fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Immunrendszer
így moss kezet betegségek ellen

Kézmosás szabályai: védd magad jobban a betegségektől!

Gyerekkorunk óta tudjuk, a kézmosás fontos a betegségek megelőzése miatt is. De vajon valóban az a jó módszer a kézmosásra, ahogy a mindennapokban tesszük? Egyáltalán mennyi ideig kell tartania, és mikor elengedhetetlen a kézmosás? Mindent leírtunk. Kézmosás szabályai és fontossága, kéz fertőtlenítése.

így moss kezet betegségek ellenGyermekkorban általában mindenki hamar megtanulja, hogy a kézmosás fontos, és sosem szabad elfelejteni, hiszen ezzel tudjuk a legkönnyebben megelőzni a betegségek terjedését. De vajon valóban az a jó módszer a kézmosásra, ahogy a mindennapokban tesszük? Egyáltalán mennyi ideig kell tartania, és mikor elengedhetetlen a kézmosás? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most.

Ennél aktuálisabb talán nem is lehetne a kézmosás témaköre, hiszen 2018-at Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította Magyarország Kormánya, hogy méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján. Hiszen azt, hogy a szakszerű kézmosás egyáltalán elterjedt a világon, Semmelweisnek köszönhetjük, aki rájött, a gyermekágyi lázért az felelős, hogy az orvosok és orvostanhallgatók fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat.

Ma már tudjuk, milyen fontos a kézmosás, különösen ősszel, és télen, mikor megsokszorozódnak a betegségek, és sokszor nem tudjuk kivédeni, hogy beteg emberek közelében legyünk (elég, ha csak a tömegközlekedésre gondolunk például).

De mikor, és hogyan mossunk kezet, ha el akarjuk kerülni a betegségeket?

Mikor moss kezet?

– Mielőtt, miközben, és miután étellel dolgozol

– Étkezés előtt

– Mielőtt, és miután beteg személlyel érintkezel

– Mielőtt és miután sebet kezelsz

– Orrfújás, köhögés és tüsszentés után

– WC-használat után

– Pelenkacsere után

– Állatokkal való érintkezés után

– Szeméttel való érintkezés után

Hogyan moss kezet?

A megfelelő kézmosás öt lépésből áll, és ha ezeket nem követed, az bármilyen szigorúan is hangzik, de bizony olyan, mintha egyáltalán nem is mostál volna kezet. Ezért tehát érdemes fejben tartani az alábbi sorrendet:

1. Vizezd be a kezedet folyó víz alatt, majd zárd el a csapot, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet.

2. Dörzsöld össze a kézfejeidet szappannal vagy folyékony szappannal! Először dörzsöld össze a tenyereidet, majd fordítsd ki a kézfejed, mosd meg azt is, majd az ujjaid közt, és a körmeidnél is dörzsöld át szappannal!

3. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson! Ez nagyon fontos, a baktériumokat ugyanis csak ennyi idő alatt tudod teljesen lemosni magadról. Nem kell stopperrel a fürdőszobába indulni, tökéletes időmérő, ha fejben elénekled kétszer a „Boldog szülinapot!” dalt, az ugyanis pontosan 20 másodpercig tart.

4. Öblítsd le alaposan a kezed folyó víz alatt!

5. Szárítsd meg a kezed egy száraz, tiszta törölközővel vagy elektromos kézszárítóval, kéztörlővel.

Mi a helyzet a kézfertőtlenítővel?

A kézfertőtlenítő nem helyettesíti a kézmosást, de abban az esetben tökéletes segítséget nyújthat, mikor nem vagyunk olyan helyen, ahol kezet tudunk mosni.

Arra érdemes figyelni legalább 60 százalékos alkoholtartalommal rendelkezzen a kézfertőtlenítő – ezt a címkén mindig jelzik, így könnyen ki tudjuk választani a legmegfelelőbb márkát.

Illetve szintén fontos, hogy mivel ez nem öli meg az összes baktériumot, azonnal mossunk kezet, amint lehetőségünk van rá.

Felhasznált irodalom
cdc.gov/features/handwashing/index.html semmelweis200.hu
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér