fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Felfekvés kialakulása ellen házi gyógymódokkal, otthonápolással is segíthetünk

Felfekvés elleni tippek, tanácsok – hasznos útmutató

A felfekvés megelőzése, vagy a már kialakult probléma minél gyorsabb kezelése életmentő fontosságú lehet. Szerencsére gondos ápolással, odafigyeléssel elkerülhető, illetve kiválóan kezelhető ez a betegség. A cikkben ehhez nyújtunk segítséget.

Felfekvés kialakulása ellen házi gyógymódokkal, otthonápolással is segíthetünkA felfekvés egy igen komoly veszélyeket rejtő probléma, amit nem szabad félvállról venni. A felfekvés megelőzése, vagy a már kialakult probléma minél gyorsabb kezelése életmentő fontosságú lehet. Szerencsére gondos ápolással, odafigyeléssel elkerülhető, illetve kiválóan kezelhető ez a betegség. Az alábbi cikkben ehhez nyújtunk hasznos segítséget.

Mi az a felfekvés?

A felfekvés (decubitus), a bőr bizonyos területeinek sérülése, melyet a nyomás miatt kialakult vérellátási zavar okoz. Felfekvés bármely életkorban kialakulhat olyan betegeken, akik ágyban fekvők, székhez kötöttek vagy mozgásképtelenek, viszont az idősebb embereket gyakrabban érinti. Tartósan ágyban fekvő betegeknél a felfekvés már akár 1 hét után kialakulhat. A testen bárhol megjelenhet, de különösen azon csontos kiemelkedések felett hajlamos létrejönni, ahová a nyomás összpontosul, mint például a derék, a sarkak, a könyökök és a csípők területén.

Melyek a felfekvés fázisai?

A felfekvésnek 4 fázisát különböztethetjük meg, súlyosság alapján.

1. fázis: a bőr elszíneződése, melegedése, ödémája, megkeményedése, nem kifehéredő bőrpír érintetlen bőrfelületen.

2. fázis: részleges hámhiány a bőr felületen,- alatt vagy mindkettőben. A fekély felületi és klinikai szempontból horzsolásnak vagy hólyagnak tekinthető.

3. fázis: teljes hámhiány a bőr alatti szövetek sérülésével, vagy elhalásával, amely tarthat a fasciáig (kötőszövet), de nem terjed rá.

4. fázis: gangréna (elhalás) ami lehet száraz, illetve nedves formájú.

A felfekvés megelőzése

Fontos tudni, hogy a felfekvést sokkal nehezebb gyógyítani, mint megelőzni – ezért inkább a kezdetektől fogva fordítsunk nagy figyelmet a megelőző lépésekre. Ne várjuk meg a jelek mutatkozását, hanem gondoljunk a felfekvés lehetőségére.

Rendszeres pozícióváltás

Változtassunk gyakran a beteg helyzetén, fordítsuk hol a bal, hol a jobb oldalára. Ha állandóan hanyatt fekszik, akkor a nyomás hosszú ideig ugyanazon pontokra helyeződik, a forgatással viszont mindig a test más-más részeit éri. Az, hogy milyen gyakorisággal van szükség pozícióváltásra, a beteg állapotától és a fekvőhely minőségétől is függ. Kerekesszék esetén 15 percenként érdemes áthelyezni a testsúlyt, és óránként pozíciót váltani. Ágyban fekvés esetén 2 óránként elegendő a pozícióváltás.

Bőrvédelem

A beteg bőrének tisztán, szárazon, és hidratáltan tartása segíti a felfekvés kialakulásának megelőzését. A bőrt alaposan meg kell szárítani és bármilyen dörzsölődést vagy súrlódást el kell kerülni. Különböző krémeket, kenőcsöket is használhatunk, melyek speciálisan felfekvés ellen, illetve a bőr védelmére készültek.

Inkontinens betegeknél különösen fontos odafigyelni a bőr állandó tisztítására és szárazon tartására, hiszen a nedves bőrön át könnyebben bejutnak a kórokozók, ami elfertőződésekhez vezet.

Táplálkozás

A helyes táplálkozás alapvetően fontos ahhoz, hogy a felfekvést megelőzzük, illetve gyógyulását felgyorsítsuk. A beteg étrendje tartalmazzon elegendő kalóriát, fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Napi öt adag (400 g) zöldség és gyümölcs elfogyasztása legyen a minimum. Tudományos kutatások szerint kiemelt szerepet kap ilyenkor a C-vitamin, a cink, a réz, és az arginin aminosav. Fontos a megfelelő ivás is (legalább napi 2 liter víz), hogy a szövetek hidratáltak legyenek.

Felfekvés elleni matrac

A felfekvés elleni, antidecubitus matracok lényege, hogy tehermentesítik az állandó fekvés miatt terhelt testrészeket. A két leggyakrabban használt segédeszköz az elektromos váltakozó nyomású antidecubitus matrac és az egyenletesebb nyomást biztosító szivacs vagy poliuretán (PU, vagy memory) felfekvés elleni matracok. A legjobb választás a váltakozó nyomású antidecubitus matrac, mivel egyedül ez a típus alkalmas a megelőzés mellett a gyógyulás segítésére is.

A bőr állapotának ellenőrzése

Naponta legalább 1 alkalommal ellenőrizzük a bőr állapotát a nyomásnak kitett területeken. Ha időben észrevesszük a bőrpirosodást, akkor megelőzhető a seb kinyílása hidratáló kenőcsökkel, a beteg forgatásával és felfekvés elleni matrac vagy párna használatával.

A felfekvés kezelése

A felfekvés kezelése kezdeti stádiumban az otthonában ápolt betegnél is lehetséges, sőt sok esetben eredményesebb is. Ilyenkor fontos, hogy hozzátartozóként elsajátítsuk a szakszerű sebellátást, kérjük ki szakember segítségét. A beteg kezelését bízhatjuk szakápolóra is.

Az elhalt szöveteket el kell távolítani, majd a sebet fiziológiás oldattal kell kitisztítani. Súlyos esetekben szükség lehet az elhalt szövetek sebészeti úton történő eltávolítására. A nedves, váladékozó sebfelületet steril gézlappal fel kell itatni. A területet egy sebgyógyulást segítő, nedvesen tartó ún. hidrokolloid géllel kell fedni. A seb fedésére sebpárnát használhatunk.

Ne használjunk hagyományos házi sebkezelő szereket, sebhintőporokat és krémeket, ezek ugyanis allergiát válthatnak ki, vagy elzárhatják a sebet a levegőtől, amitől nehezebben gyógyul majd!

A betegek ápolása során használjunk kesztyűt a fertőzésveszély elkerülése miatt, a hulladékot pedig kezeljük fertőző hulladékként és úgy semmisítsük meg!

A felfekvéses fekélyen a kötést naponta cserélni kell, mert a sebbe ragadt kötözőanyag nemcsak fertőzésveszélyes, hanem eltávolítása igen fájdalmas is a betegnek.

Felhasznált irodalom
https://www.medicalnewstoday.com/articles/173972.php
https://journals.lww.com/aswcjournal/Fulltext/2015/04000/The_Role_of_Nutrition_for_Pressure_Ulcer.7.aspx
http://www.woundrounds.com/wound-care-technologies/10-ways-to-prevent-pressure-ulcers/
https://www.advancedtissue.com/5-tips-for-preventing-bed-sores-in-bedridden-patients/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
5 házi praktika az időskori inkontinencia ellen
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal