fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Fogyókúra: hová tűnik az elégett zsír? Eláruljuk!

Fogyás: hová tűnik az elégett zsír? Eláruljuk!

Hová tűnik, milyen formában távozik pontosan a szervezetből a leadott zsír? Hogyan lehet fokozni ezt a folyamatot, ha fogyni szeretnél? Olvasd el a cikket!

Fogyókúra: hová tűnik az elégett zsír? Eláruljuk!Akár orvosi utasításra történik, akár egészségtudatosság vezérli, egy biztos: nagyon sokan szeretnének megszabadulni a felesleges kilóiktól. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása tényleg elképesztően fontos, hiszen nemcsak a külsőnk alakul át tőle, hanem számos betegséget is távol tartunk vele, így boldogabb és akár évtizedekkel hosszabb életet élhetünk! De elgondolkoztál-e már azon, hogy amikor a plusz kilókat „leadjuk”, hova is tűnnek azok valójában?

A kérdés még egészségügyi szakembereken is kifogott

Nézőpont kérdése, hogy ez humoros vagy inkább szomorú, de amikor 2014-ben ausztrál kutatók 150 egészségügyi szakembertől megkérdezték, hogy a fogyáskor leadott súly hova tűnik pontosan, akkor mindössze hárman tudtak helyes választ adni.

98 százalékuk egyszerűen nem tudta helyesen elmagyarázni, hogyan működik a fogyás!

A szakemberek között voltak orvosok, dietetikusok, személyi edzők is, válaszaik pedig igencsak változatosak voltak. Egyesek azt mondták, a leadott súly a testnedvekkel (vizelettel, izzadsággal) távozik, mások a székletürítésben találtak magyarázatot. Sokak szerint a zsír energiává vagy hővé alakul, de ez ellentmond a tömegmegmaradás törvényének (tömeg nem keletkezik és nem vész el).

Még olyan válaszadó is volt, aki szerint a zsír izommá alakul – ez biológiailag lehetetlen.

De akkor hova tűnik el a zsír valójában?

a fogyáskor leadott testzsír szén-dioxiddá és vízzé alakul át.A helyes válasz: a fogyáskor leadott testzsír szén-dioxiddá és vízzé alakul át. A szén-dioxidot kilélegezzük, a víz pedig bekerül a keringésbe, majd vizelet vagy izzadság révén távozik a testből. Tudósok megmérték: ha 10 kg zsírt veszítesz, akkor pontosan 8,4 kg ebből a tüdődön keresztül távozik, a fennmaradó 1,6 kg pedig vízzé alakul.

A leadott kilókat majdnem teljes egészében kilélegezzük.

Sokan meglepődnek ezen (és úgy tűnik, még a szakemberek sincsenek igazán tisztában vele), de majdnem minden, amit megeszünk, végül a tüdőnkön keresztül hagyja el a testünket. Valamennyi szénhidrát és közel minden zsír szén-dioxiddá és vízzé alakul át. Az alkoholra is igaz ez, illetve a fehérjékre is (kivéve egy kis részüket, amely ureává és egyéb, vizelettel távozó anyagokká alakul).

Az egyetlen dolog, ami emésztetlenül, épségben eljut a vastagbélbe, az az élelmi rost. Minden más bekerül a véráramba és a szervekbe, majd felhasználásig (átalakításig) nem is megy tovább sehova.

A tuti fogyás receptje: kevesebb evés, több kilégzés

A tuti fogyás receptje: kevesebb evés, több kilégzésMivel a zsírból szén-dioxid képződik, felmerülhet a kérdés: fogyhatunk-e azzal, ha szimplán többet lélegzünk? Sajnos nem, az egy helyben ülés és szapora légzés még senki számára sem hozta el az álomalakot. (Ezt egyébként hiperventillálásnak nevezzük, és szédülést vagy akár ájulást is okozhat.)

A szervezeted szén-dioxid termelését tudatosan csak úgy tudod fokozni, ha az izmaidat mozgásra kényszeríted. A jó hír, hogy már egy lassabb tempójú (kb. 4 km/h) sétával is háromszorosára tudod növelni az anyagcseréd sebességét. De házimunka-végzéssel, kerti munkával is elérheted ezt.

Egy példa: 100 gramm zsír elégetésekor 280 gramm szén-dioxid és 110 gramm víz termelődik. Ez azt jelenti, hogy 100 gramm zsír eltüntetéséhez 280 grammal több szén-dioxidot kell kilélegezned, mint amennyit a bevitt táplálék elégetésekor termel a szervezeted.

A fogyás kizárólag akkor következik be, ha kevesebb „üzemanyagot” (kalóriát) viszel be, mint amennyit a szervezeted eléget. Több mozgás, kevesebb kalória – leegyszerűsítve ennyit kell tenni, de persze ennél azért sokkal összetettebb és egyénenként is eltérő a valódi sikerrecept.

Ha egészséges és tartós fogyás a célod, böngéssz szakértői cikkeink között:

Több tucat további cikkért kattints ide és nézz körül a Tuti Fogyás Rovatunkban.

Felhasznált irodalom
metabolichealthsolutions.org/metabolic-health-series/where-does-weight-go-when-we-lose-it/
theconversation.com/when-we-lose-weight-where-does-it-go-91594
bmj.com/content/bmj/349/bmj.g7257.full.pdf
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal