A legegyszerűbb (és legnépszerűbb) megoldás a fehérjéből turmixot vagy smoothie-t készíteni. Gyors, egyszerű, nem igényel szinte semmilyen konyhai tudást. Ilyen célra általában ízesített növényi fehérjét szokás felhasználni, de a semleges ízű natúr fehérje is remek választás, hiszen ízlés szerint lehet ízesíteni. Ide kattintva találhatsz is jópár turmix/smoothie receptet.
Következő szint a sütés nélküli finomságok elkészítése. Az ilyen receptek pár percesek is lehetnek, de akár komolyabb előkészületet is igényelhetnek. A lényeg, hogy sütőre nem lesz szükséged hozzájuk. Kattints ide a sütés nélküli receptekért.
A konyhaművészetet komolyan vevők pedig belevethetik magukat a sütést vagy főzést is igénylő receptek elkészítésébe – bizony, ezekhez is tökéletes választás az ízesített/natúr növényi fehérjepor! Gluténérzékenyeknek és cukorbetegeknek is kiváló alternatíva lehet..
Liszt helyettesítése növényi fehérjeporral
A liszt egy részét szinte bármilyen étel receptjében kiválthatod növényi fehérjeporral. Főzelékek és levesek sűrítéséhez is használható. A diéta idején könnyű, kényelmes módja a fehérjebevitel növelésének, ha az adott ételhez natúr növényi fehérjeport keversz. Persze receptfüggő, hogy éppen milyen ízű fehérjét választasz, illetve a felhasznált mennyiség is az adott ételtől függ. Általában a liszt legalább egyharmadát helyettesítheted fehérjeporral, de bizonyos esetekben akár a liszt 100%-át is.
Mi történik, ha a fehérjeport főzéshez vagy sütéshez használjuk?
Gyakori tévhit, hogy a fehérjék minősége károsodik, vagy akár hatástalanná válnak a magas hőmérséklet hatására. Először is tisztázzuk: nincs olyan, hogy „hatástalan fehérje”. A fehérje feladata, hogy aminosavakkal ellássa szervezetünket, melyeket aztán testünk sejtjei újra összeállítanak különféle fehérjékké. Ezt minden esetben képes ellátni.
Az ételekben a fehérjék hőhatásra, savak hatására és bizonyos sók hatására denaturálódhatnak. A fehérje tápértékét ez nem befolyásolja, csupán az alakja változik meg. Egy egyszerű példa: mikor tojást sütünk, az átlátszó fehérje átalakul szilárd, fehér anyaggá, de a fehérjetartalma mindeközben nem változik. Csupán denaturálódik.
Mindebből következik, hogy ha fehérjepor használatával készítünk valamilyen ételt, akkor abban sem romlik a fehérje (vagyis az aminosavak) minősége/mennyisége. Hiszen a nyers és a főtt tojásfehérje is ugyanannyi fehérjét tartalmaz, és az aminoprofiljuk is ugyanolyan.
Sütési tippek növényi fehérjéhez - miért jó növényi fehérjével sütni?
- Nincs szükség lisztre: A legfőbb ok, amiért érdemes borsó, rizs vagy kender (illetve kevert) fehérjeporral sütni, mert egyedül is képesek megállni a helyüket. Receptfüggő, de sok esetben a liszt akár 100%-át helyettesítheted növényi fehérjeporral, így könnyebbé téve a gluténmentes, vegán finomságok elkészítését! Aki pedig valami miatt szénhidrát csökkentett diétán van, például cukorbeteg, az is tud élvezhető ételt készíteni belőlük. Merj kísérletezni!
- Az ételek laktatóbbak, nehezebbek (jó értelemben): A növényi fehérjeporok magas rosttartalma olyan plusz „tömeget” ad egy ételnek, amire a tejsavó fehérje önmagában nem képes. Ráadásul az extra rosttól minden sokkal egészségesebb is!
- Nedvességtartalom: A növényi fehérjeporok a folyékony összetevőket magukba szívják, így biztosítják azt, hogy a süti ne morzsolódjon.
- Extra puhaság: A nedvességtartalom megőrzése egyben azt is jelenti, hogy a növényi fehérjeporból készült desszertek sosem túl nyúlósak, rágósak.
Tippek a növényi fehérjeporos sütéshez
- Ne vidd túlzásba a fehérjepor mennyiségét! Mivel a növényi fehérjeporok magukba szívják a nedvességet, ösztönösen többet akarsz használni belőlük, hogy sűrű és sima legyen a tésztád. Sajnos ha túlzásba viszed, a süti könnyedén betonkeménységű lehet végül. Ezért használj pont annyi port, ami elegendő a liszt kiváltásához. Ha egy recept többféle lisztet vagy port is igényel (pl. kakaópor egy brownie esetében), akkor az eredeti liszt mennyiséget egyenlő arányban helyettesítsd a porokkal. Például: 1 csésze liszt (16 evőkanál) helyett ½ csésze fehérjepor és ½ csésze kakaópor.
- Ha már sütöttél növényi fehérjeporral és az étel textúráját túl sűrűnek találtad, akkor adj egy késhegynyi sütőport és egy késhegynyi szódabikarbónát minden csésze felhasznált fehérjeporhoz. Ez segít kicsit könnyedebbé tenni a süteményeket.
- Figyelj rá, hogy ne süsd túl a növényi fehérjeporból készült ételeket!