A ginzeng (Panax) az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó nemzetség. Az ide tartozó fajok lassú növésű évelő növények. Gyökerüket évezredek óta használják a Távol-Keleten. Sajátosságuk, hogy csak árnyékban nőnek. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik.
A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára szüretelhető. A gyökérből vonják ki a hatóanyagot, és porrá őrülve forgalmazzák. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret pedig úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz: szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, szénhidrátot, aminosavat, vitaminokat és peptideket.
A szervezetben a stresszre adott reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be vagy túl sokáig áll fenn. A ginzeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenállását. A ginzeng hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, segítik a szervezet regenerálódását, energiával tölti fel. Egy kutatás szerint a rákbetegek fáradékonyságát jelentősen csökkenti a ginzeng. Növeli a test ellenálló képességét a fizikai sérülésekkel és a stresszel szemben.
A vérerek tágításával és a véráramlás serkentésével az agyba több oxigént juttat, így növeli a szellemi, fizikai teljesítőképességet, az emlékezőképességet. Segíti a munkateljesítmény fokozását, a koncentráló képesség növelését fáradtság, kimerültség esetén. A poliszacharidok erősítik az immunrendszert, illetve a ginzeng segíti a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek termelődését.
A panaxanok, a vércukorszintet csökkentik. A ginzeng serkenti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigyben, és hatására növekszik az inzulin periférián betöltött hatása is. Enyhén hashajó hatású, és elősegíti, hogy a mérgek gyorsabban áthaladjanak a szervezeten. Segíthet magas és alacsony vérnyomás esetén, a kis dózisú ginzeng emelheti, a nagy csökkentheti a vérnyomást. Használható vérszegénység, ízületi gyulladás, emésztési zavarok esetén. Növeli a tüdő teljesítőképességét, hatékonyságát, az oxigénfelhasználás kapcsán csökkenti a vér tejsavszintjét. Kutatások szerint tüdőbetegségek esetén is jól alkalmazható.
Éhgyomorra, reggel fogyasztva segíti, hogy a szervezet a vitaminokat és az ásványi anyagokat hasznosíthassa azáltal, hogy a belső elválasztású mirigyek működését serkenti.
6 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása után 2 hét szünetelés a szedésben javasolt. Várandósoknak, szoptatós kismamáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek, véralvadásgátló gyógyszerek és nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata mellett, illetve asztmásoknak nem ajánlott. Koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben nagy mennyiségben kerülendő, de szedése mellett nem is igényli különösebben a szervezet.