Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ízületek, porcok egészsége
Glükozamin: az ízületek védője

Glükozamin: az ízületek védője

Európában a népesség egynegyede szenved ízületi betegségben, túlnyomóan arthrosisban (ízületi porckopásban). Ezek kínzó fájdalmakkal, a mozgás örömének elvesztésével járnak. Utánajártunk, hogy a glükozamin hatásos lehet-e ezekben az esetekben.

Glükozamin

Európában a népesség egynegyede szenved ízületi betegségben, túlnyomóan arthrosisban (ízületi porckopásban). A betegek 50%-a munkaképes korú. Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. Ugyanakkor szerepet játszik az ülő életmód, a kevés mozgás és a túlsúly jelentik a fő kockázati tényezőket.

Erősíthetik a fájdalmat a nedves, hideg levegő, az időjárás változásai és a dohányzás is. A fájdalom egyik helyről a másikba sugározhat. A mozgásszervi betegség következtében nagyon sokan kényszerülnek orvoshoz fordulni a fájdalmuk enyhítése érdekében, illetve előrehaladottabb állapotban a leszázalékolás veszélye is megnő, ami az egyén és a társadalom szempontjából is hátrányos.

Az orvostudomány a képalkotó technikáknak a fejlődésével a problémát egyre jobban és korábban tudják feltérképezni, és kezelni ún. konzervatív kezeléssel, illetve műtéti beavatkozással. A krónikus jellegű panaszoknál a konzervatív terápia kerül előtérbe, ami fájdalomcsillapítókból, gyulladáscsökkentőkből, fizikoterápiából állhat, az idő előrehaladtával azonban a dózisok nőnek, aminek következtében több nem kívánt mellékhatással kell számolni. A már tönkrement ízületek műtéti úton ízületi protézis beültetésével pótolhatók, de ezek is előbb-utóbb elkopnak.

A glükozamin-szulfát előnyei

A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki, a glükozamin e terekben fejti ki hatását. A sejt közötti vízterek mennyisége és rugalmassága a kor előrehaladtával csökken, az ízületek elkezdenek fájni. A glükozamin az adott szövetféleség rugalmasságát biztosítja, illetve az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz. Mivel egy része folyamatosan elhasználódik, azt pótolni kell kívülről.

A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából nyerik ki. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek sima felületét és zökkenő- illetve fájdalom-mentes mozgását és a porcszövetek újraképződését, mivel vízmolekulákat képes magához kötni, így kialakítja a sejtek közötti víztereket, amelyek a porcok közötti ízületi nedv mennyiségét, sűrűségét is befolyásolják. Másrészt tápanyagul szolgál a porcot felépítő sejteknek, nélkülözhetetlen az ízületi porc működéséhez.

Az ízületi problémák megoldására használható a glükozamin-szulfát bevitele, leginkább az enyhe porclágyulások esetében segíthet, de a komolyabb ízületi problémáknál is számíthatunk rá, melyek a térd, derék és gerinc esetében jellemzőek. A szer előnye, hogy a gyógyszerekkel ellentétben kevés a mellékhatás, és minden ízületi betegség esetén alkalmazható.

Térd-arthrosisban végzett kísérlet azt állapította meg, hogy a glükozamin-szulfát csökkentette a fájdalmát, csökkentve az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt. Jótékony hatású a porc anyagcseréjére is. Hatására a károsodott ízület folyadékának viszkozitása kedvezőbbé válik. Ahhoz azonban, hogy valóban megállítsa a kezdeti porcpusztulást hosszú ideig, akár évekig kell adni. A fájdalomcsillapító hatás azonban hamar jelentkezhet.

Egy vizsgálat azonban krónikus derékfájásban és degeneratív csontízületi gyulladásban szenvedők számára a derékfájás kezelése tekintetében nem talált javulást glükózamin szedésével. Ugyanakkor káros hatást sem mutattak ki.

A betegség előrehaladtával sok esetben csak fájdalomcsillapítókkal tudják csak biztosítani a mindenképpen szükséges mindennapi tevékenységek elvégzését. A nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) enyhítik a fájdalmat és az ízület körüli gyulladást, de a porcszövet degradációját nem állítják meg, sőt arra utalnak a megfigyelések, hogy akár elő is segíthetik azt. Tartós alkalmazás esetén gastrointestinalis mellékhatásokkal és a cardiovascularis kockázat növekedésével kell számolni az ilyen gyógyszerek esetén. Glükozamin-szulfát használatával azonban a NSAID gyógyszerigény csökken, ezzel a mellékhatások előfordulása is redukálódik.

A glükozamin használata ellenjavallott rákok, kagylók allergiája esetén, illetve cukorbetegeknél emelheti az inzulinszintet.

Életmódbeli tényezők szerepe

Az arthrosis olcsóbban és hatékonyabban előzhető meg, mint kezelhető. A kialakult arthrosis fájdalma miatt a betegek sokszor tartózkodnak a mozgástól, mellyel tovább súlyosbítják állapotukat. Pedig segítséget jelent, ha a túlterhelést és túlsúlyukat csökkentik, rendszeres kímélő mozgást iktatnak be napjaikba, mely lehet egyéni és csoportos gyógytorna, csoportos vízalatti torna, úszás. Ezek célja a mozgáshatárok növelése, izomerősítés, relaxáció, állóképesség növelése, koordináció javítása, fájdalomcsökkentés, de csak akkor segítenek, ha a beteg komolyan gondolja az életmód-változtatást, melyet hosszú távon gyakorol is. Segíthet a hőterápia, masszázs, elektroterápia, porcvédőszerek, vitaminok fogyasztása is.

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés között kapcsolat van. A táplálékérzékenység során immunmediált ételintolerancia jelentkezik, amikor is a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag a reakciót kiváltó, külső anyaggal komplexet képezve lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást alakít ki. Ez is erősítheti a fájdalom jelenlétét. Vizsgálatokkal azonosíthatóak az ételek, melyek elhagyásával javulás érhető el.

Az ízületi fájdalom esetén hasznos lehet vitamin- és ásványianyag bevitelről gondoskodni. Az antioxidáns tulajdonságú A-, C- és E-vitamin, a szelén, a cink, a réz és a vas mellett az omega-3 zsírsavak is gyulladáscsökkentőek. D-vitamin hiánya is befolyásolhatja a betegség kialakulását. A glükozamin mellett ajánlják a kondroitin és az MSM bevitelét is.

Összességében az életmódbeli változtatások hosszú távú gyakorlása mellett segíthet a folyamatos, nagy mennyiségű glükozamin-bevitel. A szervezet teljesítőképessége, károsító külső hatásoknak való ellenállása jelentősen fokozható, elhasználódása (öregedése) pedig jelentősen csökkenthető ilyen módon.

Felhasznált irodalom

Dr. Marafkó Cs.: A glukózamin-szulfát (DONA) ortopédiai jelentősége Országos Sportegészségügyi Intézet Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen Effect of Glucosamine on Pain-Related Disability in Patients With Chronic Low Back Pain and Degenerative Lumbar Osteoarthritis - JAMA. 2010;304(1):45-52. Dr. Kocs M.: Glükozamin www.egeszsegtukor.hu 2001.08.21. Dr. Zsuga J.: Az artrózis (porckopás) kezelési lehetőségei www.webbeteg.hu Dr. Babai L.: Ízületek - Mi okozhatja a fájdalmat? Www.orvostkeresek.hu 2012.07.22 Dr. Németh Á.: Ízületek egészsége és a porckopás megelőzése www.webbeteg.hu 2012.05.08 A glükozamin nem enyhíti a hátfájást MTI Hírek 2010;7 2010.07.07 Csontízületi gyulladás és a glükozamin-szulfát Journal of Rheumatology 28, 2001; 1347-55.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Glükózamin Komplex Szirup
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér