fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cukorbetegség
Inzulinrezisztencia tünetei

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség: mi a különbség?

Az inzulinrezisztencia (IR) fogalmának, kezelési módszereinek megismerése rendkívül fontos eleme a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének. Nem hiába szokták a cukorbetegség „előszobájának” is nevezni, hiszen csak egy lépés választja el tőle és majdnem minden esetben megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Inzulinrezisztencia, cukorbetegségAz Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 1980-ban a világ népességének 4,7%-a volt cukorbeteg, ami akkor 108 millió embert jelentett. 2014-re ez az arány 8,5%-ra, vagyis 422 millió emberre emelkedett. 2040-re a betegek száma várhatóan eléri a 642 milliót, vagyis 10 személyből egy cukorbeteg lesz. Nagyon fontos tudni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség az esetek 90%-át teszi ki, és ellentétben az 1-es típusúval, megfelelő életmóddal megelőzhető, kialakulásának valószínűsége csökkenthető!

Az inzulinrezisztencia (IR) fogalmának, kezelési módszereinek megismerése rendkívül fontos eleme a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének. Nem hiába szokták a cukorbetegség „előszobájának” is nevezni, hiszen csak egy lépés választja el tőle és majdnem minden esetben megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Mi az az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a szervezet ugyan termel inzulint, de nem használja fel azt megfelelően.

Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigyben található bétasejtek termelnek. Az inzulin feladata, hogy a sejtekbe (elsősorban a máj-, izom- és zsírsejtekbe) juttassa a cukrot (glükózt), hogy ott energia keletkezhessen belőle. Az inzulinrezisztencia rontja a sejtek cukorfelvételét és a cukorbetegség kialakulását megelőző állapothoz (prediabétesz), illetve 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Mik az inzulinrezisztencia tünetei?

Mivel a hasnyálmirigy próbálja a vércukorszintet a megfelelő szinten tartani, ezért az inzulinrezisztencia tünetei lehet, hogy csak hosszú idő után jelentkeznek. Az első tünetek általában akkor tapasztalhatók, amikor az inzulin túltermelés már hosszú ideje fennáll. Inzulinrezisztencia gyanúja esetén érdemes napi rendszerességgel mérni a vércukorszintet, illetve naplót vezetni a mért értékekről.

Nézzük a konkrét tüneteket:

 • Nehéz hízás – különösen a vékony testalkatúak körében.
 • Fogyási problémák – túlsúlyosság esetén.
 • Alvászavarok – például gyakori éjszakai felkelés vagy éppen álmatlanság.
 • Fokozott verejtékezés – főleg éhség közben, de akár alvás közben is előfordulhat.
 • Abnormális szőrnövekedés – a testszőrzet korábban nem tapasztalt gyorsaságú növekedése szintén inzulinrezisztenciára utalhat.
 • Nők körében rendszertelen menstruációs ciklusok
 • Folyamatos fáradtság – amely koncentrációs- és memóriazavarokhoz is vezethet.
 • Gyors szívverés

A fenti tünetek hátterében természetesen korántsem csak inzulinrezisztencia állhat. Azonban ha egy vagy több tünetet is huzamosabb ideje tapasztalsz, mindenképpen ajánlott háziorvoshoz fordulnod, hogy a vizsgálatok segítségével fény derüljön a probléma pontos forrására. Ha kiderül, hogy inzulinrezisztencia okoz gondot, akkor tudatos életmódváltással és személyre szabott étrend kialakításával nemcsak enyhítheted, hanem meg is szüntetheted a kellemetlen tüneteket.

Hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia kialakulása mögött meghúzódhat genetikai hajlam is, főként, ha a családi kórtörténetben 2-es típusú cukorbetegség is fellelhető. Emellett számos befolyásolható kockázati tényezője is van, többek között ilyen a túlsúly, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a telített és transzzsírokban gazdag étrend, illetve a stressz. Kutatások alapján a szervezet D-vitamin hiánya is összefüggésben állhat az inzulinrezisztenciával.

A gyomor- és bélrendszeri problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység, illetve allergia szintén fokozhatják kialakulásának esélyét. Hepatitisz C fertőzés, terhesség (gesztációs diabétesz), magas vérnyomás, magas trigliceridszint, alacsony HDL (jó koleszterin) szint, metabolikus szindróma és policisztás petefészek szindróma (PCOS) is okozhat inzulinrezisztenciát. Végül, de nem utolsó sorban bizonyos gyógyszerek, szteroidok szedése is hozzájárulhat kialakulásához.

Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között?

Habár több hasonlóság is van az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség diagnózisa között, a kettő mégsem ugyanaz. Inzulinrezisztencia esetén a szervezet továbbra is termel inzulint. Sőt, mivel a máj-, izom- és zsírsejtek elkezdenek nem megfelelően reagálni az inzulinra, a szervezet erre válaszként fokozza az inzulintermelését, annak érdekében, hogy a sejtek képesek legyenek felvenni a véráramban fokozatosan felgyülemlő glükózt.

A cukorbetegség viszont annak az eredménye, hogy a szervezet egyáltalán nem termel inzulint (1-es típus) vagy annak, hogy a hasnyálmirigy kimerül az extra munka miatt, az inzulintermelése lelassul, majd akár teljesen le is áll (2-es típus). Ez utóbbi esetet gyakran az inzulinrezisztencia okozza.

Miként kezelhető az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciára nincs rutin szűrővizsgálat, csak cukorterheléses laborvizsgálattal mutatható ki, így sokáig felfedezetlen maradhat. Emiatt sajnos sok esetben elmaradnak azok az életmódbeli változtatások, melyek késleltethették vagy akár teljesen megelőzhették volna a cukorbetegség kialakulását. Ha a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa megszületett, a beteg számára egy életen át tartó elkötelezettséget jelent annak kezelése.

A jó hír, hogy az inzulinrezisztens állapot megfordítható, a szervezet újra egészségessé tehető. Ha a hasnyálmirigy még termel elegendő inzulint, de a sejtek egyre érzéketlenebbé válnak vele szemben, akkor a megoldás evidens: a sejtek inzulinérzékenységét kell növelni, illetve fenntartani. Ezt tudatos életmódváltással, természetes gyógymódokkal lehet elérni.

A cukorbetegeknek ajánlott életmódbeli változtatások az inzulinrezisztencia kezelésében, megelőzésében is hatékonyan segítenek:

 • Rendszeres sport (heti 5-ször 30 perc kardió mozgás, valamint heti 2-szer erősítő edzés)
 • Egészséges testsúly (18,5–24,9 kg/m² közötti testtömeg index) elérése és fenntartása
 • Alacsony GI (glikémiás index) értékű élelmiszerek fogyasztása
 • Rostokban gazdag étrend (sok zöldség, zab, rozs, tönkölybúza)
 • Szőlőcukor, finomított cukor, méz, fehér liszt és rizs, és az ezekből készült élelmiszerek kerülése
 • Érdemes az alkoholfogyasztást is kerülni, vagy legalábbis minimálisra szorítani, hiszen az alkoholtartalmú italok szintén magas cukortartalommal rendelkeznek!

Az inzulinérzékenységet fokozó tápanyagok: omega-3, D-vitamin, króm, cink, mangán. A mio-inozitol ugyancsak segítségünkre lehet, ugyanis fontos szerepet tölt be az inzulin-jelátvitelben, hozzájárul az inzulin megfelelő hasznosításához.

Ha szükséges, kérd szakemberek segítségét a sportolás és az étkezés terén is!

 • Amíg egy személyi edző egyénre szabott edzéstervet készít számodra, addig egy dietetikus vagy gasztroenterológus pontosan az igényeidnek megfelelő étrendet tervez, amelyet már csak követned kell a mindennapokban. Kérd bátran a segítségüket, hiszen az inzulinrezisztencia csakis életmódváltással küzdhető le és tartható féken. A legfontosabb, hogy minél hamarabb elérd az ideális testsúlyt, és az étkezésed is rendben legyen – így a tünetektől mentes, egészséges mindennapok gyorsabban visszatérhetnek, mint azt gondolnád.

Az inzulinrezisztencia tünetei között az éhség során jelentkező verejtékezés és a folyamatos fáradtság, illetve a szapora szívverés is megtalálható. A betegség kialakulásnak oka lehet genetikai hajlam és túlsúlyosság, továbbá a mozgásszegény életmód és a helytelen étrend követése is. Legyen bármi is a kiváltó ok, szerencsére az IR egyénre szabott étkezéssel és rendszeres mozgással remekül kordában tartható. Ha az előbb említett tünetek közül csak egyet is hosszabb ideje tapasztalsz, ne halogasd a háziorvos felkeresését, hiszen minél hamarabb fény derül az inzulinrezisztenciára, annál könnyebben kezelhető a baj.

Felhasznált irodalom
battlediabetes.com/articles/insulin-resistance/how-insulin-resistance-differs-from-diabetes en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance diabetesdaily.com/learn-about-diabetes/what-is-diabetes/how-many-people-have-diabetes/#global-diabetes-statistics medicalnewstoday.com/articles/305567.php medicalnewstoday.com/articles/317382.php who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Mio-Inozitol por
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér