fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Így szokj le az okostelefon függőségről

Túl sokat nyomogatod a telefonodat? Ez a 7 jó tanács neked szól!

Így szokj le az okostelefon függőségrőlManapság már senki nem lepődik meg azon, ha az utcán vagy a tömegközlekedés során csak lehajtott fejeket lát, az okostelefonok ugyanis átvették az irányítást az életünk felett. Bármennyire bizarran hangzik, a telefon nyomkodása nagyon hasonlít egy droghoz. Persze, könnyű azt mondani, hogy akkor most nem nézek rá két órán keresztül, de ha látod az értesítést, nem biztos, hogy tényleg meg tudod állni. A folyamatos telefonhasználat viszont számos negatív egészségügyi hatással járhat: a nyaki fájdalom, a szemfáradtság de még az alvásproblémák is lehetnek a túlzott telefonhasználat "tünetei". Adunk most néhány tippet, amivel megkönnyíthető az elszakadás a telefonodtól: így szokj le az okostelefon-függőségről!

1. Kapcsold ki az értesítéseket!

Manapság már szinte minden telefonon van „Ne zavarj!” mód, amit ha bekapcsolsz, nem jönnek értesítések e-mailekről, egyéb üzenetekről sem, sőt, telefonhívásokat is csak a legfontosabb ismerőseidtől fogadsz, ha úgy állítod be. Az értesítések ott lesznek egy-két óra múlva is, és mindenki túléli, ha nem egy percen belül válaszolsz…

2. Tegyél valami jelzést a telefonra

Őrültségnek hangozhat, de egy befőttes gumi vagy egy hajgumi a telefonra rakva tökéletes emlékeztető tud lenni, hogy feleslegesen ne emeld fel a telefont. Vagy ha ez a módszer nem tetszik, csak keress egy hátteret, amire az van írva: „Biztos, hogy kell most a telefonod?”

3. Szerezz be egy ébresztőórát!

Mivel minden telefonban van ébresztő, egyértelmű, hogy azt használjuk reggelente. Ám sokan az ébresztő kinyomása után a képernyőn ragadnak, és akkor már megnézik az e-mailjeiket, a Facebookot, a kedvenc játékaikat, és már csak azt veszik észre, máris késésben vannak. Szerezz be egy ébresztőórát, így megkerülöd a telefonodat már az ébredésnél, és rögtön adsz magadnak egy kis időt, hogy kényelmesen elkészülj.

4. Keményíts be!

A szakértők szerint ahhoz, hogy észrevedd, mennyire sokat használod feleslegesen a telefonodat, három egész napra félre kell tenned azt. Természetesen hívásokat fogadhatsz, de amint néhány napra (ha úgy érzed, ez nagyon sok, kezdhetsz kicsiben is, csak néhány órával) leszakadsz róla, észre fogod venni, mennyi mást csinálhatsz a hétköznapokban, amiket sokkal jobban élvezel, mint mondjuk azt, hogy a Facebookon pörgeted az ujjad unalomból…

5. Vezess be telefonmentes zónákat!

Tökéletes kezdet, ha kijelölsz helységeket vagy tevékenységeket, ahol, vagy amikor nem használhatod a telefonodat. Ilyen lehet a fürdőszoba, a hálószoba, vagy az idő, amit a gyermekeiddel töltesz, vagy épp a munkahelyeden.

6. Törölj appokat!

Ha ott az a játék a telefonodon, ami 20 percenként értesítéseket küld, nagyon nehezen fogod megállni, hogy ne foglalkozz vele. Ha úgy érzed, indokolatlanul sok idődet viszi el, egyszerűen töröld le. Semmivel nem lesz kevesebb tőle az életed, csak kapsz egy kis plusz időt magadra!

7. Szerezz be appokat!

Bár az előző tanács után furán hathat, néhány applikáció beszerzése pont arra lehet jó, hogy lefaragj az idődből, amit a telefonoddal töltesz. Vannak ugyanis olyan appok, amelyekkel megszabhatod, mennyi időt töltesz egy nap a telefonodon. Ha pedig látod a visszaszámlálón, hogy már csak 20 perced van arra a napra, garantáltan nem fogsz elkezdeni feleslegesen görgetni csak úgy.

Felhasznált irodalom
webmd.com/balance/ss/slideshow-break-phone-habit
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal