Az édesburgonya igazán különleges szerzet: neve ellenére ugyanis semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával. Egy másik növény nemzetségéhez, a hajnalkák családjába tartozik. Sőt, íze sem hasonlít hozzá. Tápanyagtartalmában és felhasználhatóságában azonban sok hasonlóságot mutat a mi burgonyánkkal, sőt, sok szempontból meg is előzi azt! Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az édesburgonyáról.
Története
Az édesburgonya, vagy más néven batáta, Közép- és Dél-Amerikában őshonos és az emberiség egyik legrégebb óta ismert zöldsége. Perui barlangokban felfedezett 10 ezer éves leletek igazolják, hogy már a történelem előtti időkben is fogyasztották. Az új világot felfedező Kolumbusz Kristóf 1492-es első útja után hozta át Európába az édesburgonyát. A 16. századra a spanyol felfedezők révén eljutott a Fülöp-szigetekre, illetve a portugálok révén Afrikába, Indiába, Indonéziába és Dél-Ázsiába is. Ugyanekkor kezdték el az Egyesült Államok déli részén is termeszteni, ahol azóta is fontos része a tradicionális konyhának.
Tápanyagtartalma, élettani hatásai
Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) adatbázisa alapján egy közepes (kb. 114 gramm), héjában sült édesburgonya 103 kalóriát, 0 gramm zsírt, 24 gramm szénhidrátot (amiből 4 gramm rost és 7 gramm cukor) és 2,3 gramm fehérjét tartalmaz. Egy közepes méretű édesburgonya a napi A-vitamin szükséglet kétszeresét, vagy akár háromszorosát is biztosítja, illetve a C-vitamin bevitel 35%-át. Emellett gazdag B6-vitaminban és káliumban, továbbá kisebb mennyiségben található még benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, E-vitamin, tiamin, riboflavin és folát.
Az édesburgonya nagyszerű forrása a béta-karotinnak, ez egy erős antioxidáns, ami a narancssárga gyümölcsök és zöldségek színét adja. A béta-karotinban gazdag ételek fogyasztása támogatja a szem egészségét, védelmet nyújthat az asztma és a szívbetegség ellen, valamint késleltetheti az öregedés és fizikai leépülés folyamatát.
Az édesburgonyának rendszeres fogyasztása kiemelten ajánlott, ha az alábbi területekre nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani:
Cukorbetegség – Az édesburgonya közepes glikémiás indexű és kutatások szerint nagyon jó a cukorbetegek számára, mivel stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti az inzulinrezisztenciát. Rosttartalma ugyancsak fontos. A magas rosttartalmú étrend bizonyítottan segíti a vércukor-, az inzulin-, és a koleszterinszint csökkentését.
Vérnyomás – Az egészséges vérnyomás fenntartásához nem csak a nátriumbevitel csökkentése, hanem a káliumbevitel növelése is fontos. Hazánkban az átlagos káliumbevitel meg sem közelíti az ajánlott 4,5-5 g/nap mennyiséget. Egy közepes édesburgonya kb. 542 mg káliumot biztosít.
Emésztés, bélműködés – Magas rosttartalmának köszönhetően az édesburgonya segít megelőzni a székrekedést, jó hatással van az emésztésre és támogatja a normál, rendszeres bélműködést.
Termékenység – A Harvard Egyetem jelentése alapján a termékeny életszakaszukban lévő nők termékenységét segítheti a növényi forrásból származó vas fogyasztása. Az édesburgonyában nagy mennyiségben jelenlevő A-vitamin ugyancsak fontos a hormontermeléshez a terhesség és a szoptatás alatt. (Ha bővebben érdekel a termékenység téma, látogass el www.babalesz.hu oldalunkra.)
Immunitás – Az édesburgonya gazdag C-vitaminban és béta-karotinban, melyek az immunrendszer normál működését támogató tápanyagok.
Gyulladáscsökkentés – Egy, a Journal of Medicinal Food című szaklapban publikált tanulmány alapján a lila édesburgonya kivonata gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a szabad gyököket is semlegesíti.
Látás – Az A-vitamin hiány rontja az éjszakai látást (farkasvakság), de akár teljes vakságot is okozhat. Ez elkerülhető A-vitaminban, illetve béta-karotinban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával. Az édesburgonya C- és E-vitamint is tartalmaz, melyek szintén támogatják a szem egészségét és segítenek megelőzni a szembetegségeket.
Vásárlása, tárolása
Vásárláskor az egészséges, kemény édesburgonyát válasszuk, amin nincsenek repedések, ütődések vagy puha részek. Kerüljük el az áruház hűtött részére kihelyezett édesburgonyákat, mivel a hideg hőmérséklet negatívan befolyásolja ezek ízét. Nagyüzemi termesztés során az édesburgonya sok-sok vegyszerrel találkozik, a legjobb megoldás ezért ha saját magunk termesztünk bio módon, vagy igyekszünk bio termesztésből származó édesburgonyát vásárolni.
Az édesburgonya egy trópusi eredetű növény, ezért a hideget egyáltalán nem szereti, még tárolás alatt sem. Az optimális tárolási hőmérséklet 15 °C minden évszakban (de minimum 13 °C). Így akár egy évig is eláll. A 10 °C alatti hőmérsékletet néhány napig gond nélkül elviseli, de ezután hamar romlásnak indul. Ha már meghámoztuk, akkor tegyük műanyag dobozban a hűtőbe, ahol 4 napig gond nélkül eláll. Fagyasztása néhány perces előfőzést igényel, így 3 hónapig eltárolható.
Édesburgonya felhasználása
Az édesburgonya felhasználását tekintve nagyon sokoldalú, csaknem tökéletes váltótársa a hagyományos burgonyának. Elkészíthető főzve, sütve, párolva, grillezve, pürésítve, főzelékként, vagy krémlevesként. Tehetjük salátába, de sütemények, édességek alapanyaga is lehet. Jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, szerecsendióval, kardamommal, gyömbérrel, bazsalikommal, rozmaringgal, zsályával, kaporral, kakukkfűvel, kókusszal. Ha a csípősebb ízeket kedveljük, akkor társíthatjuk cayenne-borssal, csiliporral, mustárral, curry-vel.
Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. (A héjával együtt fogyasztva még több rosthoz és káliumhoz jutunk.)