökkentheti a hasi zsírt túlsúlyos és elhízott embereknél. A D-vitamin és a kalcium is fontos az egészséges anyagcseréhez.

A vas részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint segíti az oxigén szövetekhez szállítását – beleértve az izomszöveteket is, amelyek így hatékonyabban tudják a zsírt energiaforrásként elégetni.

A magnézium szintén elengedhetetlen az anyagcsere normál működéséhez és energiatermeléshez. Sajnos a magnéziumhiány napjaink egyik leggyakoribb tápanyaghiánya. Kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és étrend-kiegészítők.

Gyógynövények, étrend-kiegészítők

A gyógynövények és egyéb természetes hatóanyagok között is találunk olyanokat, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres edzés mellett segíthetik az anyagcsere gyorsítását.

Kutatások alapján a gyömbér és a fahéj is javíthatja az anyagcserét, csökkentheti a testsúlyt és a testzsírt. A magas kurkumin-tartalmú kurkuma-kivonat egy kutatás szerint egy hónap alatt akár 5%-kal fokozhatja a testsúlyvesztést és a hasi zsírt is segít leolvasztani. A zöld tea kivonat akár 8%-kal serkenti a nyugalmi anyagcserét és 17%-kal növelheti az edzés zsírégető hatását. A fekete bors és a cayenne paprika szintén hatékony anyagcsere gyorsító fűszerek.

Az anyagcserében fontos szerepet játszik az L-karnitin nevű aminosav-származék és a piruvát (pyruvat) nevű természetes vegyület is. Ezek étrend-kiegészítőkben is megtalálhatóak: kutatások alapján előbbi használata 25%-kal, utóbbi pedig akár 37%-kal nagyobb mértékű fogyást és jelentős zsírvesztést eredményezhet.

Pihentető alvás szerepe az anyagcsere működésében

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az anyagcsere lassulásához és hízáshoz vezethet. Egy kutatásban az anyagcsere 2,6%-kal lassult, amikor egészséges felnőttek öt egymást követő éjszakán csak 4 órát aludtak. Egy másik vizsgálat szerint a folyamatos alváshiány és rendszertelen alvás a nyugalmi anyagcserét átlagosan 8%-kal lassíthatja.

Így aludj jobban: természetes módszerek álmatlanság ellen

Anyagcsere gyorsítás: érdemes figyelmet fordítani rá

Az anyagcsere gyorsítása ugyan nem az a Szent Grál, amire nagyon sok fogyókúrázó vágyik, de azért nem is szabad azt gondolni róla, hogy teljesen felesleges. A megfelelően működő anyagcsere a fogyásban, az elhízás és szövődményeinek megelőzésében, a méregtelenítésben és az anyagcsere-zavarok helyrehozásában is fontos szerepet játszik.

Anyagcserénk sebességét részben a velünk született adottságaink határozzák meg, ám jelentős részben életmódunk is hatással van rá. Testmozgással, helyes táplálkozással, elegendő alvással, vitaminok és ásványi anyagok pótlásával és étrend-kiegészítőkkel is serkenthető az anyagcsere.

Anyagcsere pörgető Netamin termékek:

Felhasznált irodalom
Forrás:
hu.wikipedia.org/wiki/Anyagcsere
en.wikipedia.org/wiki/Metabolism
longevity.technology/lifestyle/understanding-your-metabolism-could-help-your-healthspan/
vitalitasportal.com/anyagcsere/az-egeszseges-anyagcsere-szervei-es-tapanyagai/
benu.hu/cikk/anyagcsere-3-kerdes-3-valasz
news-medical.net/life-sciences/What-is-Metabolism.aspx
healthline.com/nutrition/get-a-fast-metabolism
my.clevelandclinic.org/health/body/21893-metabolism
health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/does-metabolism-matter-in-weight-loss
calendula.hu/hu/services/metabolic-disorders/
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
webbeteg.hu/cikkek/elhizas/31/miert-kell-kezelni-az-elhizast
hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/mennyit_hizhatunk_pajzsmirigyzavartol
hcf.com.au/health-agenda/body-mind/physical-health/fast-metabolism-help-to-lose-weight
webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/10893/az-anyagcsere-serkentese
medicalnewstoday.com/articles/322644
healthline.com/health/food-nutrition/vitamins-to-boost-metabolism
byrdie.com/foods-to-boost-metabolism-5080818
everydayhealth.com/diet-nutrition/best-worst-foods-boosting-metabolism/
healthline.com/nutrition/metabolism-boosting-foods
healthline.com/nutrition/weight-loss-herbs
healthline.com/nutrition/green-tea-and-weight-loss
food.ndtv.com/health/6-herbs-for-fast-metabolism-rev-it-up-naturally-1758657
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér