fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Téli egészségvédelem
Vérnyomás egészségének megőrzése télen és nyáron

A hideg időjárás növelheti a vérnyomást. Mit tehetsz ellene?

Nem csak a nagy hőség, de a tartós hideg is megterhelő a szív- és érrendszer számára, különösen idősebb korban. Hogyan lehet ezt a hatást mérsékelni, és a vérnyomás-emelkedést elkerülni?

1961-ben egy Geoffrey Rose nevű brit tudós megvizsgálta a vérnyomás szezonális változásait, és arra a megállapításra jutott, hogy télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb az emberek vérnyomása. Később további, nagyobb méretű kutatásokat is végeztek, hasonló eredményekkel. Tehát nem csak a nagy hőség, de a tartós hideg is megterhelő a szív- és érrendszer számára, különösen idősebb korban. Hogyan lehet ezt a hatást mérsékelni, és a vérnyomás-emelkedést elkerülni? Válaszok a cikkben!

Mitől emelkedik meg a vérnyomás télen?

Az alacsony hőmérséklet hatására az erek összeszűkülnek – ahhoz, hogy a szűkebb vénákon és artériákon át tudjon áramolni a vér, nagyobb nyomásra van szükség, vagyis a vérnyomás ilyenkor megemelkedik. A hideg mellett a test hasonlóképpen reagálhat az időjárásban végbemenő hirtelen változásokra is, például viharok vagy frontok esetén.

A téli vérnyomás-emelkedés további lehetséges okai közé tartozik még a téli súlygyarapodás, illetve a mozgáshiány.

Miért fontos a magas vérnyomást megelőzni, illetve kezelni?

A magas vérnyomás hazánkban a felnőtt lakosság kb. 40 százalékát érinti, de mivel kezdetben nem okoz panaszt, az emberek többsége egyáltalán nem tud róla, hogy orvoshoz kellene fordulnia. Ez teszi a problémát különösen veszélyessé, és ezért is szokták „néma gyilkos” elnevezéssel illetni a magas vérnyomást.

A súlyos szív- és érrendszeri betegségek hátterében 80-90 százalékban az emelkedett vérnyomásérték érhető tetten. A magas vérnyomás a szívroham, a stroke, és még számos egyéb egészségügyi probléma rizikófaktora.

A vérnyomást mmHg-ben mérjük. Egyénenként rengeteg tényező meghatározhatja, hogy mit tekinthetünk "normális vérnyomásnak", de a jelenleg általánosan elfogadott értékek a következők:

- A magas vérnyomás 140/90 mmHg vagy több.

- Prehipertenzióról, vagyis a magas vérnyomást megelőző állapotról 120/80 és 139/89 közötti értékeknél beszélünk.

- A normális vérnyomás 120/80 alatt van.

Mit tudunk tenni a téli vérnyomás-emelkedés ellen?

Az időjárást nem tudjuk uralni, viszont számos más olyan, a magas vérnyomáshoz hozzájáruló tényező van, amin tudunk változtatni. A magas vérnyomás csökkentésében segítenek az alábbi módszerek:

• Rendszeres testmozgás (napi 30 perc)

• Egészséges testsúly fenntartása

• Étrend – a só, a telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése, illetve a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése

• Dohányzás abbahagyása (ennek megkönnyítésére is írtunk egy cikket, ide kattintva elérhető)

• Alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése

• Megfelelő gyógynövények alkalmazása, pl. galagonya, fokhagyma

• Stressz kerülése, relaxációs gyakorlatok

 

Ezek a módszerek azoknak is jelentős mértékben segíthetnek, akiknél már szükségessé vált a gyógyszeres kezelés. Mindezek mellett az is fontos, hogy rétegesen öltözzünk, sapkát, sálat és kesztyűt mindenképp viseljünk, ha kimegyünk a hidegbe.

Télen ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, és gyógyszeres kezelés esetén felülvizsgálatot kérni a kezelőorvostól. A vérnyomás mérésére legideálisabb az otthonunk, hiszen itt kellő módon tudunk lazítani, és nem befolyásolja a stressz az eredményt.

Felhasznált irodalom
https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20050119/cold-weather-can-raise-blood-pressure https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/cold-weather-may-increase-blood-pressure/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058250 https://www.accuweather.com/en/weather-news/why-your-blood-pressure-can-spike-when-its-cold-outside/70003432
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Galagonya-kivonat kapszula 400 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér