A magyar konyha egyik legalapvetőbb eleme a fokhagyma, amely aromás, karakteres ízével nagyon ízletessé teszi az ételeinket. De nemcsak hazánkban, hanem az egész világon népszerű fűszerként és gyógyszerként is. Kb. 6000 évvel ezelőtt nemesítették Közép-Ázsiában és a Kínából, Egyiptomból, Görögországból, illetve Indiából származó ősi írásokban is szerepel. Az ókorban és később a népi gyógyászatban is előszeretettel használták általános gyengeség, meghűlés, láz, köhögés kezelésére. Nagyanyáink egyik legismertebb megfázás elleni és általános immunerősítő receptje a fokhagymás méz, aminek sikere – nem véletlenül – ma is töretlen.
Minek köszönheti a fokhagyma immunerősítő hatását?
A fokhagyma az amarilliszfélék családjába, azon belül pedig a hagymaformák alcsaládjába tartozik. A vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma vagy a snidling is ennek a családnak a tagja, ám a fokhagyma egyedülállóan magas kéntartalmával kilóg a sorból.
Kéntartalmú vegyületeinek köszönheti jellegzetes illatát, ízét és az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásainak jelentős részét is. Összesen több mint 200 aktív összetevője van, de kutatások alapján az egyik legfontosabb az egész fokhagymában található alliin lehet, ami összetörés, rágás hatására allicinné alakul át.
Mivel az allicin rendkívül bomlékony, instabil vegyület, ezért a szervezetben hamar átalakul további kéntartalmú vegyületekké – tudósok szerint végezetül ezek támogatják az immunrendszer hatékony működését is.
Hogyan javíthatja a fokhagyma az immunműködést?
1. Növeli az immunsejtek számát és aktivitását
Az immunrendszer sejtek, szövetek és szervek elképesztően komplex hálózata, amely védelmezi a szervezetet a külső betolakodók (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták) ellen. Emellett a sérült vagy rendellenesen működő sejteket (pl. tumorsejteket) is felismeri és elpusztítja.
Kutatások alapján a fokhagyma az immunsejtek termelődésére és aktivitására is pozitívan hat, ezzel fokozza az immunválaszt. Klinikai vizsgálatból az derült ki, hogy a naponta fokhagymát fogyasztó emberek vérében magasabb a vírusölő T-sejtek száma. A fokhagyma-kivonat jelentősen csökkenti a megfázás és influenza súlyosságát és akár 70%-kal rövidítheti a betegség időtartamát.
2. Semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket
A szabad gyökök a sejtek anyagcsere-folyamatainak oxidációs melléktermékei, de többek között stressz, dohányzás, alkohol és környezeti méreganyagok hatására is képződnek a szervezetünkben. Addig nincs is gond velük, amíg az antioxidánsok semlegesítik őket, ám ha túlzottan elszaporodnak, akkor minden sejtet, így az immunrendszer sejtjeit is képesek meggyengíteni vagy elpusztítani.
A fokhagyma gazdag antioxidánsokban (egyik az allicin), amelyek elkapják és semlegesítik a potenciálisan sejtkárosító szabad gyököket, ezzel segítik az immunsejtek zavartalan működését, az idegen és káros anyagok, például kórokozó baktériumok és vírusok elleni hatékony védekezést.
3. Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben
A gyulladás a szervezet első reakciója a sérülésre vagy fertőzésre, az immunrendszer aktivizálódása váltja ki. A gyulladásos folyamat alapvetően egy nagyon fontos, hasznos mechanizmus, ugyanakkor „jóból is megárt a sok”: létezik túl heves gyulladásos reakció (pl. COVID-19 esetén is ez jelent komoly veszélyt), illetve hosszan tartó, krónikus gyulladás is, ami leterheli az immunrendszert.
Kutatások kimutatták, hogy a fokhagyma jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírhat. Egyfelől gátolja a gyulladáskeltő citokineket (jelzőmolekulákat) termelő Th1 limfociták (fehérvérsejtek) aktivitását, másfelől elősegíti a gyulladásgátló citokineket termelő Th2 limfociták működését.
4. Támogatja a stresszel szembeni védekezést
Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy tartós stressz mellett az immunrendszer sem tud hatékonyan működni, és romlik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség. Nem véletlen, hogy ha állandóan kimerült vagy, stresszelsz vagy szorongsz, akkor egyik betegségből a másikba esel.
A fokhagyma azonban ezen a téren is segíthet, a kéntartalmú vegyületei ugyanis segítik növelni a glutation szintjét. Ez az antioxidáns szervezeted első védelmi vonala a stresszel szemben. Emellett további kutatások szerint a fokhagyma nemcsak csökkenti a stressz negatív hatásait, de a szorongás és depresszió tünetei ellen is hasznos lehet. Így pedig az immunrendszer jó működését is segíti.
5. A cinkkel együtt igazán „ütős” párosítás
Ha immunerősítésről van szó, akkor a fokhagyma és a cink különösen jó párosítás. A cinkről ismert, hogy nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez, hiánya gyenge immunválaszhoz, gyakori betegségekhez, fertőzésekhez vezethet. Kutatások szerint a cink segít kilábalni a megfázásból, akár 33%-kal rövidíti a betegség időtartamát.
A szintén immunerősítő fokhagymában lévő kén elősegíti a cink felszívódását! Érdemes hát a cinkforrásokat fokhagymával párosítani (pl. teljes kiőrlésű kenyér fokhagymás avokádókrémmel, fokhagymás tofu, csicseriborsókrém fokhagymás pirítóson), illetve étrend-kiegészítőként a kettőt együtt szedni.
Hogyan tudod beiktatni a fokhagymát a mindennapjaidba?
A legegészségesebb, immunrendszered számára is legjobb választás a nyers fokhagyma, a magas hőfokon történő kezelés hatására ugyanis a növényben lévő allicin megsemmisül. Ha mégis főzöd, akkor ne hevítsd 60 Celsius-fok fölé, illetve csak akkor add hozzá az ételhez, amikor már majdnem elkészült.
A fokhagyma összetörése, összepréselése, felszeletelése vagy felaprítása felszabadítja a benne lévő jótékony hatóanyagokat. Nyersen beleszeletelheted salátába, felhasználhatod guacamole vagy salsa szósz, paradicsomos tésztaszósz, pestó készítéséhez, pirítósra is kenheted. Ha főzéshez használod, akkor is törd össze, szeleteld vagy aprítsd fel és hagyd 15 percig állni, mielőtt az ételbe tennéd.
A fokhagymaolaj és fokhagymapor is nagyszerű megoldás ételek ízesítésére. Sőt, a fokhagymából még teát is főzhetsz, ami mézzel, gyömbérrel ízesítve remek segítség megfázás, influenza esetén.
Sajnos a fokhagyma fogyasztásával kellemetlen, erős és igen hosszú ideig érződő fokhagymaszagú lehelet is jár. Egyik megoldás ez ellen, ha fokhagymaevés után megiszol egy pohár tejet. Az is segít, ha almával vagy citrommal eszed, vagy összekevered almaecettel és vízzel vagy vízzel és mézzel.
A fokhagymában lévő vegyületek irritálhatják az érzékenyebb gyomor-bélrendszert, ezért érdemes fokozatosan, apránként növelni az elfogyasztott mennyiséget. Napi 1-2 gerezd elég, de érzékeny gyomor esetén semmiképpen ne éhgyomorra fogyaszd.
Az emésztési problémák, a kellemetlen lehelet, sőt a főzés okozta hatóanyagvesztés is elkerülhető, ha szagtalanított fokhagyma-kivonatot tartalmazó kapszulát szedsz! Ez azért is jó megoldás, mert így biztosíthatod, hogy mindig ugyanannyi hatóanyaghoz juss. Ráadásul a klinikai vizsgálatok túlnyomó többségében is kivonatolt, kapszulázott formát használtak.
NAGYON FONTOS! Ha szívbetegség miatt gyógyszeres kezelésre szorulsz, vérnyomáscsökkentőt vagy vérhígítót szedsz, esetleg vérzési rendellenességben szenvedsz, akkor a fokhagymafogyasztás növelése vagy fokhagymatartalmú étrend-kiegészítő szedése előtt konzultálj a kezelőorvosoddal!