A tiamin a vízoldható vitaminok csoportjába tartozik. Mivel a feleslegesen bevitt mennyiség kiürül a szervezetből, B1 vitamin túladagolás nem lehetséges, de kívülről rendszeresen be kell juttatni. Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez, a szénhidrátok, zsírok, alkoholok lebontásához és átalakításához.
A B1 vitamin hiánya túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okozhat, valamint a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben. Ennek következtében szívgyengeség léphet fel, valamint az agysejtek csökkent oxidációja miatt ideggyengeség jelentkezhet. A súlyos B1-vitamin hiány okozza a beriberi nevű betegséget, mely szívizomgyengeséggel, a vázizmok leépülésével, depresszióval, ödémák kialakulásával jár. Dohányzás, alkohol- és sok cukor fogyasztás esetén növelni kell a bevitelt.
Kísérletek szerint pangásos szívelégtelenség esetén a tiamin szedése jótékony hatású lehet.
Kutatások alapján a benfotiamin egy zsírban oldódó, szintetikus tiamin származék segíthet a diabéteszes retinopátia - amely vaksághoz vezethet - szövődményének megelőzésében, és a koszorúérbetegséget vagy a veseelégtelenséget is segíthet megelőzni. Mérsékelheti a kar és a láb zsibbadását, bizsergését, amely cukorbetegség szövődményeként, illetve már, az idegrendszert károsító betegségeknél következhet be.
A tiamin szükséglet a szénhidrátbevitellel függ össze. Felnőttek számára 0,4 mg/1000 kcal (0,072 mg/MJ) tiaminbevitel ajánlott, ami legalább 1 mg tiamint jelent naponta.
Tiaminban gazdag a teljes kiőrlésű liszt (barna kenyér), hántolatlan rizs, a hüvelyesek, az élesztő, zöldségfélék. Az ételkészítés során 30 % vitamintöbbletet kell számítani. A C-, és E-vitamin, valamint a mangán segítik hatását. A leghatásosabb B2, B6, B12 vitaminnal, folsavval és pantoténsavval (B5 –vitamin) együtt alkalmazni.