Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cink: a pattanásos bőr ellenszere? Tudd meg a tényeket!

Cink: a pattanásos bőr ellenszere? Tudd meg a tényeket!

A cink bevitele napi szinten szükséges az egészségünk megőrzése érdekében. De hogyan segít a pattanások, akné ellen? Külsőleg, vagy belsőleg kell alkalmaznunk akné esetén a cinket? Mit mond a tudomány a cink és a pattanások kapcsolatáról? Olvasd el a cikkünket a témában!

Cink: a pattanásos bőr ellenszere? Tudd meg a tényeket!A cink egy esszenciális nyomelem, bevitele napi szinten szükséges az egészségünk megőrzése érdekében. Részt vesz az immunrendszer normál működésében, a fehérje- és DNS-szintézisben, a sebgyógyulásban, a sejtosztódásban, valamint több száz enzim reakciójában. Pótlása a bőr normál állapotának fenntartásához is szükséges: cinkhiány esetén a bőr szürkévé, élettelenné, irritálttá, foltossá, vagy pattanásossá válhat, megfelelő cinkbevitellel azonban jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen meg is szüntethetőek a bőrproblémák. Cikkünkben röviden bemutatjuk a témában végzett kutatásokat!

A cink sokoldalúan támogatja a bőr egészségét

Az akné (acne vulgaris) egy gyakori bőrbetegség, ami akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. Köznyelvben ezt nevezzük pattanásnak. A bőrfelszínből kiemelkedő, fehér közepű piros foltok főként az arcot (áll, homlok, orca) és a felsőtestet (dekoltázs, hát, felkar) érintik.

Tudományos vizsgálatok több lehetséges hatásmechanizmust is azonosítottak, amelyek révén a cink segíthet az akné kellemetlen tüneteinek megelőzésében és kezelésében. Egyrészt gyulladásellenes hatással bír (ennek köszönhetően hasznosnak bizonyulhat egyéb gyulladásos bőrproblémák, például rosacea és ekcéma esetében is), másrészt antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik, így segít visszaszorítani a P. acnes nevű bőrbaktériumot, mely szoros kapcsolatban áll a pattanások kialakulásával.

A pattanásosságban szenvedők gyakran cinkhiányosak

Egy 2013-as kutatás megvizsgálta az aknéban szenvedő és az egészséges bőrrel rendelkező emberek szervezetének cink-, A-vitamin, és E-vitamin szintjét. A kutatók azt találták, hogy ezen tápanyagok mennyisége jelentősen alacsonyabb volt a pattanásos emberek esetében. Ebből arra a konklúzióra jutottak, hogy a cink, illetve az A- és E-vitamin pótlása hozzájárulhat az akné megelőzéséhez vagy kezeléséhez.

A cinkhiány világszerte komoly probléma, a népesség kb. egyharmada érintett benne. Leggyakrabban a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, ugyanakkor felszívódási zavarok, illetve bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, epilepsziaellenes szerek) szedése miatt is könnyen kialakulhat a cinkhiány. Emellett a kor előrehaladtával is csökken a cink szintje a szervezetünkben.

Az alacsony cink szintre figyelmeztető jelek:

  • bőrproblémák (kiütések, pattanások, bőrgyulladás, stb.)
  • testhőmérséklet csökkenése
  • hajhullás
  • alacsony vérnyomás
  • hasmenés
  • ízlelési rendellenességek
  • késleltetett sebgyógyulás
  • idegrendszeri zavarok
  • visszatérő fertőzések
  • szexuális aktivitás és termékenység csökkenése

Cink: a pattanásos bőr ellenszere? Tudd meg a tényeket!A cink szájon át szedve hatásosabb, mint bőrre kenve

Egy 2014-ben publikált áttekintő tanulmány a cink bőrgyógyászatban betöltött szerepét elemezte ki. Ebben a szerzők a korábbi kutatási eredmények alapján arra jutottak, hogy az 5% cink-szulfátot tartalmazó krém hatékony az enyhe és közepes mértékű akné kezelésében, míg a szájon át szedett cink (cink-szulfát és cink-glükonát) hasznosnak bizonyul a közepes és súlyos mértékű akné kezelésében. Emellett a cink szájon át történő bevitelét hatásosnak ítélték többek között szemölcs, rosacea, verejtékmirigy-gyulladás, és foltos hajhullás esetén is.

Egy évvel korábban, 2013-ban megjelent egy szisztematikus szakirodalmi áttekintés is a Journal of Drugs in Dermatology című bőrgyógyászati szaklapban: ez ugyancsak arra jutott, hogy a cink szájon át szedve és bőrre kenve is segítheti az akné kezelését, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint csökkentheti a bőr zsírtermelését.

És itt még mindig nincs vége! 2018-ban is közzétettek egy szakirodalmi áttekintést, mégpedig a Dermatologic Therapy című bőrgyógyászati szaklapban. Ebben a szerzők összefoglalójukban a cinket az akné ígéretes kezelési alternatívájaként jellemzik, amely alacsony költséggel jár, nagy a hatékonysága és sokkal biztonságosabb, mint a különböző gyógyszeres kezelési módok.

A pattanások ellen a cink szájon át szedve hatékonyabb, mint közvetlenül a bőrre kenve. Súlyosságtól függően elegendő lehet egy krém használata, de erősen pattanásos bőr kezelésére inkább a cinkfogyasztás növelése javasolt étrendi úton, illetve étrend-kiegészítő segítségével.

A cink megfelelő dózisa és forrásai

Pattanásosságra a terápiás dózis napi 30-45 mg elemi cink. Ezt nem feltétlenül könnyű pusztán étrend segítségével elérni. Ha napi szinten sok húst fogyasztasz (ami egyébként számtalan okból nem javasolt!), illetve emellett kevés bab- és gabonafélét eszel, akkor lehet, hogy el tudod érni a szükséges beviteli mennyiséget.

A jól felszívódó cink sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a húsokban és a tengeri herkentyűkben (rák, osztriga), mint a növényi eredetű ételekben. Habár a cink megtalálható babfélékben, diófélékben, magvakban, zabban, teljes értékű gabonákban is, de ezekből az ételekből a cink felvétele alacsony biológiai hozzáférhetőségű. A teljes értékű gabonák és a babok fitátokat tartalmaznak, melyek megkötik a cinket, megakadályozva ezzel a felszívódását.

Jó minőségű étrend-kiegészítő szedésével egyszerűen biztosítható a megfelelő cink szint. Erre a célra mindenképpen szerves kötésű cinket kell választani, hiszen kutatások is igazolták, hogy a szerves ásványi anyagok felszívódási aránya, hasznosulása jobb, mint a szervetlen formáké. A cink-citrát kiemelkedően hatékony, szerves forma, ami könnyedén eljut a véráramba még esetleges emésztőrendszeri problémák esetén is.

Fontos tudnivaló: a napi egyenletes cinkbevitelt fent kell tartani, mert a szervezetnek nincs speciális cinktároló rendszere.

Felhasznált irodalom
medicalnewstoday.com/articles/324396.php#zinc exposedskincare.com/7-things-you-should-know-before-trying-zinc-for-acne/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/ ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29193602 healthline.com/health/beauty-skin-care/zinc-for-acne naturalacneclinic.com/blog/zinc-for-acne/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves CINK tabletta 20 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér