Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vegán, vegetáriánus életmód
Élsportolók, akiknek növényi alapú étrend adja az erejét

Élsportolók, akiknek növényi alapú étrend adja az erejét

Mi a legjobb bizonyíték, hogy növényi táplálékkal is lehetünk izmosak, sportosak és energikusak? 8 élsportoló, akik növényi alapú étrenddel törtek csúcsra!

Hosszú-hosszú évtizedeken át az volt az általános közvélekedés, hogy a fizikai csúcsteljesítmény eléréséhez húsra és tejtermékekre, vagyis állati eredetű fehérjére van szükség. Szerencsére ma már tudjuk, hogy egyáltalán nincs így, és ennek a tévhitnek (hazugságnak?) a fenntartásában bizony jelentős szerepe volt az elképesztően jövedelmező hús-, tej- és táplálékkiegészítő-iparnak is.

Azt is tudjuk, hogy a minőségi fehérje nem csak állati forrásokban található meg, sőt, tudományos vizsgálatok sora igazolta, hogy a növényi fehérje ugyanolyan hatékonyan segíti az izomépítést, mint az állati fehérje és még nagyobb mértékű, hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosít!

Régebben, ha valaki a húsfogyasztás csökkentését vagy akár elhagyását szóba hozta, rögtön nekiszegezték a kérdést: „hogyan fogsz fehérjéhez jutni?” Napjainkban már alig-alig fordul ez elő, hiszen egyre többen tisztában vannak azzal, hogy egyáltalán nem nehéz elegendő mennyiségű és minőségű növényi fehérjéhez jutni, még sportolóként sem. A receptek tárháza végtelen, a 100%-ban növényi táplálékkiegészítők pedig könnyedén hozzáférhetőek.

Még a kétkedők sem tudnak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy napról napra több sportoló vált növényi alapú étrendre, köztük világklasszisok, akiknek sok esetben nemhogy nem romlik, de még javul is a teljesítménye! Talán te magad sem hiszed? Íme, 8 olyan élsportoló, aki növényi étrenden élve ért el nagy sikereket:

1. Kendrick Farris

Az 1986. július 2-án született Kendrick Farris az egyedüli férfi súlyemelő volt, aki az Amerikai Egyesült Államokat képviselte a 2016-os riói olimpián. 2014 óta folytat vegán életmódot, vagyis már két éve kizárólag növényi forrásokból jutott fehérjéhez, amikor a 2016-os olimpiai selejtezőn, Salt Lake City-ben, összetettben új USA rekordot állított fel, 377 kilogrammal.

„A vegán étrend azt jelenti, nem foglalkozol semmilyen állati termékkel, és nyilvánvalóan semmilyen hússal sem. Nem is számolom a kalóriákat, csak hidratált maradok és eszek, amikor éhes vagyok.” magyarázta Farris.

Arra a kérdésre, hogy hiányzik-e neki a hús, így felelt: „Szeretem a burgereket, továbbra is eszek fekete bab burgert, gomba burgert; nem maradok le semmiről – olyan sok lehetőség közül lehet választani.”

„Az emberek azt hiszik, hogy ha valaki vegán étrendre vált, akkor a teste egyszerűen összesorvad” mondja nevetve. „Több mint 90 kiló a testsúlyom.”

2. Venus Williams

Ki ne ismerné Venus Williams-t? Az 1980. június 17-én született amerikai teniszezőnő huszonháromszoros Grand Slam-tornagyőztes és négyszeres olimpiai bajnok. Miután 2016-ban Rióban vegyes párosban ezüstérmet szerzett, olimpiai érmeinek száma ötre emelkedett, amivel beérte a korábbi egyedüli rekordtartó teniszezőt, Kathleen McKane Godfree-t.

2011 augusztusában visszalépett az amerikai nyílt teniszbajnokságtól, miután Sjögren-szindrómával diagnosztizálták. Ez egy autoimmun betegség, ami szem- és szájszárazságot, illetve ízületi- és izomfájdalmakat okozhat. Diagnózisa után Williams nyers vegán étrendre tért át, amiről egy interjúban azt mondta, hogy megváltoztatta az egész életét.

„Egészségügyi okokból kezdtem neki. Egy autoimmun betegséggel diagnosztizáltak, és szerettem volna fenntartani a pályán nyújtott teljesítményemet. Miután elkezdtem, beleszerettem ebbe a koncepcióba, hogy a lehető legjobb módon tápláljam üzemanyaggal a testem. Nem csak a teniszpályán segít, hanem úgy is érzem, hogy a számomra helyes dolgot teszem.”

Azoknak, akik hozzá hasonlóan szeretnének változtatni az étrendjükön ezt üzente: „Mindig azt mondom az embereknek, hogy élvezniük kell, amit esznek. Ha növényi alapú étrendet követsz, vagy annak valamilyen kevert változatát, ügyelj arra, hogy olyasmit egyél, amit szeretsz. Találj egy éttermet, recepteket, vagy lépj be egy közösségbe–így tanulhatsz és élvezheted az ételeidet. Ha nem tudsz élvezettel enni, akkor nem tudom, mennyire lehet örömteli az életed!”

3. Carl Lewis

1961. július 1-én született amerikai atléta, aki 10 olimpiai érmet (9 arany, 1 ezüst) és 10 világbajnoki érmet (8 arany, 1 ezüst, 1 bronz) nyert 1979-1996 közötti pályafutása alatt. Kétségkívül az egyik legtöbbször emlegetett vegán sportolói sikertörténet az övé, hiszen 1990-ben váltott a növényi táplálkozásra, és a rá következő években elért kimagasló eredményeit ennek a fontos lépésnek tulajdonítja.

„Arra jöttem rá, hogy nincs szükség húsból származó fehérjére ahhoz, hogy valaki sikeres sportoló legyen. Sőt, valójában a legjobb pályaverseny évem az első év volt, amikor vegán étrendet követtem. Emellett a vegán étrend folytatásának köszönhetően a testsúlyomat is kordában tudom tartani, tetszik, ahogy kinézek. (Tudom, hogy ez hiúságnak hangzik, de mindannyian azt akarjuk, hogy tetsszünk magunknak.) Élvezem, hogy többet ehetek, és nagyszerűen érzem magamat.”

4. Patrik Baboumian

Nem titok, hogy sokan még manapság is úgy vélik, vegán táplálkozással nem lehet igazán nagy izmokat építeni. Pedig elég csak az örmény-német erősemberre és egykori testépítőre, Patrik Baboumianra egy pillantást vetni ahhoz, hogy belássuk, ez tévhit. Az 1979. július 1-én született, kb. 130 kilós Baboumian számos erősember számban rekordot mondhat magáénak, például a lengősúly cipelés (yoke walk) világrekordját 2015-ben, saját korábbi rekordját megdöntve, állította fel (560 kg-ot cipelt 10 méteren át.

2005 óta vegetáriánus és 2011 óta vegán. Szintén 2011-ben nyerte meg a „Németország Legerősebb Embere” címet. A vegán életmódra történő váltásról így beszélt: „Nehezebb lettem, erősebb lettem, elnyertem az európai bajnoki címet erőemelésben, megdöntöttem három világrekordot, vagyis minden tökéletesen ment … a vérnyomásom csökkent, és a regenerációs időm sokkal gyorsabb lett, így többet tudtam edzeni.”

2013-ban ezt írta Facebook posztjában: „Ez egy üzenet mindazoknak, akik azt hiszik, állati termékekre van szükségük ahhoz, hogy fittek és erősek legyenek. Csaknem két évvel azután, hogy vegán lettem, erősebb vagyok, mint korábban valaha és még mindig napról napra fejlődöm tovább. Ne hallgassatok az önjelölt táplálkozási gurukra és a táplálékkiegészítő-iparra, mikor azt mondják, hogy húsra, tojásra és tejtermékekre van szükségetek a megfelelő fehérjebevitelhez. Nagyon sok növényi alapú fehérjeforrás létezik és a tested meg fogja köszönni neked, ha nem eteted többet halott-étellel. Légy vegán és érezd az erőt!”

5. Lewis Hamilton

Lewis Hamilton brit autóversenyző 1985. január 7-én született. Ötszörös Formula-1 világbajnok és igazi sztársportoló, akit a különböző közösségi oldalain több tízmillióan követnek. Ő tartja a legtöbb pole pozició rekordját, és a futamgyőzelmek tekintetében is a második legeredményesebb a Formula–1-ben, előtte csak a hétszeres világbajnok Michael Schumacher áll 91 győzelemmel.

2017-ben tért át a vegán étrendre. Egy, a húsiparról és annak a környezetre, az állatjólétre és az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásairól szóló dokumentumfilm inspirálta erre a lépésre. Nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan változtatta meg táplálkozását, először a vörös húst iktatta ki, majd 2017-ben először peszkatáriánus lett, aztán a halat is elhagyta.

„Amit a tehenekből származó károsanyag-kibocsátással a Földön teszünk, az hihetetlen. Azt mondják, ez több, mint a repülőgépek és az autók összessége. Az állatokkal szembeni kegyetlenség borzalmas, és ezt nem támogatom. Egy egészségesebb életet szeretnék. Az összes vegán ember, akivel találkoztam, azt mondta, a váltás a legjobb döntés volt, amit valaha meghoztak.”

2019-ben arról beszélt, hogy a váltás után 7 kg-ot (javarészt izmot) sikerült magára szednie, így 68 kg-ról 12 év után 75 kg-ra emelkedett a súlya. „A súlynövelés könnyű volt és vegán étrenden vittem véghez. Az emberek azt mondják »ó, szükségem van a fehérjére és ezért soha nem tudnék vegán lenni«. Bőven van fehérje az étrendemben és izmosabb lettem, és egészségesebb és boldogabb vagyok, mint valaha voltam. Bárcsak korábban megtettem volna.”

6. Novak Djokovics

Az 1987. május 22-én született szerb származású Novak Djokovics az egyik leghíresebb mai férfi teniszező. Tizenhatszoros Grand Slam-tornagyőztes, a 2008-as pekingi olimpián egyéniben bronzérmet nyert. A világelsőséghez vezető út azonban nem volt teljesen zökkenőmentes: régebben rendszeresen összeesett a meccsek közepén, illetve ott kellett hagynia tornákat a rossz egészségügyi állapota miatt.

2010-ben azonban minden megváltozott, amikor egy szülőhazájából származó orvos felkereste egy horvátországi Davis-kupa mérkőzés alatt. Az orvos szerint Djokovics problémáinak gyökere az étrendje volt és azt tanácsolta neki, hogy vizsgáltassa ki magát különböző ételintoleranciákra.

Ezután kiiktatta étrendjéből a glutént, a tejtermékeket és a cukrot is. Habár a vegán címkét nem kedveli, de beismeri, hogy lényegében csak növényi alapú ételeket fogyaszt. 2011-től szinte megállíthatatlan, és győzelmeit, csúcsteljesítményét jelentős részben az étrendbeli változtatásoknak köszönheti.

„Valóban növényi alapúan táplálkozom. Úgy hiszem, hogy ez az egyik oka annak, hogy remekül regenerálódom. A korábban meglévő allergiáim is eltűntek. És ez tetszik.”

7. Hannah Teter

Hannah Teter 1987. január 27-én született amerikai snowboardos, olimpiai bajnok. A 2006-os téli olimpián aranyérmet, a 2010-es téli olimpián pedig ezüstérmet nyert a félcső versenyszámban. Vermont államban nőtt fel, szüleivel és idősebb fiútestvéreivel (akik közül ketten szintén olimpiai snowboardosok), egy teljesen fenntartható erdei házban.

Tetert gyermekkora óta arra tanították, hogy értékelje és szeresse a környezetet, ami hozzájárult ahhoz, hogy 2010-es aranyérme után a vegetáriánus és vegán életmód felé fordult. Teter így beszélt egy interjúban erről: „Erősebbnek érzem magam, mint korábban valaha, mentálisan, fizikálisan és érzelmileg is. A növényi alapú étrendem több ajtót kinyitott a sportolói léten belül. Ez egy egészen új szint, amire felemelkedek. Körülbelül egy éve hagytam abba az állatok evését, és ez egy új élet. Új embernek, új sportolónak érzem magam.”

8. Kőbán Rita

Budapesten, 1965. április 10-én született, kétszeres olimpiai bajnok és kilencszeres világbajnok kajakozó. Az 1992-es barcelonai olimpián Czigány Kingával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával sikerült kajak négyesben olimpiai aranyérmet szereznie. Ugyanekkor egyesben ezüst, párosban pedig bronzérmet szerzett. A szezon világkupa pontversenyét megnyerte. Az 1996-os atlantai olimpián egyesben aranyérmes, párosban negyedik lett.

Kőbán Rita 1990-ben tért át a vegetáriánus életmódra, és az igazán nagy eredményei csak ezután következtek! Egy 2013-as interjúban így beszélt erről: „1990-ben […] kezdődő vastagbélfekélyem volt, egyik torokgyulladásból a másikba estem. Választhattam, hogy egy életen át gyógyszert szedek, vagy lemondok a húsról. Utóbbi mellett döntöttem, és két hónap után már jobb volt a közérzetem, a hajam, a körmöm, egy évre rá elkezdett a teljesítményem felfelé ívelni. Újabb egy év múlva pedig három érmet, köztük egy aranyat nyertem a barcelonai olimpián."


Felhasznált irodalom

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Lewis_Hamilton_Silverstone_2018.jpg

onegreenplanet.org/vegan-food/plant-powered-athletes-you-need-to-know/
riseofthevegan.com/blog/only-male-usa-weightlifter-to-qualify-for-rio-olympics-explains-why-he-chose-to-go-vegan
health.com/nutrition/venus-williams-raw-vegan-diet
tennisfitnesslove.com/books/quotes-of-plant-based-athletes/
azquotes.com/author/48370-Patrik_Baboumian
bbc.com/sport/formula1/41296229
plantbasednews.org/news/lewis-hamilton-healthier-happier-vegan
totallyveganbuzz.com/celebrity/wimbledon-champion-novak-djokovic-credits-his-success-to-plant-based-diet/
telegraph.co.uk/health-fitness/body/plant-based-dairy-free-mindful-mouthfuls-diet-helped-djokovic/
express.co.uk/sport/tennis/1147729/Novak-Djokovic-health-shock-allergyrevealed-wimbledon-2019
businessinsider.com/vegan-athletes-and-why-they-changed-their-diet-11
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91b%C3%A1n_Rita
origo.hu/sport/egyeni/20130307-koban-rita-interju.html
Ezt láttad már?
Vegánság a konyhán kívül (is)
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér