fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Idegrendszer, memória
Kolin

Kolin avagy B8-vitamin: mit érdemes róla tudni?

A kolin a B-vitaminok családjába tartozó, vízben oldódó vitamin, B8 néven is ismerhető, de szervezetünk képes szintetizálni is azt. Hogy miért is fontos a szervezetnek pontosan és hogyan juthatsz megfelelő mennyiséghez belőle, azt cikkünkből megtudhatod!

Kolin - a földimogyoróban megtalálhatóA kolin a B-vitaminok családjába tartozó, vízoldható vitamin, B8 néven is ismerhető, de szervezetünk képes szintetizálni is azt. Mint vízoldékony vitamin, a napi bevitelről gondoskodnunk kell, mivel az ilyen típusú vitaminok feleslegét a szervezet a vesén keresztül kiválasztja.

Az acetil-kolinnak az idegrendszerben történő szintézisét kolin szájon át történő szedésével fokozni lehet. Acetilkolin az idegszövetek épülésében segédkezik. Az sejtek energiaellátásában is közreműködik, illetve az idegi impulzusok haladását, az információ átadását, a sejten belüli kommunikációt könnyíti, különösen az emlékezési folyamatokban. Egy kutatás kimutatta, hogy a megfelelő kolinellátottságnak fontos szerepe lehet az intelligenciában. Ha növeljük kolinbevitelünket, az emlékezőképességünk is megnőhet! Memóriateszteken azok az emberek, akiknek az étrendje gazdag volt kolinban jobban teljesítettek.

A kolin felhasználásával keletkezik két fontos vegyület, a foszfatidil-kolin és a sphingomyelin. Állatkísérletekből azt a következtetést vonták le, hogy a megfelelő kolin-ellátottság a terhesség során létfontosságú az utód agyának kifejlődésében. Nem terhes nőknek napi 425 mg kolint javasolnak, 450 mg-ot a terheseknek és 550 mg-ot a szoptatós anyáknak. A vér-agy gáton keresztül bejut az agyba, megvédi az étrend napi változásainak hatásától. Segít megőrizni a sejthártya épségét, részt vesz a sejtstruktúrák és sejtfunkciók megőrzésében is.

Vizsgálatok szerint a tartósan elégtelen kolin-bevitel idős korra hozzájárulhat a gyorsabb szellemi leépüléshez. Éppen ezért segítheti az időskori leépülés elleni harcot. Hasznos lehet frontérzékenység esetén is szedni.

Nyugtató hatási is kifejt, stresszes élethelyzetben segíthet könnyebben túljutni a nehézségeken, illetve stimulálják a gyomorsav-elválasztást fokozó idegeket.

A máj méregtelenítő munkáját is megtámogatja, így a méreganyagok és a gyógyszermaradványok könnyebben kiürülnek a szervezetünkből, nem terhelve tovább azt. Az érrendszer védelme mellett tehát a májat is megvédi. Alkohol és drogfogyasztás esetén növelni kell a bevitt kolin mennyiségét is.

A kolin zsírokat emulgeáló hatású vegyület. A kolin átalakulás után segít csökkenti a homocisztein szintjét, így részt vesz a koleszterinszintézis szabályozásában is. A zsírok és a koleszterin felhasználását támogatja, segíti, hogy a koleszterin emulzióban maradjon, így harcol a káros lerakódások, és az érbetegségek ellen. Mivel közreműködik a zsírsavak felhasználásában, így a májat megvédi az elzsírosodás ellen. A szervezetbe bevitt zsír elégetését is támogatja, így felhasználható diéta mellett.

Természetes forrása a tojássárgája, a zöld levelű főzelékfélék, az élesztő, földimogyoró és a búzacsíra. Lecitinben, különösen szójalecitinben is megtalálható, 10-20%-ban.

Felhasznált irodalom

Dr. E. Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 91-94 Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo kiadó, 2004, 26 Kolin www.vitaminsziget.hu A B8 vitamin segíti memóriát: Szerző: MTI 2011.11.24 Www.hazipatika.com Tudnivalók a lecitinről www.egeszsegtukor.hu 2001.09.21. Ép testben ép lélek – Lecitin www.egeszsegtukor.hu 2002.05.03. Larsen, H.R.: A kolint elismerték vitaminként IHN magyar kiadás 1998; 7(11) International Health News 2002.07.17 Science, Vol. 281, August 7, 1998, pp. 794-95 Larsen, H.R.: Az agy kémiai folyamatairól IHN magyar kiadás 1998;8(12) International Health News 2002.07.17 Larsen, H.R.: Táplálék az agynak IHN magyar kiadás 2000;9(9) International Health News 2002.07.17 Dr Gálik Á.: Szója-téka - A hosszú és egészséges élet titka www.ideal.hu 2004; 16(9):35-35 Celsus Kft. 2004.08.30

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér