Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Izmosodj jógával!

Így izmosodj jógával!

Lehet-e jógával izmosodni? Milyen irányzatokban gondolkozz, mire figyelj, ha jógázva szeretnél erősödni? Olvasd el a cikket!

A jóga egy csodálatos és komplex dolog - sportnak nem illik nevezni, mert sokkal több rétegű, mint egy "szimpla" testedzés. Kihat az elmére, megnyugtat, edzi az idegrendszert, de mindemellett méregtelenít, helyre tudja tenni az emésztést, a tartásproblémákat és erősítésnek sem utolsó. Igaz, nem minden irányzatnak és jógaórának ez a fókusza, de rengeteg eszközt, pózt és technikát tartogat, amivel acélos és egyben rugalmas testre tehetsz szert. Erről szeretnénk most írni nektek!

Hogyan kezdj neki

Ha csak ismerkedsz vagy kacérkodsz a jógázással, akkor egy kis bevezető időszakot mindenképpen érdemes rászánni - lehetőleg gyakorlott jógatanár mellett -  hogy az alapokat elsajátítsd. Meg kell szokni, hogy összehangold a légzésed a mozgásoddal, ki kell tapasztalni, hogy a helyes légzés mennyivel könnyebbé teszi a benned rejlő erő aktivizálását és érdemes pár alapvető pózt megismerni, hogy aztán bele tudd vetni magad a dinamikus jógázásba, amivel már gyerekjáték erősödni. Szerencsére léteznek direkt bevezető alaptanfolyamok, vagy akár pár órás workshopok, amin el tudod sajátítani a fontosabb dolgokat, hogy minél hatékonyabban és sérülésmentesebben tudj nekiállni a gyakorlásnak.

És akkor a dinamikus jógáról...

Ha nem nagyon folytál bele eddig a jógás dolgokba elméletben sem, akkor lehet, hogy nem is gondoltad, hogy ilyen létezik. Pedig van több olyan irányzat, ami úgy kombinálja a jógapózokat, hogy közben a pulzusodat is megdolgozza. Általában a dinamikus irányzatok - mint például az astanga, a flow jóga, a vinyasa flow jóga, power jóga vagy a vinyasa krama, - a napüdvözlet gyakorlatsort használják fel összekötő elemként és ebbe integrálják a többi ászanát, így fenn tartva a folyamatos mozgást és hőtermelést. A napüdvözlet kis csúsztatással egy 4 ütemű fekvőtámaszra hasonlít, megspékelve némi gerincátmozgatással. Ez a mozdulatsor önmagában is, sokszor egymás után elvégezve felér egy komplett edzéssel - törzs-, kar-, hátizmok és egy kis farizom izomlázra is számíthatsz, ha sokszor csinálod. Ha kifejezetten erősödni szeretnél, akkor ilyen jellegű órát/videót/gyakorlást érdemes választanod. Ennek előnye, hogy a kitartásos erőpózok után sem hűlnek ki az izmaid és hajlékony maradsz erősítés közben is. A gerincednek is jót tesz, ha visszakerül neutrális helyzetbe minden újabb póz előtt, így kevésbé vagy kitéve sérülésveszélynek.

A jóga egyik nagy előnye, hogy a gyakorlatok nem csak a látványos izmokat edzik, de a tartásért felelős mély rétegeket is. Ez az, amitől könnyebbnek fogod érezni a hétköznapokat - megszüntetheti például a hátfájást, rossz testtartást, ízületi fájdalmakat. Ehhez viszont tényleg fontos tudnod, hogy kell "jól" kivitelezni a gyakorlatokat, hogy azok tényleg a hasznodra váljanak. Szerencsére minden jógapóznak van könnyítése vagy legalább rávezető gyakorlata, így akár milyen kondiban és egészségi állapotban vagy , találsz neked való alternatívát. Egy híres astanga jógás mondat zanzásítva a kifogások ellen: Akárki tudja gyakorolni - fiatal, öreg, nagyon öreg, beteg, gyenge ember tudja gyakorolni- csak a lusta ember nem...

Mire figyelj, ha "csak" jógázol

Dinamikus jógával nagyon könnyű törzset és felsőtestet izmosítani, rengeteg kartámaszos póz létezik, sok látványos közülük, amit előszeretettel szoktak variálni erősebb órán a tanárok is. Nem csoda, jó érzés, mikor az ember irtó vagánynak érzi magát két tenyéren egyensúlyozva, mintha csak egy break táncos 3D-s fotója lenne vagy egy insta-sztár. Viszont lábra, combra kevésbé szokott fókuszálni a gyakorlás - ha magadnak állítod össze a gyakorlatokat, vagy esetleg megengedhetsz magadnak magán órát legalább 1-2 alkalommal, akkor ezekre érdemes odafigyelni. Ha jó fej oktatód van, biztos lesz pár perce csoportos óra után is, hogy javasoljon neked "házi feladatot" akár.

Szabd a saját testedre a gyakorlást

Ha szeretnél saját gyakorlást felépíteni - lehetőleg ezt is átbeszélve egy hozzá értővel - mindenképpen figyelj oda, hogy legyen elég bemelegítés az elején, levezetés a végén. Ezen kívül fontos, hogy minden megdolgoztatott izmot nyújts le egy ellentétes pózzal, ellensúlyozd az előrehajlásokat hátrahajlással és fordítva. Ha sok planket, törzserősítést végzel például, akkor utána nyújtsd át a hasizmaidat valamilyen hátrahajlással, mondjuk egy tovább kitartott felfele néző kutyával. Ha fel tudod mérni már, mit kell jobban erősítened vagy mi az, ami túl van feszülve a testedben, ezekre külön fókuszálj, mikor kiválasztod a gyakorlatokat magadnak. Kereshetsz videókat inspirálódni direkt zsírégetésre, törzsizmok-, comb- vagy vállerősítésre.

És ami még nagyon fontos...

Hosszú távon gondolkozz, nem az a fontos, hogy aznap megcsináltál-e valamit amiről már akkor érezted, hogy sok lesz, hanem az, hogy ne sérülj. Akkor jó, ha jobban érzed magad jóga után, mint előtte. Egy túltolt gyakorlással hónapokra ki tudod vonni magad a forgalomból - ennyit biztos nem ér meg egy spárga, állásból híd, skorpió vagy egy kézen egyensúlyozás. Csoportos órán sem ciki, ha könnyítést csinálsz valamiből amire épp aznap nem szavatos a tested - sőt inkább tiszteletre méltó, hogy nem az egódat helyezed előtérbe jógázás közben.

Jógázni mindenkinek jó, csak tudnod kell, mi az, ami neked hasznos az általa kínált végtelen lehetőségek közül. Egy dolgot viszont érdemes észben tartani, ha már jógafüggő vagy - nem te vagy a jógáért, hanem fordítva!

Namaste

Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér