fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
Digitális szembetegségek: mik ezek, hogyan kerülheted el őket?

Digitális szembetegségek: mik ezek, hogyan kerülheted el őket?

Mi az ára a folyamatos monitornézésnek? Hogy hat a szemre ha a munkánk és a szórakozás is képernyőhöz köt? Digitális szembetegségekről itt!

Digitális szembetegségek: mik ezek, hogyan kerülheted el őket?Tudtad, hogy egy magyar felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta? Elképesztően hangzik, hogy ébren töltött időnk kétharmadában képernyőket nézünk, pedig nagy valószínűséggel ez az arány csak tovább fog nőni a jövőben. Nemcsak a munkavégzés során, hanem szabadidőnk jelentős részében is monitorokra, kijelzőkre, tévéképernyőkre szegeződik a tekintetünk – szemeink azonban kicsit sem hálásak érte. Milyen látás- és szemproblémák okozhat a digitális világ, és mit tehetsz a megelőzésük érdekében? Cikkünkből kiderül!

Digitális szembetegségek: modern korunk legújabb problémái

A digitális eszközök mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé váltak: a munka, a tanulás, a művelődés, a szórakozás és lényegében minden egyéb területen jelen vannak, használjuk őket. Előnyei mellett azonban a digitális kornak hátrányai is vannak, ilyenek például az úgynevezett „digitális szembetegségek” is.

A tartós képernyőhasználat, a különböző kijelzők által kibocsátott kék fény akár maradandóan is károsíthatja a szemet és számos látásproblémához vezethet. A helyzet olyannyira komoly, hogy egyes szakértők már járványszerű jelenségről beszélnek – és ezt a statisztikák is igazolni látszanak.

2015-ben készített amerikai felmérések szerint a felnőtteknek 58 százaléka, az ezredfordulós vagy más néven Y generációnak pedig 68 százaléka szenved valamilyen „digitális szembetegségben”.

Számítógépes látás szindróma, avagy digitális szemfáradtság

Számítógépes látás szindróma, avagy digitális szemfáradtságA képernyők okozta különféle látás- és szempanaszok olyannyira gyakoriak, hogy a tüneteknek már összefoglaló elnevezésük is van: számítógépes látás szindróma (computer vision snyndrome – CVS). A tünetegyüttest emellett digitális szemfáradtságnak (digital eye strain) is szokták nevezni.

A számítógépes látás szindróma tünetei jellemzően akkor lépnek fel, amikor egy kartávolságra vagy közelebb lévő képernyőt nézünk. Leggyakrabban az alábbi panaszok utalnak rá:

  • Szemfáradtság.
  • Fejfájás.
  • Homályos látás.
  • Szemszárazság.
  • Nyak- és vállfájdalom.

Amikor tartósan, hosszú órákon át számítógép-monitor vagy okostelefon-kijelző előtt ülsz, annyira elmélyülsz, hogy elfelejtesz pislogni. Tudnod kell, hogy percenként átlagosan 15-20-szor pislogunk, de képernyőt bámulva ez a szám 5-7-re is lecsökkenhet.

Pislogással egyrészt könnyet oszlatunk el a szemgolyón, ami védi és visszanedvesíti a szemet, másrészt az esetleges szennyeződéseket is eltávolítjuk a szemből. Ha a képernyőhasználat miatt nem pislogunk eleget, szemünk szárazzá válik, ami homályos látást és kellemetlen érzést okoz.

A másik fő probléma a szemfáradtság. A digitális képernyőkön megjelenő betűk körvonalai nem olyan élesek, mint a papírra nyomtatott szövegé, a betűk és a háttér közötti kontraszt is kisebb, valamint a képernyő fényereje, csillogása és tükröződése is nehezítheti az olvasást.

A monitorok nézési távolsága és szöge is más, mint amit egyéb olvasási, írási tevékenységek során szoktunk használni. Az állandó közelre fókuszálás fárasztó izommunka a szemnek, különösen akkor, ha korrigálatlan vagy nem megfelelően korrigált fénytörési hibákkal is társul.

A kék fény hatása a szemre

A kék fény hatása a szemreA számítógépek, tabletek, okostelefonok és egyéb digitális eszközök képernyői jelentős mennyiségű kék fényt bocsátanak ki.

Az emberi szem szaruhártyája és lencséje nagyon hatékonyan képes kiszűrni az UV-sugárzást – a Napból érkező UV-sugaraknak mindössze 1%-a éri el a retinát. Ezzel szemben a látható kék fénynek gyakorlatilag 100%-a átjut a szaruhártyán és lencsén és eléri a retinát.

Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy túl sok kék fénynek való kitettség károsíthatja a retina fényérzékeny sejtjeit. Ez a makuladegenerációhoz más néven sárgafoltsorvadáshoz hasonló változásokat idéz elő, ami maradandó látásvesztéshez vezethet.

Habár meggyőző erejű bizonyíték még nincs rá, egyes szakértők aggódnak, hogy a túl sok kék fény növelheti a makuladegeneráció kockázatát az élet későbbi szakaszában.

5 tipp a digitális szembetegségek ellen

1. Tarts óránként legalább három szünetet! Kövesd a 20-20-20 szabályt: 20 percenként 20 másodpercig fókuszálj egy 20 lábnyira (kb. 6 méterre) lévő tárgyra! A szünetek segítenek a szemfáradtság, szemszárazság és izomfájdalmak megelőzésében. A szünet alatt sétálj egyet, igyál egy korty vizet, és nyújtóztasd a végtagjaidat, hogy beinduljon a vérkeringésed!

2. Pislogj gyakran! A szemszárazság rendkívül kellemetlen probléma, amely felmérések szerint a képernyős eszközöket napi szinten használó emberek 90%-ánál jelentkezik. A szemeid felfrissítése és nedvesítése érdekében tudatosan figyelj oda a gyakori, lassú pislogásra!

3. Tartsd az ideális nézési távolságot és szöget! A szemeid és a számítógép-monitor közötti ideális távolság kb. 50-70 cm. A betűméretet is ennek a távolságnak megfelelően érdemes beállítanod. A betekintési szögnek kb. 15-20 foknak kell lennie, vagyis a képernyő közepe a szemmagasságtól 10-15 cm-rel lejjebb legyen.

4. Csökkentsd a kék fénynek való kitettséget! Manapság a legtöbb eszközön van kék fény szűrő funkció, általában a kijelző beállításaiban található night mode vagyis éjszakai mód néven. Ha még sincs ilyen a készülékeden, alkalmazás formájában is letöltheted, illetve szaküzletekben kék fény szűrő fóliát és monitorszemüveget is beszerezhetsz.

A Netamin Szemkomplex tabletta többek között luteint és zeaxantint is tartalmaz5. Fogyassz szemvédő tápanyagokat! Tudományos vizsgálatokban a C- és E-vitamin, cink, réz, lutein, zeaxanthin, fekete áfonya és szőlőmag-kivonat olyan szembarát tápanyagoknak bizonyultak, amelyek segíthetnek a szemfáradtság, a retina sejtjeit károsító oxidatív stressz és bizonyos szembetegségek kockázatának csökkentésében.

Felhasznált irodalom
aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome
yoursightmatters.com/5-ways-relieve-digital-eye-strain-work/
yoursightmatters.com/digital-eye-strain-milleninal-generation/
allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/electronic-screen-alert-avoid-this-vision-risk
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér