fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyerekek egészségéről felnőtteknek
Fontos a szülői példa a gyermek boldogságához.

A helytelen táplálkozás súlyos következményei gyerekkorban

Az Egyesült Európai Gasztroenterológiai Társaság rémisztő adatokat közölt az európai gyerekek egészségügyi helyzetéről...Péter elemezte a kérdést, olvasd el gondolatait a témában. Figyelem: kemény szavak következnek!

Az Egyesült Európai Gasztroenterológiai Társaság rémisztő adatokat közölt az európai gyerekek egészségügyi helyzetéről.1 Halálos kór szedi áldozatait már az egészen kis gyermekek között. A baj nagy. Egy jó hírünk van: a kedves szülő 100%-ban megakadályozhatja.

Következzenek a tények a maguk rémisztő valóságában:

gyerekek elhízása veszélyes lehet a felnőttkorban is1.) 3-ból 1 gyerek (6-9 éves korcsoport!) túlsúlyos Európában.

2.) 41 millió, 5 éven aluli gyerek túlsúlyos a világon. 2025-re 70 millióan lesznek (hozzáteszem: közben ennél lényegesen több gyerek éhezik világszerte).

3.) Európaszerte növekszik a telített- és transzzsírok, a cukor és sófogyasztás, miközben csökken a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása

4.) A gyerekkori túlsúly érzelmi és pszichológiai nyomás alá helyezi a gyerekeket ami szorongáshoz, depresszióhoz és személyiség-zavarhoz vezethet.

5.) Csecsemők akiket magas fehérjetartalmú táppal etettek, 3-szor gyakrabban lesznek túlsúlyosak 6 éves korukra.

6.) Azok a gyerekek, akik a korai éveikben egészségesen lettek táplálva, 10%-kal nagyobb eséllyel kerülik el az életveszélyes gyermekkori betegségeket.

A gyermekkori túlsúly nagy arányban felnőttkori túlsúlyban folytatódik, ami szoros összefüggésben áll cukorbetegséggel, emésztőszervi betegségekkel, szív- és érrendszeri betegségekkel, mozgásszervi betegségekkel, rákos megbetegedésekkel, egyéb anyagcsere-betegségekkel és mindezeknél fogva csökkent életminőséghez és rövidebb élethez vezet.

Kedves Szülők!

Ugye szeretnétek ha a gyermeketek egészséges, boldog, hosszú életet élne?

Akkor kérlek benneteket hogy egy dolgon feltétlenül változtassatok.

Nem, ne vegyetek valami divatos low-izé kaját, se oktassátok a gyerekeket olyanra, amit magatok sem tartotok be, se ne csodapirulától várjátok hogy egészséges életet éljen a gyermeketek. Egy dolgon kell csak változtatni:

[rad-hl]a saját életmódotokon.[/rad-hl] 

Ugyanis egyedül ezen múlik, hogy hogyan fog élni a gyermeketek.

Fontos a szülői példa a gyermek boldogságához.A gyerek okos kis lény. Figyel. Szisztematikusan figyeli hogy mit-miért teszel. És másol. Mindent.

Mi felnőttek pedig azt hisszük, a természet ezen csodálatos ösztönét amivel a gyerekek rendelkeznek - hogy másolják a szüleiket mindenben - be tudjuk csapni azzal, ha kenetteljes szövegekkel mást tanítunk a gyereknek, mint amit mi magunk élünk. A gyereket ez nem fogja érdekelni, hamar megtanulják hogy "dumálni mindenki tud". A gyereknek a tettek beszélnek.

Egy-két nagyon-nagyon (és akkor úgy értem NAGYON) ritka kivételtől eltekintve az élet leegyszerűsítve így néz ki:

Dohányzol? A gyereked is fog.

Ordibálsz mikor ideges vagy? A gyereked is fog.

Nem foglalkozol idős szüleiddel? A gyereked se fog veled.

Mindig mindent feladsz és nincsenek sikereid? A gyerekednek sem lesznek, ő is felad majd mindig mindent.

Mindig lelépsz, ahelyett hogy a párkapcsolati problémákat megoldd? A gyereked is le fog lépni az ő párkapcsolatából mindig.

Kövér vagy, mert azt eszel amit csak megkívánsz? A gyereked is kövér lesz.

Az életminőséged a nullába konvergál mert nem élsz egészségesen? A gyerekedet már oviban cikizni fogják, már akkor nem fog tudni együtt játszani a többiekkel, kiközösítik, esélye a depresszióra és a későbbi személyiségzavarra jelentős esélye lesz.

Korán meg fogsz halni mert egészségtelenül élsz? Sajnos jó eséllyel a gyermeked is. Csak kicsit később mint te. Jó esetben.

Hogy mi a jó hír ebben?

Az, hogy a fordítottja is igaz!

Egészséges főzés gyerekekkelHa jó példát mutatsz a gyermekednek, akkor a lehető legtöbbet adod neki ahhoz, hogy az élete boldog, kiegyensúlyozott és hosszú legyen. De ehhez neked úgy is kell élned! Nem csak dumálni róla (vagy azt sem).

Nem dohányzol? A gyereked sem valószínű, hogy fog.

Mikor ideges vagy akkor tudsz uralkodni az indulataidon? A gyereked is megtanul uralkodni az övén és ezzel egy csomó kellemetlenséget elkerül.

Gondoskodsz idős szüleidről? A gyerekeid is fognak rólad.

Fel tudod dolgozni ha valami nem sikerült és kitartóan küzdesz a célodért? A gyermeked is fog. És lesznek sikerei és tapasztalatai, egészséges, építő élményei.

A párkapcsolati problémáidat igyekszel mindig kezelni? A gyereked nagy eséllyel él majd boldog, kiegyensúlyozott, hosszú párkapcsolatban.

Egészségesen táplálkozol és úgy is nézel ki? A gyermekednek is ez lesz a szokása és ő is jó formában lesz.

Egészségesen élsz és az életed fejlődik, növekszik? A gyermeked is erre törekszik, a nehézségeket tudja majd kezelni, lesznek szoros emberi kapcsolatai, esélye a boldogságra nagy lesz.

Kedves Szülő!

Egészséges család, egészséges gyerekkorHa magadért nem tetted meg hogy megváltozol és az egészségtelen életmódodat elhagyod, akkor tedd meg a gyermekedért!

A legnagyobb ajándék amit a gyermekednek adhatsz, ha hiteles, egészséges, boldog életet élsz!!!

Kezdd el még ma, és meglátod, a gyermeked követni fog. Elvégre te vagy az ő mindene. Ne élj vissza a gyermeked határtalan bizalmával, hanem becsüld és szeresd őt annyira, hogy jó példát mutatsz!

Döntsd el még ma, hogy változtatsz!

Garantálom, lesz hozzá erőd.

Elvégre te vagy ANYU / APU…

A te elsőszámú szurkolód:

Benkovics Péter

vezető életmód-tanácsadó

U.i.: Nem lenne teljes a cikk egy kis kiegészítés nélkül. Igaz, hogy nincs kőbe vésve, nem 100% hogy a gyerek azt fogja csinálni amit a szülője, hiszen a legrosszabb családból is ki lehet emelkedni és a legjobb minta mellett is el lehet zülleni. De a cikkben szándékosan kerültem ezt, mert azt figyeltem meg hogy szülők örömmel takaróznak ezzel. Ezt én is tudom, az én apám alkoholista volt, bele is halt és én nem iszom alkoholt. De ez nem azt jelenti, hogy a szülői minta nem ad egy erős kezdő löketet és ad irányt a gyerek életének. Mert az igazság az, hogy a gyerek mindaddig a szülő életét másolja, amíg komoly erőfeszítésekkel arról le nem tér. És sokan nem tesznek komoly erőfeszítéseket, hanem mennek amerre elindultam, amerre a tanult minta viszi őket. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a gyerekedet milyen irányba indítod és mi lesz “beléjük programozva”, hogy a te hagyatékod ellen kell küzdenie egész életében, vagy az fogja a boldogságát védeni. Én például tudom, hogy soha életemben nem ihatok alkoholt, mert amúgy apám életét ismételném. Gyerekkoromban megfogadtam hogy nem leszek olyan mint ő, mégis egyetemi éveimet intenzív italozással töltöttem. A kapott minta vitt magával. Most ennek az az ára, hogy erre oda kell figyelnem amíg élek és nem ihatok. De amire a legjobban figyelek, hogy olyan életet éljek amit a kislányom majd ha másol, akkor az őt segítse és ne lehúzza. Mert meggyőződésem hogy ez az igazi szeretet és ez a legtöbb amit az ő boldogságáért tehetek. A többi már tényleg rajta áll.

 


1 FORRÁS: Paediatric Nutrition and Obesity Across Europe /  United European Gastroenterology

Felhasznált irodalom
http://www.eurekalert.org/multimedia/pub/116311.php
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal