[caption id="attachment_25228" align="alignright" width="200"] Forrás: henryhargreaves.com[/caption]
Már nagyon sokszor körbejárt téma, hogy milyen elképesztő mennyiségű cukrot tartalmaznak a népszerű üdítőitalok. Minden próbálkozás ellenére mégis úgy látjuk, ez a népszerűség továbbra is töretlen. Egy új-zélandi művész elszánta magát, hogy megmutassa a világnak, a cukros üdítőitalokról szóló figyelmeztetések egyike sem üres beszéd. Képei annyira megdöbbentőek, hogy úgy döntöttünk, mi is bemutatjuk őket…
Henry Hargreaves egy nap hallotta valamelyik televízós műsorban azt a gondolatot, hogy „az üdítőital generációnk cigarettája”, ez a hasonlat pedig elgondolkodtatta.
Hogy lehetne megmutatni végre valami kézzelfogható bizonyítékkal az embereknek, hogy milyen elképesztően ártalmasak a népszerű üdítők?
„Láttam egy fotósorozatot, melynél a képeken az italok mellett ott volt kimérve annyi cukor, amennyi a pohárban is megtalálható, de ez engem annyira nem győzött meg. Szóval úgy döntöttem, elő lehetne állni valami sokkal erősebb példával” – mondta a BBC-nek Hargreaves.1
Épp ezért az új-zélandi művész kitalálta, hogy nyalókaként jeleníti meg az italokban látható cukormennyiséget.
Semmi trükköt nem vetett be, csak fogta az italokat, elforralta belőlük a vizet, a maradékot pedig nyalókaformába öntötte, és adott hozzá némi ételszínezéket.
Az eredmény pedig önmagáért beszél…
„A választásom azért esett erre, mert számomra tulajdonképpen ezek az üdítőitalok nem mások, mint italként álcázott nyalókák. Felnőttek számára kitalált nyalókák, ha úgy jobban tetszik…” – tette hozzá Hargreaves.
A teszt során többek közt energiaitalt, kólát és ízesített vizet is kipróbált a művész, akinek elmondása szerint egyetlen üveges ital sem volt ezek közül, amelyne töltötte volna ki a nyalókaformát, sőt, mindegyik túl is csordult.
Az üdítőitalokban található cukor a kutatások szerint az egyik leggyakoribb oka az elhízásnak, valamint a cukor- és szívbetegségeknek. Egy 40 ezer fővel, 24 éven át lefolytatott kutatás eredményei alapján már napi egyetlen cukros üdítőital is húsz százalékkal növeli a szívinfarktus esélyét.
Hivatkozás:
1 designyoutrust.com/2015/09/artist-henry-hargreaves-decided-to-show-what-happens-after-the-water-in-a-popular-drinks-is-boiled-away/