fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Csalónapok a diétában - pszichológiai szempontok

Csalónapok a diétában - pszichológiai szempontok

Te szoktál csalónapokat iktatni a diétádba? Alig várod őket? De mit üzensz magadnak a csalónapokkal valójában? Olvasd el a cikket!

Csalónapok a diétában - pszichológiai szempontokDiéta, fogyókúra, sőt még a testépítő és fitnesz táplálkozás kapcsán is sokszor előkerül a csalónap fogalma. Csalónapon mindent szabad, lehet dőzsölni, enni mindent, amit csak a többi napon tilos. Ha eltekintünk a biológiai hatásaitól és csak a pszichére vonatkozó szempontokat vesszük, vajon mennyire hasznos a csalónap? Mit üzensz vele magadnak valójában? Erről írunk bővebben.

Mi a baj a csalónap fogalmával?

Érdemes egy kicsit kielemezni ezt a szót. A csalás átverés, aki csal az rossz, a "csalókaja" és "csalónap" pedig ebből kifolyólag csakis valamilyen bűnös dolog lehet. Tehát mindenképp rosszat teszünk, bűnözünk, ahogy azt mondani is szoktuk ilyenkor - ami egyszerűen hozni fogja magával a bűntudatot is.

De tényleg csalni kell, hogy élvezetet leljünk az evésben? Ezek szerint az a fajta étrend, amit követünk, nem élvezhető? Csalni kell, mert a többi napon szenvedés van, kell egy kis tiltott töltődés? Ha bűnt kell elkövetni, hogy egy kis örömhöz jussunk, már baj van. A bűnt szükségszerűen lelkiismeret furdalás követi, hiszen kijátszottuk a szabályokat. Kompenzálásképp jöhet a büntetés, ami nem csak önvádban, önostorozásban merül ki, de még szigorúbban próbálunk diétázni. Persze emiatt már alig várjuk a következő csalónapot, amivel be is zárul az ördögi kör.

Bűn és bűnhődés a táplálkozásban?!

Az ételhez, étkezéshez társított érzelmek tudatosan vagy tudattalanul, de teljesen átszövik a mindennapjainkat. A táplálás, az ételek akár szeretet és gondoskodás kifejezései is lehetnek, önmagunk és mások felé is. Ez a téma jóval mélyebb annál, hogy ebben a cikkben teljes körűen kitérjünk rá*, de valamit biztosan kijelenthetünk: ha az ételre, evésre elkezdünk jutalomként vagy büntetésként tekinteni, az komoly következményekkel járhat lelki, de fizikai egészségünket illetően is.

Extrém esetben étkezési zavarokhoz is vezethet, de sokszor egész egyszerűen ez a jutalom-büntetés viszonyrendszer áll az elhízás hátterében. Talán veled is előfordult, hogy a stresszt, rossz kedvet, bánatod fojtottad egy kiadós evésbe, vagy épp egy-egy elért sikert koronáztál meg egy lakomával. Majd az evés után érzett bűntudat ("most elrontottam az egész heti diétám-edzésem")  megindított a lejtőn, és további stresszevést generált...

jojó effektusHa érzed néha a fojtogató lelkiismeretfurdalást 1-1 étkezés után, bűntudatod van egy desszert miatt és azt veszed észre, hogy egyre csak romlik az önmagaddal való kapcsolatod a "rossz" étkezési szokásaid miatt, akkor ideje változtatni. Számolj le a szigorú diéták, csalónapok és lelkiismeretfurdalás ördögi körével!

Az evést élvezni nem bűn!

Az étel az az anyag, ami építi a testet és üzemanyagként szolgál számára. Akkor jó, ha táplál, megfelelő mennyiségű és minőségű építőanyagot és energiaforrást biztosít az éppen aktuális állapotodban.

Ha a diétád vagy fogyókúrád miatt szenvedsz és csupa lemondás az életed a csaló napok nélkül, akkor egész egyszerűen nem jó ez az étrend számodra. Hétköznapi embernek, hétköznapi élethelyzetben nem célravezető szigorúan diétát tartani. Ha csak fogyni akarsz egy kicsit, vagy egészségesebben élni, ne fogyókúrázz - válts életmódot apránként, vezess be fokozatosan egészséges szokásokat egyesével, így a jojó effektust is elkerülheted.

Kezdd kis lépésekkel: cseréld le a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre. Megvan? Szuper! Akkor kezdj el arra ügyelni, hogy naponta 2,5 liter folyadékot igyál, lehetőleg csak tiszta vizet. Ez is rutin már? Akkor jöhet a következő lépcső: tartalmazzon minden étkezésed zöldséget, vagy gyümölcsöt...és így tovább.

Nem kell lemondásként megélned a táplálkozást. Keress egészségesebb alternatívákat azokra a dolgokra, amiknek nem tudsz ellenállni. Ha édesszájú vagy, készíts olyan édességet, ami bele illik a követendő alapelveidbe - így nem kell csalónap ahhoz, hogy ehess egy jó sütit. Ha a gyorsétel a gyengéd, készíts egészséges alapanyagokból álló burgert, pizzát - és így tovább! Dolgozz rajta, hogy megtaláld azokat a konyhatechnológiákat és alapanyagokat, amikkel finom, mégis egészséges és a céljaid elérését nem akadályozó ételeket tudsz készíteni! Nézz körül a mi receptjeink között is!

Ha ebbe belevágsz, nem lesz szükség csalónapokra

Csalónap helyett életmódváltásHa rászánod magad az életmódváltásra, egyik változás hozza maga után a többit. Ha elkezdesz kevesebb cukrot használni, egy idő után a természetes ízek is édesebbnek fognak tűnni. Hosszabb idő után kifejezetten élvezhetetlennek érzed majd azt, ami régen a finom kategóriába tartozott. Ha a laktató, zsíros ételeket kezded fokozatosan könnyebb fogásokkal helyettesíteni, néhány hét vagy hónap után a régi kedvencek lesznek túl megterhelők, nem kívánatosak. Így tudsz lépésről lépésre, szinte észrevétlenül átállni a kívánatos étrendre.

Attól pedig, hogy időnként eltérsz egy kicsit a tökéletestől, nem dől össze a világ - de direkt beiktatni ilyen alkalmakat viszont semmi értelme! Ha elkeserednél, mert épp elcsábultál, gondod át az egész hetedet egyszerre. Egy rántott hús, csoki vagy cukrászdai tortaszelet nem jelenti, hogy elbuktál. Ne végletekben gondolkodj, a mértéken van a hangsúly! Ha az egész heti étrendedet tekintve a "jó" és "rossz" ételek aránya kedvező, akkor nyugodj meg, jól csinálod!

FONTOS: ha úgy érzed, az ételekkel, testsúlyoddal való kapcsolatod régóta okoz problémát a mindennapi életben, túlságosan rányomja bélyegét a hangulatodra és a hétköznapjaidra, kérj segítséget szakembertől (pszichológustól, lelki gondozótól). Ahogy már nagy vonalakban érintettük, az ételekhez, étkezéshez akarva-akaratlanul fűznek minket érzelmek, melyek kibogozása, feltárása néha nem megy egyedül - de megfelelő segítséggel sikerülhet!

*Ha tovább olvasnál a témában, szívből ajánljuk Dr. Lukács Liza könyveit!

Felhasznált irodalom
womenshealthandfitness.com.au/diet-nutrition/popular-topics/2285-the-psychology-behind-cheat-meals/
Ezt láttad már?
Vegan Prot3in Triplex fehérjepor
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér