A birs egyik méltatlanul elhanyagolt kincsünk. Hazánkban régóta termesztik, de jelentősége – más országokhoz hasonlóan – messze elmarad a többi gyümölcsfaj mögött. Pedig a birsalma (vagy birskörte), amellett, hogy különböző illatos őszi-téli finomságok elkészítéséhez kiválóan használható, hihetetlenül sok pozitív hatással bír az egészségünkre is. Ismerjük meg közelebbről ezt a több ezer éve ismert csodagyümölcsöt!
A birsalma története
A birs a Pomoideae (almafélék) alcsaládjába tartozik, tudományos neve Cydonia oblonga Mill. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. Termesztett fajtáink ennek a fajnak a leszármazottai. Egyes fajták alma, más fajták körte alakú gyümölcsöt hoznak: ezért van, hogy birsalmának és birskörtének egyaránt nevezhető.
A birsalma a kulturális emlékek szerint több mint 4000 éve ismert. A görög mitológiában Herkules aranyalmáiként említik a birs termését, illetve számos történész szerint a bibliai Édenkertben lévő „tiltott gyümölcs” is birs volt. Az ókori görögöknél az volt a szokás, hogy az esküvő napján a menyasszony kapott egy birsalmát – ez a termékenységet, boldogságot és gyermekáldást jelképezte.
Európában a 16-18. században teljesedett ki termesztése, Magyarországra a Délvidékről terjedt el. Első magyarországi említése 1395-ből maradt fenn. A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is, mert a birs savassága kellemesen ellensúlyozza zsíros ételeket.
A birsalma jótékony hatásai
• Kitűnő vitaminforrás
A birsalmának viszonylag alacsony az energiatartalma (kb. 60 kcal 100 grammban), és több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Található benne A-, B- és C-vitamin, rost, kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. 10 dkg érett birs elfogyasztásával az ajánlott napi C-vitamin bevitel 25%-ához juthatunk hozzá.
• Antioxidáns hatású
A birsalmában többféle polifenol vegyület található, melyeknek antioxidáns tulajdonságait köszönheti. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítják az öregedési folyamatot, valamint segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
• Nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert
A birsalmának kimagasló a pektin tartalma (az összes gyümölcs közül a legmagasabb). A pektin erős gyulladáscsökkentő és jó nyákoldó, ezért a birsalma fogyasztása nyugtatja a bélrendszert, segít a gyomorfekély kezelésében, és hatékony gyógymód lehet a terhesség idején tapasztalt reggeli rosszullétek ellen is. Mézzel együtt enyhíti a gyomorpanaszokat, megszünteti a hasmenést és a székrekedést.
• Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet
Mivel gazdag káliumban, ezért a birsalma segíti a magas vérnyomás normalizálását. Rendszeres fogyasztása emellett az ún. LDL vagyis rossz koleszterin szintjét is segít csökkenteni, így gondoskodva szívünk egészségéről.
• Baktériumellenes hatású
Tudományos vizsgálatok megállapították, hogy a birsalma erős vírus- és baktériumölő hatással bír. Olyannyira, hogy elődeink már a középkorban is eredményesen alkalmazták a kolera kezelésére. A birsben lévő fenolok megvédhetnek minket a megfázástól, influenzától és egyéb kórokozóktól.
• Segít az allergiás tünetek kezelésében
Számos kutatás igazolta már, hogy a birsalma képes az allergiás reakciókat kontrollálni. A bőrre kenve kenőcs vagy paszta formájában hasznos lehet az atópiás dermatitisz és egyéb hasonló bőrbetegségek kezelésében is. A magas C-vitamin tartalma csökkenti a gyulladást és javítja a bőr állapotát.
Vásárlása és tárolása
A birs szezonja ősszel van, a piacokon októbertől kapható. Kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű birset válasszunk. A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásárold meg a gyümölcsöt, ha az fonnyadt, puha és a héja barnásra színeződött!
Párás, hűvös helyiségben, szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Így hetekig is könnyedén eltartható. A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk.
A birsalma felhasználása - recept ötletek
Mivel a birsalma húsa kemény, íze fanyar, savanykás – és ez akkor sem változik, ha színe már sárgásra érik – ezért nyersen ritkán fogyasztjuk.
Hosszú ideig főzve vagy sütve a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz, elveszti savanykás-kesernyés ízét, illetve meg is puhul. Készülhet belőle szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve kompót, illetve a legendás birsalmasajt. Utóbbihoz a hámozatlan birset meg kell főzni, levét leszűrni, majd a gyümölcshúst ugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom levével sűrűre főzni. Ízlés szerint diót, mandulát vagy mogyorót is adhatunk hozzá főzés közben. Így még gazdagabb lesz. A sűrű masszát formákba öntjük, és egy-két napig szárítjuk. (Ha sokallod a hagyományos recept szerinti cukor mennyiségét, akkor ajánlom figyelmedbe Zsuzsi egészségesebb receptjét, amit ide kattintva találsz, - ugyan kicsit más állagú, de ugyanolyan finom birs-desszert lett az eredménye).
A birsalmakompótból behabarva finom levest lehet készíteni, ami szintén általánosan ismert.
További felhasználási módok: pitékben, gyümölcskocsonyákban, dzsemekben, lekvárokban, fagylaltokban, süteményekben és aromákban.
TIPP: A felvágott birs gyorsan megbarnul, de ezt megelőzhetjük, ha a főzővízbe kevés citromlevet öntünk.