fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Az erőnlét fokmérője: a fekvőtámasz

Az erőnlét fokmérője: a fekvőtámasz

A fekvőtámasz már ősidők óta az erőnlét, az állóképesség fokmérője, különösen a férfiak körében. Éppen ezért nem ritka, hogy edzőtermekben a férfiak közötti beszélgetés során gyakran hangzik el a kérdés: „hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni”? Miért pont a fekvőtámasz? Hogyan végezd helyesen és fejlődj benne? Olvasd el!

push-upsA fekvőtámasz már ősidők óta az erőnlét, az állóképesség fokmérője, különösen a férfiak körében. Éppen ezért nem ritka, hogy edzőtermekben a férfiak közötti beszélgetés során gyakran hangzik el a kérdés: „hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni”? Sok esetben a választól függ, hogy a többi férfi milyen képet alkot a kérdezettről. De miért éppen a fekvőtámasz az, ami ennyire meghatározza, mennyire tartunk erősnek valakit?

Erőnlét és állóképesség

A fekvőtámasz egy igen régi, széles körben ismert és elterjedt mozgási forma, mely jelentősen képes javítani az erőnlétet. Mivel eléggé megerőltető, nem csoda, hogy sokan a kondíció és az erőnlét felmérésére használják. Ha szeretnénk javítani az állóképességünkön, valamint a mell- és a hátizmainkat, tricepszünket erősíteni, a fekvőtámasz a lehető legtökéletesebb mozgási forma, amit csak választhatunk. A fekvőtámasz alapvetően egy gimnasztikai elnevezés, és a kezdő testhelyzetre utal, azonban a köznyelvben az egész mozgássorozatot így hívjuk, annak ellenére, hogy a fekvőtámasz többféle módon végezhető el.

Nehezített formák

A fekvőtámasznak vannak könnyebb és nehezebb formái. Utóbbi csoport a sérülések veszélye miatt leginkább azoknak ajánlott, akik profik ebben a mozgásformában, a sérülések és magunk túlerőltetésének elkerülése végett. Nehezítő körülménynek számít például, ha a fekvőtámaszt úgy végezzük, hogy a lábainkat feltesszük valamire, de a kezünk a földön marad. Szintén profik szoktak próbálkozni azzal, hogy nagy lendülettel nyomják ki magukat, és visszaereszkedés előtt tapsolnak egyet, illetve az egykezes fekvőtámasz is különleges erőnlétet kíván.

Kezdőknek

Ha még csak most tervezünk közelebbről megismerkedni a fekvőtámasz világával, nem árt, ha valamelyik könnyített verzióval kezdünk. Könnyítheti a fekvőtámaszt például, ha a padló szintjétől feljebb támaszkodunk a kezünkkel, így ugyanis nem olyan nehéz kinyomni magunkat, mivel nem indulunk annyira mélyről. A támasz szélességének változtatása, kartartás, a könyék szögének változtatása, mind befolyásolja a fekvőtámasz nehézségét. Ahogy úgy érezzük, hogy a könnyített verziók már jól mennek, lépegethetünk egy-egy szinttel feljebb, de fontos a folyamatosság, hogy ne erőltessük meg magunkat, ne sérüljünk meg.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
L-arginin a férfierő titkos támogatója
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér