Észrevetted már, hogy szinte bármelyik bőrápoló, bőrszépítő vagy bőrvédő kozmetikum összetevőit is nézed, egy közös dolgot a hosszabb-rövidebb listákban mindig találhatsz? Ez pedig nem más, mint a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav. De miért olyan fontos ez a hatóanyag a bőrünk egészsége szempontjából? És miként tudjuk legjobban a C-vitaminban rejlő erőt hasznosítani? Most kiderül.
Miért épp a C-vitamin?
Trendi kozmetikai hatóanyagok jönnek-mennek, de a C-vitamin állandó. A szépségipar már régóta tudja, hogy ez az egyszerű, ámde annál nagyszerűbb tápanyag milyen jótékony hatással bír a bőrre, éppen ezért tart ki mellette a mai napig. A C-vitaminnak egyebek mellett fontos szerepe van a kollagénképződésben. A kollagén egy fontos strukturális fehérje, ami erőt ad a szöveteknek, a bőrnek és már szerveknek. Természetes eleme az ízületeknek, a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek és a létfontosságú szerveknek.
A bőrünk közel 80%-ban kollagénből épül fel, ez biztosítja a bőr szerkezetének feszességét. A bőr másik fontos építőanyaga az elasztin, ami a bőrt rugalmassá és puhává varázsolja. A ráncok megjelenése, a szövetek öregedése, valamint a bőr rugalmasságának és feszességének hanyatlása a kollagén és elasztin rostok lebomlásának eredménye. C-vitamin hiányában ez a két anyag nem képes termelődni, aminek következtében a bőr ernyedt, rugalmatlan lesz és nehezebben regenerálódik.
A szépség és egészség kulcsa
A C-vitamin egy vízben oldható vitamin. Szuper hatásos antioxidáns, ami megvédi bőrünket a napsugárzástól, a szabad gyökök okozta károsodástól és a kollagén és elasztin roncsolódásától is. Mivel a szervezet nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell bevinni. A C-vitamin pótlás kapcsán a legnagyobb hangsúly a rendszerességen van: vízben oldódó vitamin révén szervezetünk nem képes eltárolni a felesleget, hanem gyakorlatilag azonnal, vizelet útján kiüríti.
A C-vitamin bőrre kenve igen hatásos, de táplálékkal vagy kiegészítők útján a szervezetbe juttatva is rendkívül hasznos – sőt, elengedhetetlen – a bevitele. A szájon át bevitt C-vitamin segít megvédeni a bőrt az ártalmas UV sugarak ellen, megakadályozza a sejtkárosodást és fokozza a természetes kollagénképződést. Kiváló C-vitaminforrás a piros almapaprika, a trópusi gyümölcsök, a kivi, a brokkoli, a csipkebogyó (teaként csak hidegen áztatva!), a zöld leveles zöldségek, vagy például a kelbimbó is.