fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
Így néz ki a ginkgo biloba levele

Ginkgo biloba - a csodálatos elméért

A páfrányfenyőfélék családjába tartozó ősi fa. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A ginkgo áltermését, "gyümölcsét" a kínaiak csemegeként is fogyasztják.

Ginkgo biloba

A páfrányfenyőfélék családjába tartozó ősi fa. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A ginkgo áltermését, "gyümölcsét" a kínaiak csemegeként is fogyasztják.

Hatóanyagai

A ginkgolevelek flavonoidokat, terpenoidokat és proantocianidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidok közül ginkgolidot és bilobalidot tartalmaz.

A levélben található még ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza.

Jótékony hatásai

A páfrányfenyő flavonoid tartalmánál fogva értágító, a legkisebb kapillárisokban is biztosítja a cirkulációt. Biztosítja a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozza az anyagcserét. Antioxidáns hatású, megköti a káros oxigéngyököket, így felveszi a harcot a rákos megbetegedések ellen. Az antioxidánsok szabadgyök-fogóként gátolják a toxikus vegyületek képződését és felszaporodását, ezáltal mérséklik az idegsejtek károsodását és pusztulását.

A ginkgo biloba az agy és a szív ereit tisztítja, javítja az agyi vérellátást is, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét. A szellemi teljesítőképesség, koncentráló készség, tanulókészség is javítható vele. A vörösvérsejtek összecsapzódását is gátolja, így a véráramlás könnyebbé válhat.

Mikor alkalmazható?

A gyógynövény alkalmazása kúraszerűen javasolt. Agyi vérellátási zavarok, ebből eredő mozgás-, emlékezet-, koncentrációs zavarok, végtagok artériás vérátáramlási zavarai, érelmeszesedés okozta panaszok, indokolatlan fáradtságérzés esetén a kezelés, életmód kiegészítőjeként segíthet. Az érszűkületi betegségek esetén segíthet az értisztító tulajdonsága.

A depressziós lehangoltság esetén is hasznos lehet. Egy amerikai kutatás szerint a szorongásos megbetegedések ellen is bevethető. A hagyományos orvoslás szerint szorongáscsökkentőkkel és antidepresszánsokkal kezelendő e betegség, de a szerzők szerint a szorongáscsökkentők hosszú távú alkalmazása nem ajánlott, mert hozzászokás és függés alakul ki, valamint gondolkodási zavarok és álmosság jelentkezik mellékhatásként. Az antidepresszánsok esetén is igen sok a mellékhatás. A kutatás során egy ginkgo biloba kivonatot hatásosnak találtak a demencia, a korral járó szellemi hanyatlás kezelésére, valamint egészséges idősek szellemi és szociális funkcióinak javítására. Azt találták, hogy javítja a szorongásos tüneteket is. Az emberekkel végzett kutatás során a páfrányfenyő csökkentette a különféle mutatókkal (pl. vérnyomással, alvással) mért stresszválaszt. A vizsgálatban 16 kezelési centrumban összesen 109 beteg vett részt, akik vagy generalizált szorongásban vagy alkalmazkodási zavarban szenvedtek. A betegek vagy placebót, vagy 240 vagy 480 mg Ginkgo Bilobát kaptak. A 6 héten át szedett Ginkgo biloba hatására a 480 mg-os csoportban 14.3, a 240 mg-ot szedők csoportjában 12.1 pont csökkenést tapasztaltak a Hamilton szorongás skálán.

Az időskori leépülési folyamatok lelassítására, kezelésére is ajánlott. Javítja a koncentrálóképességet, az emlékezőtehetséget. Az Alzheimer-kór esetén is sikerrel alkalmazható. Ajánlott az öregkori elbutulás (demencia) esetén is használni. A háziorvosi gyakorlatban a demencia felismerése egyszerű, a típusos tünetegyüttes (memóriazavar, afázia, apraxia, agnózia, a végrehajtó funkciók zavara) alapján megállapítható. Az orvosok is ajánlják a ginkgo bilobát mint antioxidáns, gyulladásgátló és neuroprotektív hatása miatt (120 mg/nap). Hasonló tulajdonságokkal bírnak a tokoferolok (E vitamin), melyek lassítják a toxikus sejthalált, az AD progresszióját. (2000 NE/nap). Az aszkorbinsav (C vitamin) a szenilis plakkok képződésének potenciális gátlója. (2000 NE/nap).

Az Amerikai Egyesült Államokban véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatot végeztek több mint 3000 idős (>75 éves) beteg részvételével, hat éves követési idővel. Véletlen besorolás alapján kaptak napi 2x120 mg standardizált ginkgo biloba-kivonatot. Az alanyokat félévenként megvizsgálták, a placebocsoport 16%-ában és a gingko csoport 18%-ában állították fel a dementia diagnózisát. A vizsgálat alapján a ginkgo biloba kivonat nem alkalmas a dementia megelőzésére, de az agyra és az erekre kifejtett jótékony hatása miatt a szedése javasolt.

Egy másik vizsgálat szerint azok az idős betegek, akik szedték a készítményt, nem szenvedtek kevésbé a memóriazavaroktól, figyelmi-, nyelvi- és kognitív képességek csökkenésétől, mint azok, akiknek placebót adagoltak. A kutatók 3069 embert vizsgáltak. A 72 év feletti emberek megfigyelése 2000 és 2008 között zajlott. A csoport fele 120 mg ginkgo bilobát kapott naponta kétszer, a másik fele pedig placebot. A kutatók azt találták, hogy a két csoport nem tért el az emlékezet, a figyelem, a térbeli-vizuális és nyelvi képességek, valamint más agyi funkciók alakulása terén.

Egy oregoni vizsgálat szerint 85 év feletti embereket vizsgáltak, akik egészségesek voltak. Két év után azt találták, hogy akik megbízhatóan szedték a páfrányfenyő kivonatát, 68 százalékkal kisebb eséllyel alakultak ki enyhe memóriazavarok, mint a placebót szedő csoportban.

Megjegyzés: A Netaminnál kapható Netamin Ginkgo Biloba tabletta, amely értágító, keringésjavító, segíti a mentális aktivitást, javíthatja a szellemi teljesítőképességet, illetve javasolt szorongás és depresszió kezelésére is.

Felhasznált irodalom
Kissné D.É.-Zsoldos M.: A természet kincsestára, Pannon-Literatura Kft, 2007, 68 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo kiadó, 2004, 111-112 Dr. Égerházi A.-Dr. Balla P.-Dr. Degrell I.: Gyógyítható-e a demencia? Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Tanszék www.medlist.com/HIPPOCRATES Dr. Baraczka K.: Az Alzheimer-kór  www.medlist.com/HIPPOCRATES Dr. Kern D.: Gingko dementia ellen? Www.elitmed.hu JAMA 2008 Nov 19; 300:2253. A gingko biloba mégsem lassítja az elbutulást? Www.medipress.hu 2008.06.18. A gingko biloba nem előzi meg a szellemi leépülést? Www.medipress.hu 2010.01.15. A páfrányfenyő védi a memóriát, de árthat is www.informed.hu 2008.02.29. Szívproblémákat okozhatnak a gyógynövény-készítmények www.mti.hu 2010.02.22. Tanulási technikák: hogyan használjuk agyunkat? www.hvg.hu 2007.03.26. Ne szedje együtt! Veszélyes lehet! Www.medipress.hu 2008.12.29. Gingko biloba páfrányfenyő  -  gyógynövénytár www.hazipatika.com Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R: Ginkgo biloba szorongás ellen. Forrás: Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R:Ginkgo biloba special extract EGb 761 in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Psychiatric Research 41 (2007) 472-480 Fordította, kivonatolta: Szendi Gábor www.tenyek-tevhitek.hu Gingko biloba www.gyogynovenyhatarozo.hu Ginkgo - páfrányfenyő www.naturhirek.hu 2008.07.21. Dr Sándor T.: Krónikus vénás betegség – ahogy ma látjuk Orvosi Hetilap Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Sebészeti Klinika, Budapest Volume 151, Number 4/January 2010, 131-139 Dr Balázs A.: Gyógynövények szerepe az elhízás megelőzésében és kezelésében Semmelweis Egyetem, Gyógyszeresztudományi Kar, Farmakognozia Intezet, Budapest Volume 151, Number 19/May 2010, 763-773 Kiss I. - Tavaszy M. - Farsang Cs.: Pycnogenol a klinikai gyakorlatban LAM 2011;21(10):621–628.
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Ginkgo Biloba 300mg tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér