fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?

A csontritkulás rendkívül alattomos betegség, ám megfelelő odafigyeléssel megelőzhető! Hölgyeknél 45 év fölött szinte kötelező az elővigyázatosság. Fontos információk a cikkben!

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?Mi a csontritkulás?

Akkor beszélhetünk csontritkulásról, amikor a csontozat gyengébbé, könnyebbé válik, a csont rostjai elvékonyodnak, ezzel a csont törékenyebbé válik. Az osteoporosis alattomos betegség, ugyanis előjel nélkül, kezdeti tünetek nélkül jelentkezik. A csontritkulás főképp az idősebb korosztálynál alakul ki, ezért rendkívül elővigyázatosan kell járnia, akit ezzel diagnosztizálnak. Nőknél már a menopauza után jelentkezhet, ezért 45-50 éves koruktól fokozott elővigyázatosság javasolt, a férfiak esetén inkább 60 év fölött jellemző.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A csontritkulás megelőzésében a legfontosabb szerepet vitaminpótlás tölti be. Rengeteg kálciumra és D-vitaminra van szükség, hogy elkerülhessük megjelenését. Az őszi-téli időszakban kifejezetten ajánlatos a vitaminok szedése, hiszen szervezetünk D-vitamin raktárait legfőképp a napsütéses nyári séták alatt tudjuk feltölteni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek szintjét laboratóriumi kontroll vizsgálatokkal időnként ellenőrizni kell. Ha tartósan túl alacsony a kálcium- vagy D-vitamin-szintünk, akkor könnyen áldozatává válhatunk az osteoporosisnak, de túladagolásuk is problémát jelenthet, így tehát fontos a rendszeres felülvizsgálat.

Klimax túlsúly leküzdéseEzek bevitele mellett a csontritkulás mozgással is megelőzhető. Erre a leghatékonyabb sport az úszás, kiemelten a hátúszás, akár hétköznapi uszodákban. Emellett ajánlott a napi legalább félóra séta vagy kocogás, akár picit nehezítve, fél kilós súlyzókkal a kézben. Mindig csak addig csináljuk a sportolást, míg kellemes, jól eső érzés számunkra!

Mivel főképp az idősebb korosztály veszélyeztetett, olykor nehezített lehet a mozgás. Azoknak, akik nem tudnak már intenzív, vagy jóleső testmozgást végezni azt ajánljuk, hogy jó időben napi 3-4-szer tartózkodjanak a szabadban 20 percet.

Honnan tudom, hogy csontritkulásom van?

Ha például a közvetkező esetek valamelyikét, vagy többségét már észlelted, akkor esély van rá, hogy kialakulhat(ott) osteoporosis:

  • Csak kisebb terhelésnek van kitéve, mégis fájni kezd a derekad.
  • Hosszú állás után le kell ülnöd, mert nagyon fáj a hátad.
  • Mosogatás közben támaszkodnod kell, hogy ne érezz fájdalmat.

Abban az esetben, ha ezek többször előfordultak már, mindenképpen szakorvoshoz vagy osteoporosis centrumokhoz kell fordulni. A csontritkulás a reumatológus szakterülete, aki ha indokoltnak érzi, kiírhatja a pácienst denzitometriás vizsgálatra, ahol csontsűrűséget – denzitást – mérnek. Ennek alapján lehet teljes bizonyossággal állítani valakiről, hogy osteoporosisa van.

Mit tegyek, ha csontritkulásom van?

Tudtad, hogy a csontritkulás megelőzhető?Mindenképpen konzultálj reumatológus szakorvosoddal, aki a legmegfelelőbb kezelést fogja ajánlani, kiírni. Ez lehet akár könnyített mozgás előírása egyedül vagy csoportosan. Esetleg a gerinc számára nem megerőltető gyógytorna, vagy ha úgy értékeli, akkor balneoterápiára is beutalhat (gyógyvizes fürdő kezelés).

Ha megállapítják a csontritkulást, akkor fokozottan vigyázz magadra, ugyanis ekkor a legnagyobb az esély a combnyaktörésre. Kövesd kezelőorvosa előírásait, pótold a csontnak fontos vitaminokat (D-vitamin, kálcium) és mozogj, amennyire állapotod engedi!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Csontok Egészsége csomag Hölgyeknek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér