fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ízületek, porcok egészsége
Csonttörés utáni regeneráció: így segítsd!

Csonttörés utáni regeneráció: így segítsd!

Hogyan lehetne megelőzni a csonttörések jelentős részét? Mit tehetsz, ha eltört valamid? Hogyan támogasd a gyorsabb felépülést? Olvasd el!

Csonttörés utáni regeneráció: így segítsd!Magyarországon évente átlagosan 120 ezer csonttörés következik be. Sajnos ezeknek a jelentős része csontritkulásra vezethető vissza (amely egyébként megelőzhető állapot lenne), de teljesen egészséges csontozat esetén is megtörténhet a törés, rendszerint baleset (otthoni, munkahelyi, közlekedési, sport, stb.) következményeként. Az eltört csontok gyógyulása mindenekelőtt időt igényel, azonban az is sokat számít, hogy mit eszel, iszol és általában véve milyen életmódot élsz. Ebben a cikkben tippeket adunk a csonttörés utáni gyorsabb és hatékonyabb felépüléshez.

A csonttörés általában frusztráló dolog, hiszen kisebb-nagyobb mértékben lekorlátozza az ember mozgását és a gyógyuláshoz is kellő türelem kell. A gyógyulási folyamat lassú, ráadásul mivel „belül” történik, így alig észrevehető a változás az idő előrehaladtával. A sérülés súlyosságától függően néhány (4-6) héttől akár néhány hónapig is terjedhet a felépülés.

A csonttörések gyógyulása három fő szakaszra bontható:

1. Gyulladásos szakasz: a sérüléssel kezdődik és 1-2 hétig tart. A törés körüli vérzésből vérömleny vagy vérrög alakul ki a törött csontvégeken. A szövetek károsodása sejthalált okoz, amelynek „eltakarításáról” a gyulladásos válasz gondoskodik. A vérrög fehérjehálóvá szerveződik.

2. Regenerációs szakasz: a következő 2-3 hétig tart. A szövetek újraépülnek, a csont-, porc- és rostos szövetek új, élő sejtjei kialakulnak a törés helyén. Egy gumiszerű hegszövet (kallusz) jön létre, amelyben lerakódik a kalcium – ez a sérülés után 2-3 héttel látható a röntgenképeken.

3. Újramodellezés: akkor történik, amikor a kallusz helyét erős, ép csontszövet veszi át. A csont újramodellezése még hónapokkal azután is tart, hogy a fájdalom megszűnt és a csont gyógyultnak látszik a röntgenképeken.

Hogyan támogathatod a csonttörés gyógyulását, a gyorsabb felépülést?

1. Kövesd az orvosod utasításait a fizikai aktivitás terén

Bizonyos törések esetén a korai fizikai aktivitás és terhelés elősegítheti a gyógyulást, míg másféle töréseknél fontos a mozgás és terhelés kerülése. Ha alsó végtagi, teherviselő csont töréséről van szó, jellemzően tilos a teljes terhelés. Mindig kövesd az orvosod utasításait (pl. semmiképp ne vedd le hamarabb a gipszed vagy ne terheld idő előtt a sérült végtagot)!

A sérült végtag izommunkája javítja a keringést, enyhíti a duzzanatot és gyorsítja a sérült szövetek tápanyagellátását. Emellett a merevség és izomsorvadás csökkentését is segíti. Értelemszerűen a rögzített ízület nem mozgatható, a többi ízület mozgatása azonban kifejezetten hasznos. Egy gyógytornász segíthet neked abban, hogy akár már rögzítéssel elkezdhesd a megfelelő nyújtást és edzést, mely elősegíti, gyorsítja a csont újramodellezését.

Egy 2018-as kutatásban törött csukló esetén a másik, ép kar edzésének hatására teljes egészében megmaradt a rögzített kar ereje és izomtömege is. Ezzel szemben azok, akik nem edzettek, kb. 20 százalék erőt és kb. 3 százalék izomtömeget veszítettek azalatt a négy hét alatt, amíg rögzítve volt a törött csuklójuk.

2. Fogyassz sok csontépítő tápanyagot

A magnézium, cink, mangán, foszfor, kálium, illetve D- és K-vitamin megfelelő bevitelére is mindenképpen figyelj odaA csonttörések gyógyulása több tápanyagot igényel, mint szimplán a csontok egészségének fenntartása. A legfontosabb, hogy törekedj a kiegyensúlyozottan táplálkozásra, amely teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekből áll és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Csontjaid fele fehérjéből áll, ezért kritikus fontosságú, hogy a gyógyulás alatt sok fehérjéhez juss. Kutatások alapján napi kb. 1,5 gramm/testsúlykilogramm fehérje elég a felépülés támogatásához. Természetesen a kalcium is nagyon fontos, de attól nem fogsz gyorsabban felépülni, ha túlzásba viszed: napi 1000-1200 mg kalcium az ajánlott beviteli mennyiség.

A magnézium, cink, mangán, foszfor, kálium, illetve D- és K-vitamin megfelelő bevitelére is mindenképpen figyelj oda, mivel a csontok egészségéhez, újjáépüléséhez ezek is elengedhetetlen tápanyagok. A C-vitamin a csontokban legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, a kollagén termelését segíti elő. Kutatások szerint a kollagén peptid tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása pozitív hatással van a csontsűrűségre és gyorsítja a törésgyógyulást.

3. Mondj nemet az alkoholra

Ha maximalizálni szeretnéd a gyógyulási folyamat hatékonyságát, akkor egyetlen pohár italt sem engedhetsz meg magadnak. Az alkohol megzavarja a test csontépítő képességét és az alkohol jelenlétében épült csont gyengébb, mint az alkohol jelenléte nélkül épült csont. Emellett az alkohol az ítélőképességedet is rontja és a mozgásod is koordinálatlanná válik tőle, ami növeli az újabb csonttörés kockázatát.

4. Ha dohányzol, hagyd abba

Természetesen millió jó ok van arra, hogy letedd a cigarettát, és ez csak egy a sok közül. A dohányzás rontja a tápanyagokat, sejteket szállító vér áramlását. Bizonyítottan növeli a csonttörés kockázatát, jelentősen megnöveli a törésgyógyulás idejét, sőt, növeli a gyógyulás komplikációinak kockázatát is. A csonttörésből való felépülést talán semmi sem támogatja jobban a dohányzás elhagyásánál.

5. Kerüld a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket

Csonttörés esetén mindenképpen gondoskodj arról, hogy kezelőorvosod tisztában legyen az általad szedett gyógyszerekről. Bizonyos gyógyszerek ugyanis késleltethetik a törésgyógyulást – ilyenek a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is, például az ibuprofén vagy naproxén hatóanyagú szerek.

Tippek a begipszelt kar és láb edzésére

Az alábbiak csak általános tippek a gipszben lévő kar, illetve láb edzésére. Ezek a gyakorlatok segítik a duzzanat enyhítését és a merevség, gyengeség megelőzését. Mindig egyeztess orvosoddal, gyógytornászoddal, mielőtt bármilyen edzésbe kezdenél törött végtaggal!

Kar gyakorlatok

Az 1. és 2. gyakorlatot nem fogod tudni elvégezni, ha a gipsz a könyököd felett van.

1. Váll: Emeld fel a karodat a fejed fölé. Tartsd így 5 másodpercig. Ismételd meg 5-ször.

2. Könyök: Teljesen hajlítsd be és egyenesítsd ki a könyöködet. Ismételd meg 5-ször.

3. Ujjak: Szorítsd ökölbe a kezedet, úgy, hogy mindegyik ujjad mindhárom ízülete teljesen be legyen hajlítva. Egyenesítsd ki az ujjaidat. Ismételd meg 5-ször.

4. Hüvelykujj: Forgasd a hüvelykujjad minden irányba, amennyire csak tudod. Ismételd meg 5-ször.

Láb gyakorlatok

1. Lábujjak: Mozgasd gyakran a lábujjaidat, ezzel is serkentve a vérkeringést a lábadban. Hajlítsd be a lábujjaidat, tartsd így 5 másodpercig, majd lazítsd el őket. Ismételd meg napi 10-szer.

2. Izometrikus gyakorlat: Ülj le egy székre, és a gipszelt lábadat tedd a földre. Nyomd a lábadat lefelé, a föld irányába és tartsd ki a mozdulatot 5 másodpercig. Lazítsd el a lábadat és ismételd meg a gyakorlatot. Végezd el napi 10-szer.

3. Lábemelés: Feküdj le a földre, a lábadat és térdedet egyenesen tartva. Emeld fel a lábadat legalább 10-15 centire a földtől, majd tartsd így 5 másodpercig. Ereszd vissza a lábadat és ismételd meg a gyakorlatot napi 10-szer.

Mit tudsz tenni hosszú távon?

Tippek a begipszelt kar és láb edzéséreAmennyiben rögzítés vagy gipsz került a végtagra, akkor azután is érdemes minden fenti tippet betartani, miután ez lekerült. Ahogyan fentebb már írtuk, a csontok látszólag ugyan gyógyultak néhány hét vagy hónap után, valójában azonban erősödésük, újjáépülések még jóval ezután is folytatódhat. Éppen ezért a helyes táplálkozás, egészséges életmód ilyenkor is fontos – persze azért is, hogy a csontok egészségét fenntartsd és elkerüld az újabb töréseket.

A rögzítés eltávolítása után a korábban rögzített ízületek mielőbbi passzív és aktív mozgatása egyaránt szükséges. Ahogy korábban, úgy most is orvosoddal, illetve a mobilizációt elősegítő gyógytornászoddal konzultálj arról, hogy milyen mértékben mozgathatod és terhelheted a végtagot.

Felhasznált irodalom
northazortho.com/ask-the-expert/everything-you-need-to-know-about-fractures-and-fracture-healing/
verywellhealth.com/how-to-heal-a-broken-bone-quickly-2549327
directorthocare.com/strategies-to-help-heal-your-broken-bones/
theconversation.com/broke-your-arm-exercise-the-other-one-to-strengthen-it-103241
webmd.com/osteoporosis/osteo-fracture-diet#1
scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1809-98232016000100153
nutrafoods.eu/2018/improved-bone-healing-after-oral-application-of-specific-bioactive-collagen-peptides/
healthinfo.org.nz/patientinfo/33212.pdf
livestrong.com/article/218194-exercises-for-an-ankle-in-a-cast/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Csontvédő étrend: 8 étel-típus a csontjaid egészségéért
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér