Az inzulinrezisztencia az, amikor az izmok, a zsír és a máj sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, amit a hasnyálmirigy termel. Az inzulin elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásában, ha ez nem működik megfelelően, azt biztosan megérzi az emberi szervezet. Hosszú távon ez az állapot prediabéteszhez vagy 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Inzulinrezisztencia okai
Az inzulinrezisztenciának általában nem egy oka van, számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához:
Elhízás: A túlsúly jelentős mértékben növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. A belső szervi zsír olyan gyulladásos folyamatokat okozhat, amelyek rontják az inzulin hatékonyságát.
Mozgásszegény életmód: A rendszeres testmozgás javítja az inzulinérzékenységet, míg a fizikai aktivitás hiánya elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását. A mozgás növeli a glükóz felvételét a sejteken keresztül, ezzel csökkentve a vércukorszintet és fenntartva az inzulin hatékonyságát. Minél több az izom, annál jobb az inzulinérzékenység. Erről bővebben még fogunk írni.
Rossz táplálkozás: Az egészségtelen étrend, különösen a magas cukor- és szénhidráttartalmú, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása szoros kapcsolatban áll az inzulinrezisztencia kialakulásával. Az ilyen típusú ételek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, ami hosszú távon túlterhelheti a hasnyálmirigyet.
Hormonális zavarok: Olyan hormonális rendellenességek, mint a Cushing-szindróma, akromegália, illetve pajzsmirigy-alulműködés szintén növelhetik az inzulinrezisztencia kockázatát. A hormonális egyensúly felborulása közvetlen hatással lehet a glükózfelvételre. Ezeknek elég jellemző a tünetei és pár egyszerű vizsgálattal gyorsan kideríthető a meglétük.
Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, mint a szteroidok, vérnyomáscsökkentők vagy HIV-kezelések mellékhatásként inzulinrezisztenciát okozhatnak. Ezen gyógyszerek hosszú távú alkalmazása megzavarhatja a szervezet inzulinérzékenységét.
Ezek a tényezők együttesen, de akár külön-külön is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet sejtjei ne reagáljanak megfelelően az inzulinra, ami hosszú távon emelkedett vércukorszintet okozhat
Inzulinrezisztencia tünetei
- Idegesség, szorongás, koncentrációs zavar: Az étkezés utáni gyors vércukorszint-ingadozás miatt hirtelen fáradtság, remegés, szorongás és figyelemzavar jelentkezhet. Ez különösen igaz, ha túl magas az inzulinválasz és a glükóz beesik. Ez a jelenség egyértelműen látható az úgynevezett 3 pontos cukorterheléses vizsgálatnál is. Szorongásos zavar, pánikbetegség esetén különösen oda kell figyelni a glükóz-inzulin egyensúlyra.
- Gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás: Az éjszakai vércukorszint-ingadozás felébresztheti a szervezetet, rossz közérzetet okozhat, szorongást, illetve magas pulzust, ezzel megzavarva az alvás folytonosságát. Érdemes akár okosórával aludnod és megfigyelned, hogy alvás során hogyan változik a pulzusod. Ha gyakran látod 80 körül, vagy van olyan hogy éjszaka hevesebb szívdobogásra ébredsz, érdemes átgondolni, hogy mit vacsoráztál és pontosan mikor.
- Ingerlékenység, izzadás, remegés, feszült hangulat kimaradt étkezés esetén: Az éhgyomorra leeső vércukorszint remegéssel, izzadással és ingerlékenységgel járhat. Ilyenkor szokták azt mondani az emberek, hogy “hozzám sem lehet szólni, ha éhes vagyok”. Ez sokszor viccesnek és szórakoztatónak találjuk, de ha gyakran előfordul, érdemes inzulinrezisztenciára gyanakodni.
- Rendszertelen menstruáció, menstruáció elmaradása: Az inzulinrezisztencia hormonális egyensúlyzavart idézhet elő, amely rendszertelen vagy kimaradó menstruációt okozhat. Ennek oka elsősorban az, hogy a méhnyálkahártya és az ovuláció minősége sem ideális a megtermékenyüléshez.
- Teherbeesési nehézség, meddőség: Az ovuláció zavara miatt nehezebb lehet a teherbeesés, különösen PCOS esetén, de az ösztrogén-dominancia és progeszteronhiány hátterében is gyakran áll inzulinrezisztencia.
- Sikertelen fogyókúrák: Az inzulin zsírraktározásra gyakorolt hatása miatt a fogyás nehézkesebbé válhat, még akkor is, ha az életmód megfelelően változik. Bár nem lehetetlen inzulinrezisztencia mellett fogyni, valószínűleg nehezített pályára kell számítani ebben az állapotban.
- Gyakori cukoréhség: Az inzulin hatására a vércukorszint gyorsan csökkenhet, ami fokozott cukoréhséget vált ki. Ha gyakran van édességvágyad és tipikusan “édesszájúnak” gondolod magad, illetve főétkezések után mindig vágysz egy kis nasira, érdemes megfigyelni magad és azt, hogy a többi tünet is igaz-e rád!
- Vércukorszint leesése mozgás közben: Az edzés során a glükózfelhasználás nő, ami az inzulinrezisztenciával küzdőknél vércukorszint-csökkenést okozhat. Ilyenkor tapasztalhatsz fejfájást, émelygést, remegést és hányingert.
Ezek a tünetek nemcsak az inzulinrezisztenciára, hanem prediabéteszre is utalhatnak, ezért fontos, hogy ha több ilyen tünetet tapasztalunk, orvosi segítséget kérjünk a pontos diagnózis érdekében és hogy minél előbb el tudjuk kezdeni az életmódbeli változtatásokat és akár a gyógyszeres kezelést.
Az inzulinrezisztencia kockázatai
Az inzulinrezisztencia nem csupán a cukorbetegség előszobája. Ebben a szekcióban összeszedtük neked, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek ennek az állapotnak, ha elhanyagolod és legyintesz rá.
- 2-es típusú cukorbetegség: Ha a hasnyálmirigy nem képes elég inzulint termelni, a vércukorszint krónikusan magas lesz, ez a cukorbetegség kialakulásához fog vezetni. Érdemes körbekérdezni a családtagokat, hogy a felmenők között idősebb korukra volt-e valakinek cukorbetegsége. Ha igen, valószínűleg te is hajlamos vagy rá.
- Metabolikus szindróma: Akkor beszélünk metabolikus szindrómáról, ha a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a túlzott testzsír a derék körül, az alacsony HDL koleszterinszint és a magas trigliceridszint közül legalább három egyszerre fennáll. Ilyenkor radikális életmódbeli változtatások késleltethetik vagy akár meg is akadályozhatják a súlyos egészségügyi problémák kialakulását.
- Szív- és érrendszeri betegségek: Az inzulinrezisztencia fokozza az LDL ("rossz" koleszterin) szintjét, növeli a vérnyomást, ami végzetes kimenetelű szívrohamhoz vagy stroke-hoz is vezethet.
- Zsírmáj (MAFLD, korábban NAFLD): Az inzulinrezisztencia hozzájárulhat a máj zsírosodásához, ami hosszú távon májkárosodáshoz, sőt májzsugorhoz és májelégtelenséghez is vezethet.
- Alvászavarok és apnoe: Az alvászavarok és az alvási apnoe szoros kapcsolatban állnak az inzulinrezisztenciával, mivel az alvási apnoe csökkenti az oxigénellátást, ami tovább fokozza az inzulinérzékenység romlását.
- Pajzsmirigy problémák: A pajzsmirigybetegség az inzulintermelést is megzavarhatja. A túlműködés (hyperthyreosis), de az alulműködés (hypothyreosis) is hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához, de az inzulinrezisztencia megléte is negatívan befolyásolja a pajzsmirigy hormonok szintjét és a pajzsmirigyműködést.
Kiegészítők, amelyek támogathatják az inzulinérzékenységet
Az inzulinérzékenység javítása érdekében számos tápanyag és kiegészítő támogathatja a szervezet működését. Az alábbiakban felsorolok pár étrend- kiegészítőt, amik támogathatják a gyógyulási folyamatot. Természetesen nem kell az összeset szedni egyidőben. Egyszerre maximum 3-4 kiegészítővel próbálkozz és fokozatosan vezesd be őket, ne egyszerre.
- C-vitamin: Nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem az inzulinérzékenységet is javíthatja. Serkenti az inzulintermelést és segíti a vércukorszint szabályozását.
- Króm: Növeli az inzulin hatékonyságát és támogatja a glükóz anyagcseréjét. A krómkiegészítők segíthetnek az inzulinrezisztencia csökkentésében, különösen prediabétesz vagy cukorbetegség esetén.
- Probiotikumok: Az egészséges bélflóra támogatja az inzulinérzékenységet, mivel csökkenti a gyulladásokat. Hasznos baktériumtörzsek: Bifidobacterium, Lactobacillus.
- Inozitol: Javítja a sejtek glükózfelvételét, különösen PCOS esetén lehet hasznos. Támogathatja az inzulinérzékenységet és segíthet a cukorbetegség kezelésében.
- Folát (B9-vitamin): Szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában. Fontos: bioaktív folátot és ne szintetikus folsavat válassz!
- Cink: Segíti az inzulintermelést és hozzájárul az inzulinérzékenység növeléséhez. Kutatások szerint a cinkpótlás javíthatja az éhomi vércukorszintet.
- Kálium: A káliumhiány rontja az inzulinérzékenységet, ezért a megfelelő bevitele fontos.
- L-karnitin: Támogatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti az éhomi vércukorszintet.
- Fahéj: A fahéj egy elterjedt fűszer, amely segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javítani a sejtek inzulinérzékenységét. Egyes kutatások szerint a fahéj napi fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinválaszt, így segíthet az inzulinrezisztenciával küzdőknek.
- Görögszéna: A görögszéna egy olyan gyógynövény, amely a vércukorszint stabilizálásában játszhat fontos szerepet. A kutatások szerint hozzájárulhat a vércukor szabályozásához, miközben javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a gyulladásokat.
- Flavonoidok: A flavonoidok antioxidáns vegyületek, amelyek javíthatják az inzulin hatékonyságát. A kutatások szerint a flavonoidok segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, javítva a szövetek inzulinérzékenységét.
- Rostkiegészítők: A rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, mivel lassítják a glükóz felszívódását. A rostok rendszeres fogyasztása csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és elősegítheti az emésztési folyamatokat is.
- Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladásokat és javítják a lipid profilt. A rendszeres omega-3 bevitel hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, miközben javítja az inzulinérzékenységet is. Választhatsz halolaj-tartalmú vagy akár vegán, algaolajból származó omega-3 készítményt is.
- Rezveratrol: A rezveratrol egy erőteljes antioxidáns, amely javíthatja az inzulin hatékonyságát, csökkenti a gyulladást és javítja az anyagcserét. A kutatások szerint a rezveratrol segíthet a metabolikus szindróma kezelésében is.
- Alfa-liponsav (ALA): Az alfa-liponsav antioxidáns hatása révén segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát. Ez a vegyület elősegíti az inzulin hatékony felhasználását és csökkenti az oxidatív stresszt a sejtekben.
- D-vitamin: A D-vitamin fontos szerepet játszik az inzulinérzékenység fenntartásában. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, így a megfelelő D-vitamin-szint segíthet javítani az inzulinválaszt és támogatja a glükózfelvételt.
- Magnézium: A magnézium fontos a szénhidrát-anyagcserében, mivel elősegíti a glükóz feldolgozását a sejtekben. A magnézium-hiány csökkentheti az inzulinérzékenységet, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk magnéziumot - lehetőleg szerves formában.
A fenti kiegészítők mind hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia kezeléséhez, de fontos, hogy mindezt megfelelő étrenddel, rendszeres testmozgással egészítsd ki, ugyanis önmagában egy kiegészítő sem fog segíteni megfelelő életmód nélkül. Ezeket az életmódbeli tényezőket a következő bejegyzésben bővebben kifejtem, hogy pontos képet kapj a szükséges lépésekről.
Természetes módszerek az inzulinérzékenység javítására
Az inzulinérzékenység javítása érdekében nemcsak étrend-kiegészítők, hanem életmódbeli változtatások is fontos szerepet játszanak.
Rendszeres mozgás
A fizikai aktivitás növeli az inzulinérzékenységet. Az erősítő edzések és az aerob mozgásformák, mint a séta, futás vagy úszás, segítenek szabályozni a vércukorszintet és javítják a glükózfelvételt, főleg ha étkezés után végezzük ezeket. A képlet nagyon egyszerű: Minél több izom van rajtad, annál jobb az inzulinérzékenységet, minél kevesebb az izom rajtad, annál rosszabb az inzulinérzékenységed. Vékony emberek is lehetnek inzulinrezisztensek, ha túl kevés rajtuk az izom, ezért kiemelten fontos testsúlytól függetlenül, hogy erősítő edzéseket mindenképpen beiktassunk legalább heti kétszer.
Testsúlycsökkentés
A túlsúly csökkentése, még 5-7%-os fogyás is, javítja az inzulinválaszt. Az ideális testsúly elérése csökkenti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kockázatát. Fontos, hogy ne mérleget használj, ha fogyókúrázol, hanem a centit, ugyanis a mérleg nem megbízható, ha a fogyást pontosan szeretnénk követni.
Rostban gazdag étrend
A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását és támogatják a bélflórát, ami javítja az inzulinérzékenységet. A legjobb rostforrások a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek és diófélék. Válassz rostban gazdag szénhidrátokat, illetve minden étkezés mellé fogyassz zöldséget vagy salátát!
Stresszkezelés
A krónikus stressz növelheti a kortizolszintet, ami rontja az inzulinérzékenységet. A jóga, meditáció és relaxáció segíthet csökkenteni a stresszt, ezáltal javítva a hormonális egyensúlyt. Gyakori, hogy valakinek az életmódja ideális, mégis inzulinrezisztenciával küzd. Ennek oka a krónikus stressz. Cukorterhelés esetén ezért emelik ki a szakemberek, hogy két mérés között ne csináljon a pácien semmit, ugyanis az is fals eredményt adhat, ha egy munkahelyi e-mail felidegesíti.
Egészséges zsírok fogyasztása
Az olívaolajban, avokádóban, diófélékben, halakban, tengeri herkentyűkben található egészséges zsírok csökkenthetik a gyulladást és javíthatják az inzulinérzékenységet. Ne félj a zsíroktól! Az étkezéseidet úgy rakd össze, hogy mindig legyen rajta némi egészséges zsírforrás.
Megfelelő hidratáció
A megfelelő vízfogyasztás segíti a metabolikus folyamatokat és hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. A napi 12 pohár víz nőknek, 16 pohár férfiaknak segíthet a hidratáltság fenntartásában. Ez természetesen nem aranyszabály, hiszen változhat évszaktól, testmozgástól és testsúlytól, de ezek a számok már jó irányok.
Olvasd el cikkünk folytatását ITT.
A cikk szakmai partnere: Romhány Viktória fitoterapeuta