fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
irritábilis bél szindróma tünetek enyhítése

Életmód és étrend tanácsok irritábilis bél szindróma esetére

Az irritábilis bél szindróma (IBS) az egyik legelterjedtebb bélműködési probléma. Egyszerű, életmódot érintő lépésekkel enyhíthetőek az IBS tünetei. Olvass tovább!

irritábilis bél szindróma tünetek enyhítéseAz irritábilis bél szindróma (IBS) az egyik legelterjedtebb bélműködési probléma: bizonyos adatok szerint a felnőtt lakosság közel 20%-át érinti, azaz minden ötödik embernek vannak ilyen panaszai. A kellemetlen panaszok ellenére sajnos a betegek többsége nem foglalkozik a kezeléssel, vagy nem tudja, hogy mit tehetne, ezért inkább beletörődik állapotába és megpróbál együtt élni azzal. Pedig sok esetben már néhány egyszerű lépéssel jelentős mértékben enyhíthetőek, sőt, idővel akár meg is szüntethetőek az IBS tünetei. A következőkben összeszedtük a legfontosabb életmód- és étrendbeli tanácsokat, melyek megkönnyíthetik az IBS-ben szenvedők mindennapjait.

Kezeld helyén a stresszt

stressz természetA stressz és az IBS közötti összefüggés egyértelmű, hiszen az érintettek maguk is beszámolnak róla. Sajnos azt még a szakértők sem tudják pontosan, hogy milyen jellegű is ez az összefüggés, illetve egyáltalán az IBS és a stressz közül melyik az ok és melyik az okozat. Ami viszont biztos: a stresszkezelés egyik nagyon fontos eleme az IBS tünetek kezelésének.

A stressz ellen számos különböző módszerrel fel lehet venni a küzdelmet. Fontos, hogy megtaláld azt, amelyik rajtad is segíteni tud. A rendszeres testmozgás az egyik legalapvetőbb módszer: korábban már írtunk is arról, hogy milyen stresszűző gyakorlatok lehetnek ilyenkor segítségedre. Ha úgy érzed, hogy egyedül sehogy sem megy, akkor ne félj felkeresni egy pszichológust! A terapeuta segíthet megtalálni a legjobb stresszkezelő módszert, akár olyat, amit vele együtt sajátíthatsz el, illetve gyakorolhatsz.

Fogyassz több rostot! (De légy óvatos vele!)

A megfelelő rostbevitel minden esetben fontos, hiszen nem csak az emésztőrendszerre, a bélműködésre hat jótékonyan, de az általános egészséghez is nélkülözhetetlen. A rostszegény étrend az IBS kockázati tényezői

Probiotikum

között szerepel, a helyzet ugyanakkor kicsit faramuci. Mind az oldható, mind a nem oldható rostok jót tesznek azoknak az IBS-betegeknek, akiknek székrekedése van és a széklete kemény – azokon viszont nem segítenek, akiket haspuffadás, hasmenés vagy szélgörcs kínoz. Utóbbi esetben a tüneteket akár súlyosbíthatja is a túlzott rostbevitel.

Éppen ezért érdemes óvatosan, fokozatosan több rostot beiktatni az étrendbe, figyelve arra, hogy a tünetek javulnak vagy rosszabbodnak tőle. Kísérletezgess, jelölj ki egy 2-3 hetes időszakot kifejezetten erre a célra!

Kerüld a problémás ételeket!

Ne fogyassz olyan ételt vagy italt, melyekről tudható – vagy akár csak te tapasztaltad korábban – hogy a tünetek rosszabbodnak tőle. Ilyen lehet például: alkohol, csokoládé, koffeines italok, koffeint tartalmazó gyógyszerek, tejtermékek és cukormentes édesítőszerek, például szorbitol vagy mannitol.

Ha fokozott bélmozgás, puffadás, szélgörcsök gyötörnek, akkor az alábbi ételeket kerüld el: bab, káposzta, karfiol, brokkoli. A zsírban gazdag ételek is problémát jelenthetnek egyesek számára. A rágózás vagy a szívószálon keresztül történő ivás levegőnyeléshez vezethet, ami szintén puffadást és teltségérzést okoz.

Egyél rendszeresen!

Ne hagyj ki étkezéseket, valamint igyekezz minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban enni, hogy szabályozni tudd a bélműködést. Ha hasmenésed van, akkor segíthet a gyakoribb, kisebb adagokból álló étkezés. Székrekedés esetén inkább egyszerre nagyobb adag, rostban gazdag ételt fogyassz, ez segítheti a bélmozgást.

Igyál sok folyadékot!

A vízivás evés előtt csökkenti az éhséget isÜgyelj arra, hogy minden nap elegendő mennyiségű folyadékot (legalább két litert) igyál meg! A tiszta víz a legjobb. Az alkoholt és a koffeintartalmú italokat kerüld, mert ezek serkentik a bél izmait, megmozgatják a beleket, amitől a hasmenés rosszabbodhat. A szénsavas italok gázképződést okoznak, ami pedig puffadáshoz vezethet.

Mozogj!

A mozgásról már volt szó korábban, mint hatékony stresszkezelő módszerről, azonban nem csak amiatt fontos. A rendszeres testmozgás az egészséges élet egy sarkköve, többek között erősíti a bélfunkciót, normalizálja a bélműködést, ezáltal enyhíti az IBS tüneteit. Szánj napi 30 percet testmozgásra, legalább 3-szor hetente.

Felhasznált irodalom
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/basics/lifestyle-home-remedies/con-20024578 http://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome/ibs-flare-up-prevention-tips
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Probiotikumok: az immunrendszerünk alapjai
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér