fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ízületek, porcok egészsége
Glükozamin: az ízületek védője

Glükozamin: az ízületek védője

Európában a népesség egynegyede szenved ízületi betegségben, túlnyomóan arthrosisban (ízületi porckopásban). Ezek kínzó fájdalmakkal, a mozgás örömének elvesztésével járnak. Utánajártunk, hogy a glükozamin hatásos lehet-e ezekben az esetekben.

Glükozamin

Európában a népesség egynegyede szenved ízületi betegségben, túlnyomóan arthrosisban (ízületi porckopásban). A betegek 50%-a munkaképes korú. Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. Ugyanakkor szerepet játszik az ülő életmód, a kevés mozgás és a túlsúly jelentik a fő kockázati tényezőket.

Erősíthetik a fájdalmat a nedves, hideg levegő, az időjárás változásai és a dohányzás is. A fájdalom egyik helyről a másikba sugározhat. A mozgásszervi betegség következtében nagyon sokan kényszerülnek orvoshoz fordulni a fájdalmuk enyhítése érdekében, illetve előrehaladottabb állapotban a leszázalékolás veszélye is megnő, ami az egyén és a társadalom szempontjából is hátrányos.

Az orvostudomány a képalkotó technikáknak a fejlődésével a problémát egyre jobban és korábban tudják feltérképezni, és kezelni ún. konzervatív kezeléssel, illetve műtéti beavatkozással. A krónikus jellegű panaszoknál a konzervatív terápia kerül előtérbe, ami fájdalomcsillapítókból, gyulladáscsökkentőkből, fizikoterápiából állhat, az idő előrehaladtával azonban a dózisok nőnek, aminek következtében több nem kívánt mellékhatással kell számolni. A már tönkrement ízületek műtéti úton ízületi protézis beültetésével pótolhatók, de ezek is előbb-utóbb elkopnak.

A glükozamin-szulfát előnyei

A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki, a glükozamin e terekben fejti ki hatását. A sejt közötti vízterek mennyisége és rugalmassága a kor előrehaladtával csökken, az ízületek elkezdenek fájni. A glükozamin az adott szövetféleség rugalmasságát biztosítja, illetve az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz. Mivel egy része folyamatosan elhasználódik, azt pótolni kell kívülről.

A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából nyerik ki. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek sima felületét és zökkenő- illetve fájdalom-mentes mozgását és a porcszövetek újraképződését, mivel vízmolekulákat képes magához kötni, így kialakítja a sejtek közötti víztereket, amelyek a porcok közötti ízületi nedv mennyiségét, sűrűségét is befolyásolják. Másrészt tápanyagul szolgál a porcot felépítő sejteknek, nélkülözhetetlen az ízületi porc működéséhez.

Az ízületi problémák megoldására használható a glükozamin-szulfát bevitele, leginkább az enyhe porclágyulások esetében segíthet, de a komolyabb ízületi problémáknál is számíthatunk rá, melyek a térd, derék és gerinc esetében jellemzőek. A szer előnye, hogy a gyógyszerekkel ellentétben kevés a mellékhatás, és minden ízületi betegség esetén alkalmazható.

Térd-arthrosisban végzett kísérlet azt állapította meg, hogy a glükozamin-szulfát csökkentette a fájdalmát, csökkentve az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt. Jótékony hatású a porc anyagcseréjére is. Hatására a károsodott ízület folyadékának viszkozitása kedvezőbbé válik. Ahhoz azonban, hogy valóban megállítsa a kezdeti porcpusztulást hosszú ideig, akár évekig kell adni. A fájdalomcsillapító hatás azonban hamar jelentkezhet.

Egy vizsgálat azonban krónikus derékfájásban és degeneratív csontízületi gyulladásban szenvedők számára a derékfájás kezelése tekintetében nem talált javulást glükózamin szedésével. Ugyanakkor káros hatást sem mutattak ki.

A betegség előrehaladtával sok esetben csak fájdalomcsillapítókkal tudják csak biztosítani a mindenképpen szükséges mindennapi tevékenységek elvégzését. A nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) enyhítik a fájdalmat és az ízület körüli gyulladást, de a porcszövet degradációját nem állítják meg, sőt arra utalnak a megfigyelések, hogy akár elő is segíthetik azt. Tartós alkalmazás esetén gastrointestinalis mellékhatásokkal és a cardiovascularis kockázat növekedésével kell számolni az ilyen gyógyszerek esetén. Glükozamin-szulfát használatával azonban a NSAID gyógyszerigény csökken, ezzel a mellékhatások előfordulása is redukálódik.

A glükozamin használata ellenjavallott rákok, kagylók allergiája esetén, illetve cukorbetegeknél emelheti az inzulinszintet.

Életmódbeli tényezők szerepe

Az arthrosis olcsóbban és hatékonyabban előzhető meg, mint kezelhető. A kialakult arthrosis fájdalma miatt a betegek sokszor tartózkodnak a mozgástól, mellyel tovább súlyosbítják állapotukat. Pedig segítséget jelent, ha a túlterhelést és túlsúlyukat csökkentik, rendszeres kímélő mozgást iktatnak be napjaikba, mely lehet egyéni és csoportos gyógytorna, csoportos vízalatti torna, úszás. Ezek célja a mozgáshatárok növelése, izomerősítés, relaxáció, állóképesség növelése, koordináció javítása, fájdalomcsökkentés, de csak akkor segítenek, ha a beteg komolyan gondolja az életmód-változtatást, melyet hosszú távon gyakorol is. Segíthet a hőterápia, masszázs, elektroterápia, porcvédőszerek, vitaminok fogyasztása is.

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés között kapcsolat van. A táplálékérzékenység során immunmediált ételintolerancia jelentkezik, amikor is a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag a reakciót kiváltó, külső anyaggal komplexet képezve lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást alakít ki. Ez is erősítheti a fájdalom jelenlétét. Vizsgálatokkal azonosíthatóak az ételek, melyek elhagyásával javulás érhető el.

Az ízületi fájdalom esetén hasznos lehet vitamin- és ásványianyag bevitelről gondoskodni. Az antioxidáns tulajdonságú A-, C- és E-vitamin, a szelén, a cink, a réz és a vas mellett az omega-3 zsírsavak is gyulladáscsökkentőek. D-vitamin hiánya is befolyásolhatja a betegség kialakulását. A glükozamin mellett ajánlják a kondroitin és az MSM bevitelét is.

Összességében az életmódbeli változtatások hosszú távú gyakorlása mellett segíthet a folyamatos, nagy mennyiségű glükozamin-bevitel. A szervezet teljesítőképessége, károsító külső hatásoknak való ellenállása jelentősen fokozható, elhasználódása (öregedése) pedig jelentősen csökkenthető ilyen módon.

Felhasznált irodalom

Dr. Marafkó Cs.: A glukózamin-szulfát (DONA) ortopédiai jelentősége Országos Sportegészségügyi Intézet Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen Effect of Glucosamine on Pain-Related Disability in Patients With Chronic Low Back Pain and Degenerative Lumbar Osteoarthritis - JAMA. 2010;304(1):45-52. Dr. Kocs M.: Glükozamin www.egeszsegtukor.hu 2001.08.21. Dr. Zsuga J.: Az artrózis (porckopás) kezelési lehetőségei www.webbeteg.hu Dr. Babai L.: Ízületek - Mi okozhatja a fájdalmat? Www.orvostkeresek.hu 2012.07.22 Dr. Németh Á.: Ízületek egészsége és a porckopás megelőzése www.webbeteg.hu 2012.05.08 A glükozamin nem enyhíti a hátfájást MTI Hírek 2010;7 2010.07.07 Csontízületi gyulladás és a glükozamin-szulfát Journal of Rheumatology 28, 2001; 1347-55.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér