Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Idegrendszer, memória
Kolin

Kolin avagy B8-vitamin: mit érdemes róla tudni?

A kolin a B-vitaminok családjába tartozó, vízben oldódó vitamin, B8 néven is ismerhető, de szervezetünk képes szintetizálni is azt. Hogy miért is fontos a szervezetnek pontosan és hogyan juthatsz megfelelő mennyiséghez belőle, azt cikkünkből megtudhatod!

Kolin - a földimogyoróban megtalálhatóA kolin a B-vitaminok családjába tartozó, vízoldható vitamin, B8 néven is ismerhető, de szervezetünk képes szintetizálni is azt. Mint vízoldékony vitamin, a napi bevitelről gondoskodnunk kell, mivel az ilyen típusú vitaminok feleslegét a szervezet a vesén keresztül kiválasztja.

Az acetil-kolinnak az idegrendszerben történő szintézisét kolin szájon át történő szedésével fokozni lehet. Acetilkolin az idegszövetek épülésében segédkezik. Az sejtek energiaellátásában is közreműködik, illetve az idegi impulzusok haladását, az információ átadását, a sejten belüli kommunikációt könnyíti, különösen az emlékezési folyamatokban. Egy kutatás kimutatta, hogy a megfelelő kolinellátottságnak fontos szerepe lehet az intelligenciában. Ha növeljük kolinbevitelünket, az emlékezőképességünk is megnőhet! Memóriateszteken azok az emberek, akiknek az étrendje gazdag volt kolinban jobban teljesítettek.

A kolin felhasználásával keletkezik két fontos vegyület, a foszfatidil-kolin és a sphingomyelin. Állatkísérletekből azt a következtetést vonták le, hogy a megfelelő kolin-ellátottság a terhesség során létfontosságú az utód agyának kifejlődésében. Nem terhes nőknek napi 425 mg kolint javasolnak, 450 mg-ot a terheseknek és 550 mg-ot a szoptatós anyáknak. A vér-agy gáton keresztül bejut az agyba, megvédi az étrend napi változásainak hatásától. Segít megőrizni a sejthártya épségét, részt vesz a sejtstruktúrák és sejtfunkciók megőrzésében is.

Vizsgálatok szerint a tartósan elégtelen kolin-bevitel idős korra hozzájárulhat a gyorsabb szellemi leépüléshez. Éppen ezért segítheti az időskori leépülés elleni harcot. Hasznos lehet frontérzékenység esetén is szedni.

Nyugtató hatási is kifejt, stresszes élethelyzetben segíthet könnyebben túljutni a nehézségeken, illetve stimulálják a gyomorsav-elválasztást fokozó idegeket.

A máj méregtelenítő munkáját is megtámogatja, így a méreganyagok és a gyógyszermaradványok könnyebben kiürülnek a szervezetünkből, nem terhelve tovább azt. Az érrendszer védelme mellett tehát a májat is megvédi. Alkohol és drogfogyasztás esetén növelni kell a bevitt kolin mennyiségét is.

A kolin zsírokat emulgeáló hatású vegyület. A kolin átalakulás után segít csökkenti a homocisztein szintjét, így részt vesz a koleszterinszintézis szabályozásában is. A zsírok és a koleszterin felhasználását támogatja, segíti, hogy a koleszterin emulzióban maradjon, így harcol a káros lerakódások, és az érbetegségek ellen. Mivel közreműködik a zsírsavak felhasználásában, így a májat megvédi az elzsírosodás ellen. A szervezetbe bevitt zsír elégetését is támogatja, így felhasználható diéta mellett.

Természetes forrása a tojássárgája, a zöld levelű főzelékfélék, az élesztő, földimogyoró és a búzacsíra. Lecitinben, különösen szójalecitinben is megtalálható, 10-20%-ban.

Felhasznált irodalom

Dr. E. Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 91-94 Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo kiadó, 2004, 26 Kolin www.vitaminsziget.hu A B8 vitamin segíti memóriát: Szerző: MTI 2011.11.24 Www.hazipatika.com Tudnivalók a lecitinről www.egeszsegtukor.hu 2001.09.21. Ép testben ép lélek – Lecitin www.egeszsegtukor.hu 2002.05.03. Larsen, H.R.: A kolint elismerték vitaminként IHN magyar kiadás 1998; 7(11) International Health News 2002.07.17 Science, Vol. 281, August 7, 1998, pp. 794-95 Larsen, H.R.: Az agy kémiai folyamatairól IHN magyar kiadás 1998;8(12) International Health News 2002.07.17 Larsen, H.R.: Táplálék az agynak IHN magyar kiadás 2000;9(9) International Health News 2002.07.17 Dr Gálik Á.: Szója-téka - A hosszú és egészséges élet titka www.ideal.hu 2004; 16(9):35-35 Celsus Kft. 2004.08.30

Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér