fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Immunrendszer
Izomépítés növényi fehérjével: útmutató

Izomépítés növényi fehérjével: útmutató

Lehet izmot építeni növényi fehérjéből? A vegán fehérje sok szempontból sokkal jobb is - gondoltad volna? Tévhiteket eloszlató cikkünk nem csak vegáknak!

Ősrégi, és sajnálatos módon nagyon makacs mítosz az, hogy igazi, minőségi izmot csakis állati fehérjével lehet építeni. Habár a tapasztalat ennek mindig is ellent mondott, sőt, az elmúlt években tudományos vizsgálatok is sorra cáfolják meg ezt a nézetet, sokan még ma is alsóbbrendűnek tartják a növényi fehérjét. Ne hagyd, hogy megtévesszenek! A növényi eredetű fehérje ugyanolyan jó izomépítésre, mint az állati eredetű, sőt, több szempontból még jobb választás is. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért.

Hogyan segít a fehérje az izomépítésben?


Az izomtömeg növelése szempontjából az étrend legalább ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az edzés. A tápanyagokban gazdag étrend ellát energiával, amire szükséged van a hatékony edzéshez, illetve a mindennapi teendők ellátásához. A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás segít a fogyásban, a zsírtömeg csökkentésében és az izomépítésben is.

A fehérje az izomépítéshez – és egyébként általában véve az élethez is – nélkülözhetetlen tápanyag, ezért megfelelő beviteléről minden egyes nap gondoskodnod kell, különben nem hogy az izmaid méretének növelése, de még a meglévő izomtömeged megtartása is gondokat fog okozni neked.

A fehérje építőkövei az aminosavak, melyek segítői és kiváltói a szervezetedben zajló számos reakciónak és folyamatnak. Amikor edzel és súlyokat emelsz (vagy akár saját testsúlyos gyakorlatokat végzel), olyankor apró mikroszakadásokat hozol létre az izmaidban. Az elfogyasztott fehérjét a szervezeted lebontja alkotórészeire, vagyis aminosavakra, melyeket aztán felhasznál a mikrosérülések kijavítására. Körbeveszik és kitöltik a szakadást, egyúttal nagyobbá és erősebbé téve az izmot.

Növényi fehérje: alkalmas-e az izomépítésre?


Az egyik legfőbb tévhit a növényi fehérjékkel kapcsolatban az, hogy nem teljes értékűek. Mitől teljes értékű egy fehérje? Attól, hogy mind a 9 esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazza, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.

A teljes értékű és nem teljes értékű fehérjék koncepcióját Frances Moore Lappé 1971-ben megjelent „Diet for a Small Planet” (Étrend egy kis bolygó számára) című könyve tette népszerűvé. A szerző ebben a munkájában azt állította, hogy mivel a növényi fehérjék bizonyos esszenciális aminosavakban hiányt szenvednek, ezért ha egészséges vegetáriánusok szeretnénk lenni, akkor étkezéseinknek többféle növényi fehérjeforrást kell tartalmaznia.

Valójában azonban minden növényi fehérje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, legalábbis bizonyos mennyiségben. Egyes ételekben (pl. quinoa, chia, hajdina) nagyjából egyenlő arányban megtalálható mind a 9 esszenciális aminosav, míg más növényi fehérjékben alacsonyabb egy vagy éppen több esszenciális aminosav szintje.

Ha kellőképpen változatosan étkezel, vagyis nem csak néhány növényi fehérjeforrásra hagyatkozol, a szervezeted a nap folyamán elfogyasztott ételekből összegyűjti az esszenciális aminosavakat és szükség szerint felhasználja azokat fehérjék előállítására. (A tévedését könyvének későbbi kiadásaiban Lappé is elismerte.) Mindebből annak is következnie kell, hogy izomépítés terén a növényi fehérje ugyanolyan hatékony, mint az állati fehérje.

Az elméleti logika tisztázása után azonban még mindig fennállhat a kérdés: a gyakorlatban is igaz-e, hogy növényi fehérjével is lehet izomtömeget növelni? A választ egy 2017-ben, az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos lapban megjelent tanulmány adta meg. Ebbe a vizsgálatba összesen 3000, 17 és 72 év közötti személyt vontak be, megfigyelve ezen emberek izomtömegét, erejét és csontsűrűségét. A kutatók arra jutottak, hogy – nem meglepő módon – a magasabb fehérjebevitel a vázizomzat jobb általános egészségéhez vezetett, ugyanakkor az étrendi fehérje forrása egyáltalán nem számított!

Izmosabb szeretnél lenni? A növényi fehérje még JOBB is az állati fehérjénél!


Azt már tudjuk, hogy növényi fehérjével is pontosan ugyanolyan izom- és erőnövekedést tudsz elérni, mint állati fehérjével. Akkor lényegében mindegy is, hogy melyiket választod, nem? Tévedés!

Sokkal okosabb döntés növényi fehérjeforrásokat választanod, és nem csak azért, mert ez a bolygónk számára is fenntarthatóbb étrend (bár már önmagában ez is elég nyomós érv). Az állati eredetű táplálékokban alig, vagy akár egyáltalán nem találhatóak antioxidánsok, emellett általában koncentrált mennyiségben tartalmaznak bizonyos tápanyagokat, például fehérjét vagy kalciumot, de eközben szegények nagyon sok egyéb fontos tápanyagban.

Ezzel szemben a növényi táplálékok az antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb egészségtámogató tápanyagok széles tárházát tartalmazzák. Sőt, kizárólag a növényi ételekben vannak fitokemikáliák, vagyis olyan növényi vegyületek, melyek megvédhetnek minket a rákos megbetegedésektől, a szívbetegségektől, és egyéb súlyos egészségügyi problémáktól. Emellett az élelmi rostokhoz is csak növényi ételek fogyasztásával juthatunk hozzá. A megfelelő rostbevitel számos okból elengedhetetlen: többek között hozzájárul az optimális testsúly fenntartásához, elősegíti az emésztőrendszer egészségét, csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz és a vastagbélrák kockázatát.

Ha a fehérjebeviteledet szeretnéd kiegészíteni fehérjepor segítségével, akkor is érdemes a növényi változat mellett letenned a voksodat, hiszen a barna rizsből vagy borsóból készült fehérjeporok laktóz- és gluténmentesek, könnyen emészthetőek és felszívódás terén is felveszik a versenyt a tejsavófehérjével.

Izomnövelés a célod? A fehérjebevitel mennyisége és időzítése is számít!


Ha minőségi izomtömeg növekedést szeretnél elérni, mégpedig a lehető legjobb hatékonysággal, akkor kritikus fontosságú az elegendő mennyiségű fehérje bevitele. Az utóbbi évtizedekben rengeteg tudományos kutatást végeztek annak megállapítására, hogy mennyi is az izomépítéshez ideális napi fehérjebevitel.

2018-ban egy úgynevezett metaanalízis (több, ugyanarra a kérdésre vonatkozó vizsgálat eredményeinek összegyűjtése) jelent meg a British Journal of Sports Medicine nevű tudományos lapban, mely 49 korábbi vizsgálat adatai alapján arra jutott, hogy testsúlykilogrammonként naponta 1,6-2,2 gramm fehérje fogyasztásával maximalizálható az izomnövekedés.

De ez még nem minden! Az időzítés sem elhanyagolható kérdés, ugyanis kutatások megállapították: edzés közben vagy közvetlenül edzés után körülbelül 20 gramm fehérje bevitelére van szükség a fehérjeszintézis, vagyis a fehérjék izomba történő beépítésének maximalizálására. Erre a legideálisabb egy fehérjeporból készült shake, mert könnyű elfogyasztani, gyorsan felszívódik és gyorsan hasznosul.
Felhasznált irodalom:

topfitnessmag.com/protein-helps-build-muscle/

nomeatathlete.com/protein-for-athletes/

riseofthevegan.com/blog/plant-protein-best-for-building-muscle

muscleevo.net/how-much-protein-build-muscle/

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23765352

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Natúr Rizs fehérje 500g
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér