fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Jógakaland- lehet gyerekkel nyugodtan jógázni otthon?

Jógakaland - lehet gyerekkel nyugodtan jógázni otthon?

Be vagy zárva otthon egy izgő-mozgó gyerekkel akit meg kéne mozgatni valahogy? Szeretnéd kirobbantani a kütyünyomkodásból a kisiskolást, de nincs ötleted, mivel motiváld? Szeretnél egy kicsit jógázni, de nem hagy a család? Karantén-jóga gyerekkel -vond be, engedd el az elvárásokat és lélegezzetek! Namaste!

Jógakaland- lehet gyerekkel nyugodtan jógázni otthon?Vannak helyzetek, mikor az embernek fenekestül felfordulnak a mindennapjai és egy teljesen új életritmus kialakítására kényszerül. Ehhez nem kell világjárvány, de elég mondjuk szülőknek egy nyári szünet is, amikor az egyébként jól működő kelés-készülődés-suli/ovi/munka-délutáni közös idő-gyerek fekvés-kis esti nyugalom/leeresztés napirend gyakorlatilag felrobban. Nehezítő körülmény, ha közben dolgozni is kell otthonról, ráadásul a játszótéren lefárasztás sem jöhet szóba, mert mondjuk egy hétig ömlik az eső, vagy épp aktuális a #maradjszépenotthon...

Szóval adott egy teljesen új helyzet, amikor venni kell egy nagy levegőt (tessék, már el is kezdtél jógázni), és kreatívan kidolgozni az új rendszert. Mozogni biztos hogy kell majd valamit otthon is, mert az egy dolog, hogy a gyerek idegrendszerének fejlődéséhez minél több mozgás szükséges, de a szülő idegrendszere is akkor van jobban védve, ha a gyerek teste kellőképpen le van fárasztva.

Miért pont jógázzunk?

Szerintünk a jóga mindenre jó ;)... Átmozgat, jó az ízületeknek, erősebbé és hajlékonyabbá tesz, segít fókuszáltnak maradni, kizárni a külvilágot, segít a szerveid oxigénellátását fokozni, ezzel jól bebikázza az immunrendszered. Segít nyugodtak maradni, stresszoldó hatása van, segít méregteleníteni és még órákig lehetne sorolni. Szóval aki még nem csinálja, most böngésszen az online órák kínálatában - szerencsére van egy csomó jó videó magyarul is, amikből akár az alapokat is el lehet sajátítani.

Optimális esetben az ember kiteríti a matracot és csak önmagára fókuszál, elmélyed magában. Vagy egy jógastúdióban, vagy otthon a hangulatos félhomályban gyakorol, csak a légzése lassú morajlása töri meg a csendet. Optimális esetben. De ha valamiért nem tudsz elmenni otthonról, mert nincs aki vigyázzon a gyerekre, vagy bezárták az összes stúdiót, (mire pedig elcsendesedik a lakás este, már rég főzéstől pecsétes ruhában bóbiskolsz a díványon,) akkor kell egy B-terv, ha nem akarod hosszabb időre abbahagyni a mozgást.

Tényleg lehet-e és hogyan lehet a (kis)gyerekkel együtt jógázni?

Ez egy egészen más minőség lesz, mint a nyugiban egyedül gyakorlás. Először is értékeld azt, ami van. Valószínű nem most fogsz olyan pózokat megcsinálni ami sose ment, nem fog menni az egyenletes légzés, mert folyton beszélni/válaszolni kell, és darabos lesz, szünetekkel tűzdelt, nem egy flow-élmény. Cserébe viszont ha rákaptok az ízére egy csomót fogtok nevetni, kiengedheted magadból a hétköznapokban elnyomott gyereket, átadhatod a mozgás szeretetét a csemetének (ami egy felbecsülhetetlenül értékes örökség), kipróbálhattok páros pózokat, használhatod a gyereket élő súlynak, igazíthatjátok egymást a pózokban és elönthet a büszkeség, hogy a te testedből milyen kis csoda született, mikor is lazán megcsinálja azt, ami neked évek munkája alatt sem sikerült (igen, mások az arányok és a gyerekek sokkal hajlékonyabbak mint mi,de akkor is..). Tehát jó lesz, csak engedd el a megszokott elvárásaidat, legyen ez egy izgalmas kalandozás a jóga ismeretlen területein!

Hogyan kezdj neki?

Jógakaland- lehet gyerekkel nyugodtan jógázni otthon?Ha nekiálltok, annyi koncepció legyen, hogy egy kicsit rámelegítetek az elején, a végén pedig legyen egy kis levezetés és relaxáció. Bemelegítésnek csináljatok pár vállkörzést, csuklókörzést, domborítás-homorítást, oldalra hajlást, enyhe gerinccsavarást, csípőkörzést, végén pedig legyen néhány könnyebb póz, mondjuk hanyatt fekve felhúzod a térdeket, kicsit gurulsz előre-hátra és aztán relaxáció. Közé meg mehet minden egyéb, annyit érdemes szem előtt tartani, hogy az erőteljesebb pózokat kompenzáljátok, tehát ha sokat hajoltatok előre, hajoljatok hátra utána és fordítva. Ha már egy ideje jógázol, úgyis érezni fogod, mi esik jól egyes pózok után. A gyerekeknek általában testi adottságaikból és a kalandozó figyelmükből adódóan nehezére esik, ha sokáig kell valamit kitartani, így inkább dinamikus gyakorlásban gondolkodj. Lehet közben idétlenkedni is, sőt feszültség esetén kifejezetten kötelező. Ha neki a négykézláb lábemelésről egy pisilő kutya jut eszébe, akkor képzelje magát annak - lényeg hogy mozog, jól érzi magát és közben dolgoznak a törzs-, comb- és farizmai.

Sződd a gyakorlatokat mesébe! Ehhez kell némi kreativitás, de jó buli. Szerencsére minden póznak van ilyen szempontból könnyen használható neve. Ha magadtól nem tudsz történetet kitalálni, rajzoljatok együtt kártyákat, húzzatok belőle és aszerint haladjatok. Felírhattok egy csomó izgalmas pózt egy lapra, adhattok mindegyiknek egy-egy számot és dobókockával dobhattok, mikor melyik jöjjön. Ez már egy komplex társasjátéknak is megfelel. Persze ehhez azért valamennyire ismerni kell a pózokat, de ha elszánt vagy és kicsit kutatsz a neten, előzetes gyakorlat nélkül is próbálkozhattok. Ilyenkor lehet, hogy minden nap megtanultok alapozó videókból mondjuk 3 új pózt, és mindig hozzáadjátok az előző napi meséhez/adaghoz.

Mégis milyen ászanákat keressek, mik legyenek a mesében vagy a kártyákon?

Szinte végtelen mennyiségű jógapóz létezik. Ezeket nyugodtan használhatod:

BEMELEGÍTŐ, MOBILIZÁLÓ GYAKORLATOKERŐSÍTŐ PÓZOKNYÚJTÓ PÓZOKEGYENSÚLYOZÓ PÓZOKPIHENŐ, LEVEZETŐ PÓZOK
szélmalom karkörzés

(két kar egy irányba, majd ellentétes irányba köröz)

négykézláb mászás

(úgy, hogy a térdet végig egy kicsivel a talaj felett tartod)

pókjárás

rákjárás

macskapóz (marjari asana)

napüdvözlet (surya namaskara)

székpóz

(utkatasana)

harcos pózok

(virabhadrasana 1,2)

csónakpóz

(navasana)

deszkapóz

(plank)

asztalpóz

(ardha purvottanasana)

daru póz

(bakasana)

sáskapóz

(salabhasana)

kobra

(bhujangasana)

bölcső/íj

(dhanurasana)

tevepóz

(ustrasana)

híd

(urdva dhanurasana)

lefelenéző kutya (adho mukha svanasana)

felfele néző kutya (urdhva mukha svanasana)

háromszög póz (trikonasana)

teknős

(kurmasana)

pillangó

(badha konasana)

galamb

(eka pada rajakapotasana)

békapóz (mandukasana)

tehénarc (gomukhasana)

fapóz

(vriksasana)

saspóz

(garudasana)

paradicsommadár póz

(svarga dvidasana)

mérleg póz

(tuladandasana)

félhold póz

(ardha chandrasana)

baba/nyúlpóz (sasankasana)

hegy

(parvatasana)

gyertya

(salamba sarvangasana)

halpóz

(matsyasana)

Légző gyakorlat ami kicsiknek is érdekes lehet, például a váltott orrlyukú légzés, vagy képzeletbeli lufi felfújás, zümmögő légzés, összekunkorított nyelven keresztüli légzés - igen, ilyen is van, sitali pranayama a hivatalos neve :).  Ezekből bármilyen történetet ki lehet kerekíteni és változatos mini-edzéseket kitalálni az egész családnak.

Haladók megpróbálkozhatnak acro-jógával, ennél mint felnőtt te csak a bázis lehetsz ugyan, de a gyerek imádni fogja. Neked meg erősödik a karod és a lábad, az sem hátrány.

Lényeg, hogy hozd ki a helyzetből a maximumot, kapcsolj át egy elengedő gondolkodásra ezzel kapcsolatban (is). Jó szórakozást kívánunk!

 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Spirulina alga: adható-e gyerekeknek? Itt a válasz!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér